Βρετανία – κοροναϊός : Ο ένας στους πέντε ασθενείς μολύνθηκε κατά τη νοσηλεία του
Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς με COVID-19 μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βρετανίας.
Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς με COVID-19 μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βρετανίας, έγραψε η εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη εκτιμήσεις κυβερνητικών επιστημόνων.
Στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάδοση μέσα στα νοσοκομεία πιστεύεται ότι αντιστοιχούσε στο 22% των κρουσμάτων μόλυνσης και σε αυτό αποδίδεται ως και το 11% των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Τέλεγκραφ.
«Θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές»
Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η τοποθέτηση ενός εκ των επιστημόνων της επιτροπής που συμβούλευε την κυβέρνηση, ότι αριθμός των νεκρών του κοροναϊού στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι ο μισός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε επιβάλει lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα.
Οπως έγραψε ο Guardian στην ιστοσελίδα του, η τοποθέτηση του καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ότι χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ενέτεινε την πίεση στην κυβέρνηση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση του κοροναϊού και άφησε τον βρετανό πρωθυπουργό εκτεθειμένο.
Ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο» να ασκηθεί κριτική στην κυβερνητική προσέγγιση, ενώ σημείωσε ότι έλαβε τα μέτρα που εκείνος και οι σύμβουλοί του πίστευαν ότι ήταν σωστά για τη χώρα, βασισμένος σε επιστημονικά στοιχεία.
Υπό αμφισβήτηση
Ομως αυτός ο ισχυρισμός τέθηκε υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση όταν ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, ερωτήθηκε αν έχει μετανιώσει για κάποιον από τους χειρισμούς του γύρω από την πανδημία μέχρι στιγμής.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα πραγμάτων που πρέπει να εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός δέχθηκαν έντονες πιέσεις μετά την παρέμβαση Φέργκιουσον, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιδραστικής ομάδας μοντελοποίησης του Imperial College. Παράλληλα, ήταν και μέλος της επιστημονικής επιτροπής στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της πανδημίας.
«Τουλάχιστον στο μισό»
«Αν είχαμε επιβάλει lockdown μια βδομάδα νωρίτερα, θα είχαμε μειώσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών τουλάχιστον στο μισό», ανέφερε στους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας τότε γύρω από τον ιό, έδειχναν δικαιολογημένα. Είναι βέβαιο πως θα είχαμε αποφύγει πολλούς θανάτους, αν τα είχαμε εφαρμόσει νωρίτερα».
Την Τετάρτη, τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι οι νεκροί του ιού ανέρχονταν σε 41,128, που σημαίνει ότι αν ο Φέργκιουσον έχει δίκιο, περισσότερες από 20,000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν είχαν ληφθεί εξ αρχής αυστηρά μέτρα.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία