Κικίλιας: Το ΕΣΥ ενισχύθηκε 5094 υγειονομικούς – ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για συμβασιούχους
Δημιουργούμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα. Το ΕΣΥ ενισχύθηκε ήδη με 5.094 υγειονομικό προσωπικό τόνισε ο Β. Κικίλιας, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκαστήκατε να κάνετε προσλήψεις συμβασιούχων αντέτεινε ο Α. Ξανθός
Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού ανάφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι ήδη ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία με 5.094 υγειονομικό προσωπικό και υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο για να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα.
Πρωτοβουλίες με μόνιμο και θεσμικό χαρακτήρα
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε πως «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας όχι στα λόγια αλλά στην πράξη όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτούς τους δύο μήνες και μέχρι χθες, έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ 610 ιατροί, 2.402 νοσηλευτικό και 2.082 λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000 προσλήψεις.
O υπουργός, επισήμανε πως «οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται έχουν μόνιμο και θεσμικό χαρακτήρα. Οι δαπάνες για την Δημόσια Υγεία το 2020 αυξήθηκαν κατά 5%, σε σχέση με τις δαπάνες του 2019 και από 8,287 δισ. ευρώ έφτασαν τα 8,684 δισ. ευρώ».
Ειδικά για τις ΜΕΘ, ο υπουργός είπε πως «η κυβέρνησή μας παρέλαβε 565 κλίνες σε όλη την χώρα και τις αυξήσαμε, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά εργαλεία , σε 1. 017 κλίνες ενώ ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε στις 1.200 κλίνες ΜΕΘ. Έτσι θα φτάσουμε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 12 κρεβάτια αν 100.000 κατοίκους».
Ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε, πώς η αύξηση των δαπανών για την Υγεία αποτελεί «μια σαφής απόδειξη, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα. Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί».
Ενισχύεται η δημόσια υγεία
Ο κ. Βασίλης Κικίλιας απέκρουσε την κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας καλώντας όσους κάνουν μια τέτοια κριτική να δουν ξανά προσεκτικά τα στοιχεία και να μην ασκείται κριτική βάσει ιδεολογημάτων, λέγοντας πως «καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν προσέφερε τόσα πολλά στο ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «έχουμε αποτυπώσει τις ανάγκες σε προσωπικό και στο πλαίσιο αυτό: Προχωράμε σε επικαιροποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Στην επαναπροκήρυξη και ολοκλήρωση κρίσεων που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη και υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις. Ενισχύουμε με επικουρικό προσωπικό το σύστημα. Εντάσσουμε στο σύστημα νέες ειδικότητες (π.χ. γηριατρική με μονιμοποιήσει νοσηλευτών,) δίνουμε κίνητρα για τις θέσεις σε άγονες περιοχές εκπονώντας ένα σχέδιο με επιπλέον κίνητρα και με μονιμοποιήσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Κικίλιας, ανέφερε πως «η ενδυνάμωσή της δεν αφορά μόνο τις προσλήψεις, αλλά την δραστηριοποίηση όλου του δικτύου των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ. Στο σχεδιασμό μας οι ΤΟΜΥ να αποτελέσουν κομμάτι ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα λειτουργεί με την λογική της Συνεργασίας και Διαλειτουργικότητας σε Τοπικό Επίπεδο. (Διασύνδεση ΤΟΜΥ, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Δημοτικών Ιατρείων, Δίκτυα ΠΦΥ).
Δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης
Ο υπουργός Υγείας, επισήμανε πως «η περιπέτεια της πανδημίας συνέβαλε στην περαιτέρω ωρίμανση της δημοκρατίας μας, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον» και σημείωσε ότι «στα δυσκολότερα που έρχονται θα χρειαστεί να παραμείνουμε ενωμένοι, σοβαροί και στιβαροί. Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».
Ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά όλο το υγειονομικό προσωπικού που έδωσε αυτή την μάχη λέγοντας πως «οι «άγιοι της διπλανής πόρτας» έχουν την αγάπη όλων των Ελλήνων» και υπενθύμισε ότι όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, μίλησε για θωράκιση του ΕΣΥ πολλοί έσπευσαν να τον ειρωνευτούν αλλά «εμείς απαντήσαμε όλοι μαζί με πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα…. Τα λόγια είναι ευκολότερα και ανέξοδα αλλά τα αποτελέσματα μετρήσιμα…. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Η πολιτική είναι επίλυση προβλημάτων, όχι θεωρητικές αναζητήσεις. Η πανδημία απέδειξε ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά η εγγύηση και η διασφάλιση της ζωής των πολιτών».
Το τρίτο πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στον κόσμο
«Χρειαζόμαστε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί αυτό που έχουμε συμπλήρωσε τα συντάξιμα χρόνια του. Στα 35 χρόνια λειτουργίας του έγιναν πολλά. Χρειάζονται όμως να γίνουν και πολλά ακόμη. Γιατί η δυναμικότητα ενός δημόσιου συστήματος υγείας, μετριέται κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες, καλύπτοντας το σύνολο των πολιτών και του κάθε ασθενή» επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι, ούτε λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητοι. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες και ταυτόχρονα θα υπάρχει στο μέγιστο βαθμό, αποδοτική χρήση των πόρων που διατίθενται για την ενίσχυση του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, «το ΕΣΥ πρέπει να φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ», και σημείωσε ότι «σημασία δεν έχει πόσα ξοδεύουμε, αλλά πως τα ξοδεύουμε».
«Κατ΄ευφημισμό ήταν Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήταν το τρίτο πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει πραγματικά να το ενισχύσουμε και να μειώσουμε τις καταστροφικές δαπάνες των νοικοκυριών, που είναι υψηλές σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Αβλεψίες, ολιγωρίες και αδιαφάνεια
Ολιγωρίες, αβλεψίες, ατολμία, αναποτελεσματικότητα, αλλά και αδιαφάνεια, καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της επίκαιρης επερώτησης που είχαν καταθέσει προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και αφορούσε, «τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο, μίλησαν για δύο ιδεολογικές αντιλήψεις που συγκρούονται μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι η πρώτη προωθεί μια νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική, ενώ η δεύτερη τάσσεται υπέρ ενός νέου εθνικού κοινωνικού υγειονομικού σχεδίου.
Ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι η ήπια πορεία της πανδημίας μπορεί να οδήγησε στο να αποφύγει η χώρα μια γενική τραγωδία, όμως, όπως είπε, «δεν σημαίνει ότι από την κυβέρνηση έγιναν τα πάντα σωστά, έγκαιρα, αποτελεσματικά και χωρίς αβλεψίες, ολιγωρίες και αδιαφάνειες».
«Η περίοδος της ευφορίας, της αυταρέσκειας -και από κάποιους και της αλαζονείας- τελειώνει. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι μπροστά μας και το θέμα είναι πώς θα αποτρέψουμε τον μεγάλο κύκλο της ύφεσης και πώς θα την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία για ένα μόνιμο και σταθερό σύστημα δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
«Τώρα που αρχίζει η πολιτική να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και να υποχωρεί ο ρόλος των επιστημόνων, φαίνονται οι ανεπάρκειες, οι ιδεοληψίες, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Πρέπει να αξιοποιηθεί η κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία επένδυσης και θωράκισης του ΕΣΥ, με ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών του».
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ακόμα, ότι «δεν υπήρξε διαφάνεια στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν», ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για τη «δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής ώστε να υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή και δημόσια λογοδοσία».
Η συναίνεση στους ειδικούς δεν σημαίνει ανοχή στην κυβέρνηση
«Η διαφορά μας είναι ότι εσείς, κάτω υπό την πίεση της πανδημίας και χωρίς πολιτικό σχέδιο, αναγκαστήκατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις συμβασιούχων, παίρνοντας από εμάς έναν έτοιμο μηχανισμό με λίστα, που έγινε με απόλυτη διαφάνεια», σημείωσε ο κ. Ξανθός και συνέχισε:
«Η συναίνεση μας στην ορθή επιδημιολογική στρατηγική που ακολουθήθηκε με τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, δεν μπορεί να σημαίνει ανοχή σε λάθη, παραλείψεις, ιδεοληψίες και αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά και δεν μπορεί να κρύψει την ανάγκη ενός προοδευτικού σχεδίου που θα θωρακίζει και στο μέλλον το δημόσιο σύστημα υγείας».
Κλείνοντας, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «ένα νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό, μη σοβαρό σχέδιο της ΝΔ, που δεν πιστεύει στη δημόσια υγεία, δεν έχει όραμα, ανέχεται τις κοινωνικές υγειονομικές ανισότητες και έχει δυσανεξία σε πολιτικές στήριξης του ΕΣΥ».
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, προοδευτικό μέτωπο που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη ρωγμή σε αυτό το νεοφιλελεύθερο σύστημα», κατέληξε ο κ. Ξανθός.
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την υγεία
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από την πρώτη μέρα υπονόμευσε το δημόσιο υγειονομικό σχέδιο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε ότι «από τον Δεκέμβριο δεν έγινε καμία προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού».
«Μπλοκάρετε ακόμα και αυτό που πετύχαμε με διαπραγματεύσεις, ώστε να έχουμε μέχρι το 2022 για το ΕΣΥ 10.000 προκηρύξεις για γιατρούς», σημείωσε.
Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ακόμα, ότι σύντομα θα συγκρουστούν μεταξύ τους δύο μεγάλα υγειονομικά σχέδια, αυτό της ΝΔ με τη νεοφιλελεύθερη λογική -που δεν πιστεύει στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος- και το άλλο του ΣΥΡΙΖΑ, με προοδευτικό πρόσημο και νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
«Αυτό που αποδείχτηκε από την κρίση της πανδημίας, είναι ότι αυτό που θα θωρακίσει τη χώρα είναι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και όχι ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε ο κ. Πολάκης, ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την δημόσια υγεία, που θα προχωρά άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις, θα αναγνωρίζει το έργο των γιατρών και νοσηλευτών. Δεν μπορεί να λέμε ότι αναγνωρίζουμε το έργο τους και να μην τους παρέχεται μισθολογική αναβάθμιση, να μην τους αναγνωρίζεται η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα γίνει».
Νέος υγειονομικός χάρτης
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για υπερβολικές και ανεδαφικές θριαμβολογίες της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ξεπεράσουμε τη κρίση και οφείλουμε όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα».
Ακόμα, καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανεπάρκεια στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ειδικές ευάλωτες ομάδες» αλλά και «σοβαρή υστέρηση στην υγειονομική θωράκιση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ειδικά στα νησιά.
Ο Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην μένει στις υμνολογίες του ΕΣΥ, αλλά να αποδείξει με πράξεις πως πιστεύει αυτά που διακηρύσσει».
Ο Νικόλαος Ηγουμενίδης σημείωσε, ότι «η κρίση της πανδημίας ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας και τόνισε ότι η ενίσχυση και αναβάθμισή του, απαιτούν χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μισθολογική αναβάθμισή του και ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε να κυριαρχήσει ο νόμος της αγοράς στα αναγκαία υγειονομικά υλικά στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, δυσκολεύοντας, ακόμα και αποτρέποντας, την πρόσβαση όλων των πολιτών.
«Χρειάζεται ένας νέος υγειονομικός χάρτης, χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, όπως αναδείχθηκαν από την πανδημία του κοροναϊού και θα έχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας συνδεδεμένο με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, που είναι και η βαριά της βιομηχανία», ανέφερε από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Πηγή ΑΜΠΕ
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται