Βόλος: Έπνιξαν στα χημικά διαδηλωτές κατά της καύσης σκουπιδιών – Ο ύπουλος ρόλος του Αχιλλέα Μπέου
Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και φωτοβολίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ στη συνέχεια παρατάχθηκε μπροστά από το εργοστάσιο προκειμένου να το φρουρήσει
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο πραγματοποίησαν χιλιάδες κάτοικοι, το απόγευμα του Σαββάτου.
Μια ακόμη κινητοποίηση για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα του Αχιλλέα Μπέου ο οποίος κι έχει δώσει το πράσινο φως για τη μονάδα καύσης, όσο κι αν προσπαθεί να συνταχθεί με τους κατοίκους.
Ο δήμαρχος, πέραν του μετώπου με τους κατοίκους των Σταγιατών για το νερό, έχει ανοίξει πόλεμο και με χιλιάδες κατοίκους του Βόλου που αντιδρούν στην περιβαλλοντική ρύπανση κι έχουν καταλάβει το παιχνίδι που παίζει ο Μπέος στην πλάτη τους.
Την ειρηνική διαδήλωση, ωστόσο, αμαύρωσαν τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν όταν διαμαρτυρόμενοι έφτασαν έξω από την ΑΓΕΤ-Lafarge.
Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και φωτοβολίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ στη συνέχεια παρατάχθηκε μπροστά από το εργοστάσιο προκειμένου να το φρουρήσει.
Ωστόσο, την ειρηνική διαδήλωση αμαύρωσαν τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν όταν διαμαρτυρόμενοι έφτασαν έξω από την ΑΓΕΤ-Lafarge.
Πώς δημιουργήθηκε η ένταση
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όλα ξεκίνησαν όταν, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, περίπου 2.000 διαδηλωτές έφτασαν έξω από την ΑΓΕΤ-Lafarge.
Τότε, ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών μπήκε στο χώρο στάθμευσης του εργοστασίου πετώντας μπογιές και οι αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους έξω από το εργοστάσιο.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με τη ρίψη χημικών με την αστυνομία να ισχυρίζεται ότι δέχτηκε μολότοφ γι΄αυτό και απάντησε με δακρυγόνα.
Αρκετά άτομα παρουσίασαν προβλήματα αναπνευστικά, υπήρξαν λιποθυμίες και ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να τα μεταφέρουν κόσμο στο Νοσοκομείο, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές διαδηλωτών στην αστυνομία.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή της έντασης
Δημοσιεύτηκε από e-thessalia.gr – Εφημερίδα "Θεσσαλία" στις Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020
Ο ρόλος του Μπέου
Η ιστορία της καύσης των σκουπιδιών «βρομάει» από παντού κι έχει και αυτή τη σφραγίδα της δημοτικής διοίκησης Μπέου.
Οι πολίτες του Βόλου που σε δημοψήφισμα που διενήργησαν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την καύση σκουπιδιών στον Βόλο;», η οποία πραγματοποιείται από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge.
Το 98,51 % των 5.216 πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν ΟΧΙ, ενώ μόνο το 1,49% ψήφισαν ΝΑΙ. Αν και δειγματοληπτικό, καθώς οι κάλπες στήθηκαν σε 11 εκλογικά κέντρα του Δήμου Βόλου και η ψηφοφορία διήρκεσε μόλις πέντε ώρες, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο.
«Ο βολιώτικος λαός δεν θέλει η πόλη του να γίνει ο αποτεφρωτήρας της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η καύση απορριμματογενών καυσίμων πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα», έλεγε τότε η Επιτροπή Αγώνα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως η στάση της διοίκησης Μπέου. Όπως τον καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο δήμαρχος σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ότι συντάσσεται με όσους ανησυχούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, προχώρησε δύο ημέρες πριν από τοπικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018 ενάντια στην καύση rdf, σε ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου. Στις 3 Μαΐου 2018 πήγε στο δικαστικό μέγαρο Βόλου, συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, προκειμένου να καταθέσει μήνυση και αγωγή αποζημίωσης ύψους 500 εκ. ευρώ (!) κατά της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Στην πραγματικότητα όμως δεν κατέθεσε καμία αγωγή και αρκετούς μήνες αργότερα υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και λιγοστών ΜΜΕ για τη δημοσιοποίηση των δικογράφων της υπόθεσης, κατέθεσε αργότερα αγωγή η οποία συζητήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, με το ποσό της διεκδικούμενης αποζημίωσης να προσαρμόζεται στο 1,5 εκ. ευρώ από τα 500 εκ. ευρώ αρχικά.
Εκτοτε η καύση ξεκίνησε κανονικά και σύμφωνα με τις καταγγελίες, τόνοι σκουπιδιών φτάνουν από τη Νότια Ιταλία και καίγονται με τη μυρωδιά του πλαστικού να σκεπάζει την πόλη.
Κατά ένα… περίεργο τρόπο, όμως, δεν διαπιστώνεται από τις μετρήσεις ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν τέταρτη που διοργανώνεται στην πόλη ενάντια στην καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία, έπειτα από τρία χρόνια δυναμικών αγώνων.
Είχαν προηγηθεί ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Βόλου μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου 2018, όπου 10.000 Βολιώτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά της καύσης σκουπιδιών και του εργοστάσιου παραγωγής SRF του Δήμου Βόλου. Ανάλογος, αν όχι μεγαλύτερος, ήταν ο αριθμός των Βολιωτών που συμμετείχε και στο συλλαλητήριο τον Απρίλιο του 2019, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης με τα ίδια αιτήματα.
Εδωσε το πράσινο φως
Το πράσινο φως για την έγκριση κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής καύσιμης ύλης SRF δόθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση-παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στις 11 Μαΐου -υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας από περίπου 700 Βολιώτες- με μόνη συμμετέχουσα την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου και την οποία ο δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε αποθέωση του δημοκρατικού διαλόγου.
Όπως αναφέρει η ΕφΣυν, ενώ στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) του Βόλου, που επί των ημερών Αχιλλέα Μπέου αναρτήθηκε στο ΦΕΚ 237 – 4/11/2016, προβλέπεται ρητά η μελλοντική απομάκρυνση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Βόλου σε απόσταση 150 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της πόλης.
Αγνοείται και παραβλέπεται απαξιωτικά επίσης η αιτιολογημένη αντίθεση στην καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου SRF που έχουν διατυπώσει οι φορείς της Μαγνησίας, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Χημικών, ο Σύλλογος Γεωπόνων και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Και απ’ ό,τι φαίνεται, κατ’ ανάλογο τρόπο, «ξεχνιούνται» οι ομόφωνες αποφάσεις κατά της καύσης τέτοιων «καυσίμων» που έχουν ληφθεί δύο φορές από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Πέραν αυτών, υποτιμώνται προκλητικά τα επιστημονικά δεδομένα, όπως η μελέτη της καθηγήτριας Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινής Σαμαρά, το 2018, που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αέριας ρύπανσης στον Βόλο, με την τσιμεντοβιομηχανία να έχει συμμετοχή κατά 22,2% στη Νέα Δημητριάδα και κατά 13,9% στη Νέα Ιωνία. Ανάλογα η μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας που εκπονήθηκε την ίδια χρονιά από το ΑΠΘ, έπειτα από πιέσεις των πολιτών, έδειξε ότι οι Βολιώτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από νοσήματα, όπως διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, και μάλιστα σε πολλαπλάσιους αριθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εν τούτοις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα το δεύτερο τμήμα της έρευνας που θα καταδείκνυε τα αίτια αυτής της κατάστασης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις