Κοροναϊός: Αισιόδοξη επιδημιολογική εικόνα αλλά στο βάθος… φόβοι για δεύτερο κύμα
Τι κι αν σήμερα είχαμε μόνο 4 καταγεγραμμένα κρούσματα, οι επιστήμονες επιμένουν. Μην ξεχνάτε τους ασυμπτωματικούς!
Την πιθανότητα δεύτερου κύματος κρουσμάτων Covid-19 εξετάζουν προβληματισμένοι κυβερνώντες και ειδικοί σε μια κρίσιμη καμπή της διάδοσης του νέου κοροναϊού, καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν και η παρατηρούμενη αύξηση των νέων μολύνσεων εντείνει την ανησυχία.
Κι ενώ ο τουρισμός κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα, όπως και ο κλάδος των κέντρων άθλησης, οι ειδικοί επιμένουν να επαναλαμβάνουν αυτές τις τρεις λέξεις: O κοροναϊός είναι εδώ!
Ο Σωτήρης Τσιόδρας που βρέθηκε στην Ξάνθη την Παρασκευή καταλόγισε αυτή την ξαφνική χαλάρωση στην… κόπωση, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες.
Ότι δηλαδή ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως στους κλειστούς χώρους και πως όσο κοινότυπο κι αν φαίνεται, η τήρηση των αποστάσεων είναι όντως ο κανόνας κλειδί για να μην υπάρξει δεύτερο γύρος έξαρσης κρουσμάτων.
Την στιγμή λοιπόν που στη χώρα μας ανακοινώθηκαν μόλις 4 κρούσματα, οι ειδικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιμένουν πως ο κοροναϊός μπορεί να βρεθεί ξανά στην πόρτα μας ανά πάσα στιγμή.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Έλεγχου Ασθενειών (ECDC) σημείωσε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος μολύνσεων Covid-19, που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown, παραμένει «μέτριος έως υψηλός».
Από τι θα εξαρτηθεί ένα δεύτερο κύμα
Το ECDC εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων και ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος Covid-19, που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown, παραμένει «μέτριος ως υψηλός». Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, για συχνό και προσεκτικό πλύσιμο χεριών και σαφώς από τη χρήση μάσκας.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι «ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει απολύτως πραγματικός» και πως αυτή την περίοδο «χρειάζεται να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί». «Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, αν και η κατάσταση βελτιώνεται εδώ στην Ευρώπη, παγκοσμίως επιδεινώνεται. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε την παγκόσμια αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την πανδημία αυτή» πρόσθεσε.
Απολύτως πραγματικός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης
Την ίδια ανησυχία έχει και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Όπως τόνισε ο καθηγητής δύο είναι τα πράγματα που απασχολούν τους ειδικούς στην Ελλάδα. Οι ασυμπτωματικοί και τα ορφανά.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ:
«Είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Και γενικότερα δεν εφησυχάζουμε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν, είτε τοπικές εστίες διασποράς σε συγκεκριμένες περιοχές είτε γενικότερα».
Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το καλοκαίρι τόνισε ότι θα πρέπει να συμβούν κυρίως δύο πράγματα, να υπάρξει σημαντικός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων και στη συνέχεια να μην τηρούνται τα μέτρα και να υπάρξει τοπική διασπορά.
«Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι θα μπορούμε να περιχαρακώνουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, τοπική διασπορά κρουσμάτων έγκαιρα, έτσι ώστε το πρόβλημα να μην φτάσει στα επίπεδα του Μαρτίου. Στην Ελλάδα αν δεν είχαμε το δεδομένο του τουρισμού, η πιθανότητα του να είχαμε δεύτερο κύμα αυξάνει σημαντικά, όταν μειώνεται η θερμοκρασία, λόγω του ότι και η μολυσματικότητα είναι μεγαλύτερη. Όμως έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οπότε σίγουρα θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό αλλάζει ελαφρώς τα δεδομένα, και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Παρ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι, καθώς υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης και αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί φυσιολογικά» σημειώνει.
Ο απολογισμός του κοροναϊού στη χώρα μας σήμερα
Σήμερα ανακοινώθηκαν μόλις 4 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3112, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες. 694 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1774 (57.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- «17 Κλωστές» στο MEGA: Καταδικασμένη η προσπάθεια του Καστελάνη για νέα αρχή
- Νέο Ηράκλειο: Σχολεία υπό κατάρρευση – Πέφτουν σοβάδες μέσα στις τάξεις