Παζάρια για τη Λιβύη, ενώ η Τουρκία εδραιώνεται με στρατιωτικές βάσεις
Καθώς η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όσο περνούν οι μέρες, με την Τουρκία -απούσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να επιχειρεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, νέες συνομιλίες αναμένονται την Κυριακή μεταξύ τούρκων και ρώσων αξιωματούχων
Καθώς η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όσο περνούν οι μέρες, με την Τουρκία -απούσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να επιχειρεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, νέες συνομιλίες αναμένονται την Κυριακή μεταξύ τούρκων και ρώσων αξιωματούχων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μεταβαίνουν στην Τουρκία για συνομιλίες με τους τούρκους ομολόγους τους. Σε αυτές θα συμμετέχουν, δε, και εκπρόσωποι του στρατού και των υπηρεσιών ασφάλειας της Ρωσίας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κατάσταση στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με τουρκικά δίκτυα στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται συνομιλίες για τη Συρία.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεγκέι Σοϊγκού, θα φτάσουν στην Τουρκία στις 14 Ιουνίου, ως επικεφαλής ρωσικής διαϋπηρεσιακής αντιπροσωπείας για να έχουν διαβουλεύσεις σε ζητήματα περιφερειακά και κοινού ενδιαφέροντος».
Σημειώνεται ότι η σχετική διαβούλευση είχε αποφασιστεί κατά την πρόσφατη συνομιλία των προέδρων των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.
«Εγκαθίσταται» στη Λιβύη η Τουρκία
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών έρχονται ενώ στη Λιβύη συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ και του Αλ Σάρατζ και η Τουρκία φροντίζει να εδραιώσει την παρουσία της.
Η Άγκυρα που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη σύγκρουση της Λιβύης επιχειρεί τώρα να εγκαθιδρύσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην αφρικανική χώρα, σχεδιάζοντας δύο βάσεις στις πόλεις Βατίγιε και Τρίπολη.
Η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων δε, συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Οι δύο βάσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η πρώτη βάση (Βατίγιε) της Τουρκίας θα είναι αεροπορική και θα φιλοξενεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η δεύτερη και πάλι αεροπορική σε περιοχή της Τρίπολης.
Το επόμενο βήμα είναι η ναυτική βάση στη Μισράτα. «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «η θαλάσσια αυτή περιοχή θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτό το κομμάτι θα το ελέγχει τώρα η Τουρκία. Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή».
Εκκαθάριση ναρκών
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ομάδες υποβρύχιων καταστροφών (SAS/SAT) της Τουρκίας έχουν ήδη μεταβεί στη Λιβύη προκειμένου να εκκαθαρίσουν από νάρκες τις περιοχές, από τις οποίες έχουν υποχωρήσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ειδικά νότια της Τρίπολης.
Η Τουρκία θα παράσχει επίσης βοήθεια στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του ηλεκτρικού και της υδροδότησης στη Λιβύη.
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Καλαμάτα: Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο – Ομολόγησε ο 35χρονος
- Παναθηναϊκός: «Διαζύγιο» με Βέρμπιτς (pic)
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Ισραήλ: Οι IDF δημοσιοποίησαν πλάνα από τη φονική επίθεση ενάντια στους Χούθι στην Υεμένη
- Ο Ν. Πλακιάς για όσα συνέβησαν στη Λάρισα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά ο Κ. Αγοραστός