Κίνα : Η άρση του lockdown δεν επέφερε την προσδοκώμενη ανάκαμψη
Με τον υπόλοιπο πλανήτη να κινείται ακόμη στους ρυθμούς της πανδημίας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Έχοντας επιτύχει προς το παρόν να ελέγξει την πανδημία, η Κίνα επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας της μετά από μια βαθιά ύφεση. Όμως, καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς του κοροναϊού, η πορεία της διαγράφεται δύσκολη και κοπιώδης.
Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη μειώθηκαν κατά 3,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, μεταφρασμένες σε δολάρια, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019. Οι αριθμοί προκύπτουν από τα στοιχεία των τελωνείων, τα οποία δείχνουν αντιστροφή της αύξησης κατά 3,5% κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Οι αναλυτές αποδίδουν την μείωση στην περιορισμένη εξωτερική ζήτηση. Αν και η Κίνα άρχισε να ανοίγει και πάλι την οικονομία της ολόκληρους μήνες πριν, πολλές άλλες παγκόσμιες δυνάμεις ξεκίνησαν την χαλάρωση ορισμένων από τα μέτρα του locdown μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
Μειωμένες και οι εισαγωγές
Ούτε η ανάκαμψη της εσωτερικής οικονομίας της Κίνας κινείται ομαλά. Οι εισαγωγές σημείωσαν μείωση 17,6% τον προηγούμενο μήνα, μεταφρασμένες σε αμερικανικά δολάρια, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2016, δείχνοντας πως και η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
«Τα στοιχεία των εισαγωγών δείχνουν ότι η πορεία της οικονομίας μετά την άρση του lockdown είναι πιο αδύναμη από ό,τι φοβόταν η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει αρχίσει να αυξάνει τις δαπάνες υποδομών», γράφει ο Μιτούλ Κοτέτσα, υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών για την TD Securities, σε ερευνητικό σημείωμά του τη Δευτέρα.
Δυσκολίες παρά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Η Κίνα, η οποία ήδη αντιμετώπιζε την επιβράδυνση της οικονομίας της πριν την υγειονομική κρίση, προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ύφεσης μέσα από την αύξηση των δαπανών. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διοχετεύσει φέτος στην οικονομία της χώρας 3,6 τρισ. γουάν (500 δισ. δολάρια) με τη μορφή φορολογικών μειώσεων, προγραμμάτων υποδομών και άλλων μέτρων αναθέρμανσης, ως μέρος της προσπάθειάς της να δημιουργήσει 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να αμβλύνει το πλήγμα της ύφεσης.
Ήδη υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης, η οποία ενθαρρύνεται από τα πιο γενναιόδωρα επιδόματα. Στη διάρκεια του Μαΐου, οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά στους τελευταίους 11 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Κινεζική Ένωση Επιβατικών Οχημάτων. Τον περασμένο μήνα πωλήθηκαν στη χώρα 1,6 εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα, δηλαδή 1,8% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
«Αγκάθι» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ωστόσο το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί ευαίσθητο σημείο της Κίνας, η οποία αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη ένταση με τις ΗΠΑ. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες για την πανδημία έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών υπερδυνάμεων του πλανήτη, γεγονός που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο και την εύθραυστη εκεχειρία τους στον τομέα του εμπορίου.
Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 62,9 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον Κοτέτσα της TD Securities. Μια από τις συχνότερες επικρίσεις του Τραμπ για την Κίνα είναι ότι διατηρεί τεράστια εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.
Ακόμη και έτσι όμως, οι οικονομολόγοι της Capital Economics αναμένουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα συνεχίσουν να διαγράφουν πτωτική τάση για το επόμενο διάστημα, μέχρι να σταθεροποιηθούν στο τέλος της χρονιάς.
Όπως αναφέρουν σε ερευνητικό σημείωμα της Δευτέρας, περιμένουν ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης «θα φτάσει στο χειρότερο σημείο της κατά τη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε», διατηρώντας σε χαμηλό επίπεδο τις εξαγωγές κατά το δεύτερο μισό του 2020.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Capital Economics, τα μέτρα αναθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας θα πρέπει να «οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη των εισαγωγών».
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις