Φόβοι για έξαρση του κοροναϊού – Προβληματισμός για τη «χαλάρωση» και τα εισαγόμενα κρούσματα
Τους φόβους για εκ νέου έξαρση του κοροναϊού στη χώρα, αναζωπυρώνει, η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο την Ξάνθη, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από την Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Τους φόβους για εκ νέου έξαρση του κοροναϊού στη χώρα, αναζωπυρώνει, η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο την Ξάνθη, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από 29 χώρες.
Οι εικόνες συνωστισμού και η χαλαρότητα με την οποία φαίνεται να εισέρχονται οι πολίτες στην… κανονικότητα, προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, που περιμένουν να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο ο εφησυχασμός που παρατηρείται σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Οι επιστήμονες εξάλλου επαναλαμβάνουν πως αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι η εικόνα των προηγούμενων 10 – 14 ημερών και άρα θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Tην ίδια ώρα, τo Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος covid-19 που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown είναι μέτριος με υψηλός, και εξαρτάται από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους πολίτες.
«Χαλαρώσαμε»
Με δεδομένο ότι αρκετοί συμπολίτες μας, δείχνουν έναν «επικίνδυνο» εφησυχασμό σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο «εισαγόμενων» κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σύνορα, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο δεύτερου κύματος κοροναϊού, που θα διαλύσει όλα όσα χτίστηκαν τους τελευταίους μήνες.
Καμπανάκι κινδύνου για την χαλαρότητα που παρατηρείται στην μετά την καραντίνα εποχή, έκρουσε εξάλλου, ο Σωτήρης Τσιόδρας από την Ξάνθη, όπου μετέβη την Παρασκευή μετά τον εντοπισμό 15 νέων κρουσμάτων στην περιοχή.
Ο καθηγητής τόνισε πως είναι κρίμα όλα όσα κάναμε σαν χώρα να πάνε χαμένα τώρα. «Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τον ιό. Υπήρξε μία χαλάρωση και κόπωση για τα μέτρα τις τελευταίες μέρες. Κρίμα να πάνε όλα χαμένα» ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ειδικά αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις.
«Να μην ξεχνάτε η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως στους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η πορεία της επιδημίας είναι φυσιολογική και δεν έχει επηρεαστεί ο δείκτης Ρ0 για την αναπαραγωγή των κρουσμάτων, ωστόσο οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι η εικόνα των προηγούμενων 10 – 14 ημερών και άρα θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Αρκετοί εξάλλου, εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα «δούμε» περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, είτε ως απόρροια των εικόνων συνωστισμού, είτε επειδή θα «εισέλθουν» μέσω τουριστών με το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων, είτε/και επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι.
Ο συναγερμός στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη επικρατεί ανησυχία τόσο στις υγειονομικές Αρχές όσο και στους κατοίκους μετά τον εντοπισμό 15 νέων κρουσμάτων κοροναϊού που οδήγησαν σε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Παρακευής.
Τα περιοριστικά μέτρα, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τις βραδινές ώρες, καθώς και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών συναντήσεων για 7 ημέρες.
Σημειώνεται πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κινητοποιείται ακόμα και ο στρατός για την κοινότητα Εχίνου, που ουσιαστικά μπαίνει σε καραντίνα, και επιβάλλονται περιορισμοί σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Την ίδια ώρα, αρχίζουν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα μπορεί να είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές αν χρειαστεί.
Το επιστημονικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στην Ξάνθη που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας περιλαμβάνει:
- την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων
- τον έλεγχο των πολιτών από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ
- τον περιορισμό των επαφών
- και ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες
«Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα, ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει εδώ μια ειδικό κλιμάκιο, ώστε όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Πιθανή η έξαρση κρουσμάτων – Ανάγκη εφαρμογής των μέτρων
«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε για άλλη μια φορά ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, μετά την ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και «για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών ιχνηλάτησης και των προγραμμάτων διαγνωστικών εξετάσεων».
Όπως λέει «είναι απολύτως αναγκαία επίσης η σωστή τήρηση των μέτρων από όλους και σε όλα τα επίπεδα (τήρηση της φυσικής απόστασης και χρήση της μάσκας όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με μέτρα υγιεινής).
Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένονται περισσότερα κρούσματα κοροναϊού, σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σε ένα βαθμό η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στην εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.
Επανέλαβε τη σημασία του τρίπτυχου -τήρηση των αποστάσεων, προσωπική υγιεινή, χρήση μάσκας- που συνιστούν οι ειδικοί, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων και τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ότι χρειάζεται να εφαρμόζονται τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή έξαρση των κρουσμάτων.
Φόβοι για «εισαγόμενα» κρούσματα
Η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας, εντείνεται και από το άνοιγμα των συνόρων από την προσεχή Δευτέρα, οπότε αναμένεται να δούμε στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το πρώτο κύμα τουριστών από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από 29 χώρες.
Ο κατάλογος των χωρών μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι και το σταδιακό «άνοιγμα»αλλά και όσο αυξάνεται ο αριθμός των αεροδρομίων, στα οποία θα φτάνουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες, σύμφωνα με σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα γίνονται ανάλογα με το «χρώμα» με το οποίο θα έχουν σημανθεί οι χώρες αφίξεων, δηλαδή ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η κάθε χώρα προέλευσης των τουριστών.
Οι «κόκκινες χώρες» είναι αυτές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά του κοροναϊού και οι «πράσινες» τη μικρότερη.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή ένα ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τους τουριστικούς προορισμούς, με στόχο όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, να παραμείνει ασφαλής χώρα.
Το σχέδιο αυτό, αφορά στην ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα. Επίσης προβλέπεται η διασύνδεση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, η διασφάλιση της επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας και η κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι διαμορφωμένα σε τρεις άξονες και προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας,
- την ενίσχυση αεροδιακομιδών,
- τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.
Ρόλο-κλειδί στο σχέδιο της κυβέρνησης παίζει η διασύνδεση των κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά. Παράλληλα, θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τις Υγειονομικές περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών. Σε ότι τις κινητές και πλωτές μονάδες υγείας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση. 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106. Παράλληλα το ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε 11 θαλάμους αρνητικής πίεσης (κάψουλες) για αεροδιακομιδή ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια περισσότερων.
ECDC: Μέτριος εώς υψηλός ο κίνδυνος ενός νέου Lockdown
Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος covid-19 που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown είναι μέτριος με υψηλός, και εξαρτάται από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους πολίτες.
Το ECDC εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και τόνισε ότι η ασθένεια στις ευρωπαϊκές χώρες έχει περάσει την κορύφωσή της.
«Η πανδημία δεν έχει περάσει», υπογράμμισε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC σε ανακοίνωσή της. «Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση προς τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και να τηρηθούν τα υψηλά στάνταρ στην υγιεινή των χεριών και τους κανόνες συμπεριφοράς» που αφορούν τη χρήση μάσκας, υπογράμμισε. «Η συμβολή όλων θα κάνει τη διαφορά».
«Αυτή τη στιγμή, λίγο πριν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς οι χώρες μέλη χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να μην τηρούν πιστά τα συνιστώμενα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν, λόγω της κόπωσης της απομόνωσης», προειδοποίησε το ECDC.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της covid-19 σε επίπεδα που θα απαιτήσουν και πάλι την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων είναι μεγάλος, αν το lockdown αρχίσει να αίρεται όταν ακόμη υπάρχουν μολύνσεις στην κοινότητα και δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.
Όμως ο κίνδυνος θα είναι μέτριος, αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πιο σταδιακά, αν η μετάδοση του ιού έχει περιοριστεί σε σποραδικές εστίες και αν υπάρχει ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς δήλωσε χθες Πέμπτη σε εκδήλωση στη Γενεύη ότι «ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει απολύτως πραγματικός (…) Τώρα είναι η ώρα να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί».
«Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, αν και η κατάσταση βελτιώνεται εδώ στην Ευρώπη, παγκοσμίως επιδεινώνεται. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε την παγκόσμια αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε εντελώς την πανδημία αυτή», πρόσθεσε.
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024