Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Δεν υπάρχει ασθενής μηδέν – Ο κοροναϊός έφτασε στη χώρα τουλάχιστον 1.300 φορές

Βρετανία : Δεν υπάρχει ασθενής μηδέν – Ο κοροναϊός έφτασε στη χώρα τουλάχιστον 1.300 φορές

Πρόσφατη έρευνα εντείνει την κριτική για τη στάση της κυβέρνησης Τζόνσον στην αρχή της πανδημίας

Φαίνεται πως στην περίπτωση της Βρετανίας, η πανδημία δεν είχε «ασθενή μηδέν», καθώς έρευνα έδειξε πως η ασθένεια έφτασε στη χώρα τουλάχιστον… 1.300 φορές.

Τα ευρήματα της Βρετανικής κοινοπραξίας για την ανάλυση του γονιδιώματος του κοροναϊού έχουν οδηγήσει σε επιπλέον επικρίσεις για τις χαμένες ευκαιρίες ελέγχου της εξάπλωσης του ιού τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Η μελέτη της κοινοπραξίας, η οποία συστάθηκε για την ανάλυση της ακολουθίας του γενετικού κώδικα του ιού, δείχνει ότι η εισαγωγή του κοροναϊού στη Βρετανία σημείωσε κορύφωση στα μέσα Μαρτίου, όταν οι ρυθμοί μετάδοσης αυξάνονταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όμως προτού η βρετανική κυβέρνηση θέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις. Αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η υποχρεωτική καραντίνα είχαν τεθεί σε ισχύ μια εβδομάδα νωρίτερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερος, αναφέρουν οι επικριτές.

Ελάχιστα κρούσματα έφτασαν από την Κίνα

Η ανάλυση, η οποία δεν έχει διασταυρωθεί ακόμη από άλλες έρευνες, αναφέρει επίσης ότι τα εισαγόμενα κρούσματα από την Κίνα ήταν ελάχιστα, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο Γκάρι Μακλίν, καθηγητής μοριακής ανοσολογίας στο London Metropolitan University, αναφέρει: «Αν είχαμε εφαρμόσει αυστηρούς εξωτερικούς περιορισμούς από πολύ νωρίτερα, τα εισαγόμενα κρούσματα και η παρεπόμενη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας θα είχαν μειωθεί. Δεν το κάναμε μέχρι να είναι ήδη αργά».

Ο Τζέρεμι Φαράρ, διευθυντής του Welcome Trust και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης, του Sage, περιέγραψε τα τελευταία ευρήματα ως «πολύ σημαντικά». Γράφοντας στο Twitter σημείωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τις προκλήσεις του περιορισμού, αναφέροντας ότι τα πολλά εισαγόμενα κρούσματα δείχνουν ότι το κλείσιμο των συνόρων «πρέπει είτε να είναι πολύ στοχευμένο και έξυπνο (πράγμα αδύνατο στα πρώτα στάδια μιας πανδημίας) ή απόλυτο προκειμένου να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Το γενεαλογικό δέντρο του ιού

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα του ιού από περισσότερους από 20,000 πολίτες στη Βρετανία και εξέτασε τον ιικό κώδικα. Τα αποτελέσματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός γενεαλογικού δέντρου του ιού, από το οποίο προκύπτουν πολλά διαφορετικά κλαδιά. Συνδυάζοντας τα γενετικά δεδομένα με τα δεδομένα διεθνών μεταφορών, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αναπαραστήσουν την εξάπλωση της επιδημίας εντός της Βρετανίας.

Ανακάλυψαν ότι ο ιός δεν προέκυψε από έναν μοναδικό «ασθενή μηδέν», αλλά έφτασε στη χώρα τουλάχιστον σε 1,356 διαφορετικές περιπτώσεις, η καθεμία από τις οποίες δημιούργησε νέες πηγές μετάδοσης. Ο ρυθμός εισαγωγής έφτασε σε κορύφωση περίπου στις 15 Μαρτίου, ενώ υπολογίζεται ότι το 34% των κρουσμάτων έφτασαν από την Ισπανία, το 29% από τη Γαλλία, το 14% από την Ιταλία και λιγότερα από το 0,1% απ’ ευθείας από την Κίνα.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τα μέσα Μαρτίου ως αξιοσημείωτη περίοδο καθώς «τα ταξίδια προς τη Βρετανία ήταν ακόμη πολλά και συνέπεσαν με τους υψηλούς αριθμούς ενεργών κρουσμάτων σε άλλες περιοχές».

Από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία ότι οι μη αναγκαίες διεθνείς πτήσεις πρέπει να αποφεύγονται και συμβουλές στις 23 Μαρτίου προς όλους τους Βρετανούς που βρίσκονταν στο εξωτερικό για επιστροφή στη χώρα, υπήρξε τεράστια μείωση των ταξιδιών προς τη Βρετανία και πολύ λιγότερα εισαγόμενα κρούσματα.

Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι μεμονωμένες εκδηλώσεις, όπως το αμφιλεγόμενο ματς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου κατά πάσα πιθανότητα δεν άλλαξαν και πολλά στο συνολικό αριθμό των εισαγόμενων λοιμώξεων. Υπολογίζεται ότι 3,000 φίλαθλοι ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, όμως εκείνη την εποχή περίπου 20,000 ταξιδιώτες έφταναν καθημερινά στη χώρα από την Ισπανία.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο