Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά: Αερομεταφορές σε κάψουλες, κινητές μονάδες και πλωτές διακομιδές
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική Ελλάδα. Αναλυτικά όλα τα μέτρα.
Το σχέδιο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας σε τουρίστες από 29 χώρες στις 15 Ιουνίου.
Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι διαμορφωμένα σε τρεις άξονες και προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας,
- την ενίσχυση αεροδιακομιδών,
- τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.
Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για covid19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί» και πρόσθεσε πως «τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο», ενώ όπως είπε «ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας».
Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Για το ιατροσηλευτικό προσωπικό επεσήμανε ότι οι όλες οι δομές είναι έτοιμες, ενώ ανακοίνωσε:
- Ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό
- Ενίσχυση με ιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες
- Συμβάσεις Ξενοδοχειακών Μονάδων με Ιατρούς
- Εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας
Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα συνάψουν συμβάσεις με γιατρούς, ενώ ήδη έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδεύσεις.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις, θα ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με 600 γιατρών με 2.000 ευρώ αφορολόγητα με μπλοκάκι, όπως και οι περιφέρειες για την παροχή καταλυμάτων σίτισης. Όλες οι δομές στη νησιωτική χώρα θα στελεχωθούν προκειμένου να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Σε επίπεδο επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 687 προσλήψεις στα νησιά, με 72 γιατρούς και 615 νοσηλευτές και νοσηλευτικό προσωπικό.
Διασύνδεση νησιών με νοσοκομεία
Ρόλο-κλειδί στο σχέδιο της κυβέρνησης παίζει η διασύνδεση των κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά.
Παράλληλα, θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τις Υγειονομικές περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών. Ενδεικτικά, από το Τζάνειο νοσοκομείο θα γίνουν μετακινήσεις σε Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο, από το νοσοκομείο Αττικόν στη Νάξο, από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε Τήνο, Σάμο, Μήλο, από τη Λιβαδειά στη Μήλο και από το Θριάσειο στη Σάμο.
Πώς θα γίνονται τα τεστ
Η κυβέρνηση θα μεταφέρει μοριακούς αναλυτές σε νησιά. Ακτινωτός σχεδιασμός για μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Για τις έκτακτες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν τεστ και στα νησιά.
Η μεταφορά δείγματος σε συγκεκριμένα κέντρα όπως το ΕΚΕΑ έχει να κάνει με μαζικές εδειγματοληψίες. Οι κινητές ομάδες θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εξορμήσεις.
Τα δείγματα θα ελέγχονται στην ενδοχώρα, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των νησιών. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι.
Ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα μεταφέρονται σε Σύρο και Ρόδο δύο μοριακοί αναλυτές (PCR testing). «Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Επίσης μικροί μοριακοί αναλυτές έχουν εγκατασταθεί σε μικρότερα νησιά ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και σε άλλα 20 νησιά, που θα είναι διασυνδεμένα με τα νησιά και τα νοσοκομεία αναφοράς αν χρειαστεί. Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.
Στην Αττική, τα νησιά Αργοσαρωνικού είναι δικτυωμένα με πλωτά μέσα, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα αεροπορικής μεταφοράς.
Στο βόρειο Αιγαίο, δυνατότητα τέστινγκ υπάρχει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ουσιαστικά το σχέδιο δίνει πολλές δυνατότητες για τέστινγκ, που θα επιλέγεται με βάση τις επιμέρους συνθήκες.
Αντίστοιχα σχέδια διασύνδεσης έχουν διαμορφωθεί για το βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, που είναι συνδεδεμένα και με τα κέντρα αναφοράς.
Κινητές και Πλωτές Ομάδες Υγείας
Για τις Κινητές Μονάδες Υγείας είπε ότι θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση.
Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.
Ήδη, έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και 1.577 αποστολές.
Παράλληλα, 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.
Οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ. Συμπλήρωσε ότι «οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί».
Αεροδιακομιδές
Το ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε 11 θαλάμους αρνητικής πίεσης (κάψουλες) για αεροδιακομιδή ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια περισσότερων.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.
Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.
Διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο
Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, αυτή θα γίνεται με παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο κι έπειτα ανάλυση κλπ. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η απάντηση για το δείγμα να έρχεται μέσα σε λίγες ώρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις