Η απόλυτη υποκρισία των Βρυξελλών, οι επαναπροωθήσεις και το δράμα των προσφύγων
«Έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύσταση όσων καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δε διαθέτουν προσφυγικό προφίλ» επισημαίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερους «μόνιμους μετανάστες».
Νέες καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τρεις έγκυες γυναίκες να είναι αυτή τη φορά μεταξύ των «θυμάτων» της αντιμεταναστευτικής και παράνομης πρακτικής, που είχε ως αποτέλεσμα οι τρεις γυναίκες και όσοι βρίσκονταν στη λέμβο να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές στα ανοιχτά της Λέσβου.
Από τη πλευρά της κυβέρνησης τηρείται σιγή ιχθύος. Η τελευταία επισήμανση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν ότι «έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύσταση όσων καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ» συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερους «μόνιμους μετανάστες».
Από την άλλη, ΜΚΟ καταγγέλλουν τις Βρυξέλλες ότι κάνουν τα «στραβά μάτια» όσον αφορά τον «υγρό τάφο» της Μεσογείου, προσπερνώντας τις καταγγελίες για pushbacks, όπως οι πρόσφατες από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία.
Συσπάσεις τοκετού μέσα στη θάλασσα
Το νέο περιστατικό επαναπροώθησης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν βάρκα με 36 πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράν και Αφγανιστάν – 16 άνδρες, 10 γυναίκες και 10 παιδιά, ανάμεσά τους και τρεις έγκυες γυναίκες – βρέθηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των τουρκικών παραλίων και της Λέσβου.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Alarm Phone, οι επιβαίνοντες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου καθώς η λέμβος είχε τρυπήσει και «έμπαζε» νερά. Ωστόσο, τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό Λιμενικό δεν έκαναν καμία προσπάθεια διάσωσης, με την πρόφαση το καθένα ότι η βάρκα δεν βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της χώρας του.
Μάλιστα, μια από τις έγκυες γυναίκες άρχισε να έχει συσπάσεις τοκετού μέσα στη μέση της θάλασσας!
Ο Γολγοθάς συνεχίστηκε και στη στεριά…
Τελικά, και αφού οι άνθρωποι αυτοί είχαν μείνει μεσοπέλαγα για πάνω από 15 ώρες, επιλέχθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους η διάσωση των επιβαινόντων οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας.
Μάλιστα, ο Γολγοθάς των προσφύγων δεν τελείωσε εκεί αφού κατά την αποβίβαση τους στην Πέτρα είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αποδοκίμασαν τόσο τους αποβιβαζόμενους όσο και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία τους είχαν διασώσει.
Οι 36 διασωθέντες παραμένουν στο λιμάνι της Πέτρας προκειμένου, πριν μεταφερθούν στην καραντίνα στα Μεγάλα Θέρμα, να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αύριο Δευτέρα. Κι αυτό γιατί σήμερα, δεν υπάρχει αυτοκίνητο για να μεταφερθεί το κλιμάκιο από τη Μυτιλήνη στην Πέτρα.
Τρεις επιβαίνοντες – εκ των οποίων οι δύο από τις έγκυες γυναίκες – μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με το stonisi.gr, είναι και οι τρεις πολύ καλά στην υγεία τους και επιστρέφουν στο λιμάνι της Πέτρας.
Μηταράκης: Η Ευρώπη έχει ανάγκη περισσότερους νόμιμους μετανάστες
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συμμετείχε σε debate που διοργανώθηκε από την φοιτητική λέσχη «Oxford Union», με θέμα την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «σήμερα, έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύσταση όσων καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δε διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, καθώς πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικούς μετανάστες», συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα. Πρώτον, να θεσπίσει κοινούς κανόνες για τη μετανάστευση. Δεύτερον, να ανακατανείμει τα μεταναστευτικά βάρη στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην αποβαίνουν δυσβάσταχτα για τα κράτη πρώτης γραμμής. Τρίτον, να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι η περισσότερη νόμιμη μετανάστευση».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, μολονότι οδήγησε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, επέβαλε το γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων στα νησιά του Αν. αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους, κάτι που «προκάλεσε τον υπερσυνωστισμό στα νησιωτικά ΚΥΤ και πρέπει να αλλάξει ριζικά».
Ο…κανόνας της γείτονος χώρας
Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι στην μετανάστευση θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας «της γείτονος χώρας», η οποία είναι και η πρώτη πόρτα που «χτυπούν όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Όποιος διέρχεται πολλές χώρες και προσπαθεί να διαλέξει τον τελικό του προορισμό, συνεπάγεται ότι δε βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, αλλά αποσκοπεί σε οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί εν όψει του επικείμενου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου».
«Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό διαμοιρασμού των βαρών, αλλά και την ικανότητα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε καταστάσεις με χαρακτηριστικά κρίσης ή και ανωτέρας βίας. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί κοινή διαδικασία επιστροφών, ώστε να στέλνουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο σπίτι τους αυτούς που δε δικαιούνται άσυλο», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων με την ομάδα Προσφύγων, κ. Yusra Mardini, η Διευθύντρια του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους, κ. Catherine Woollard και ο πρώην δήμαρχος Βαρκελώνης, κ. Joan Clos.
Νέες επικρίσεις για τις απωθήσεις μεταναστών
Με σύντομα, αλλά επίμονα δημοσιεύματα ο γερμανόφωνος τύπος επανέρχεται στις αιτιάσεις για βίαιες, παράνομες απωθήσεις μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κροατία.
«Tα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «νέα βιντεο που φαίνεται να απεικονίζουν την εν μέρει βίαιη απώθηση μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και προσθέτει: «Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνει ότι το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει την εκδίωξη όσων αιτούνται άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει τα αποκαλούμενα πους-μπακ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου κάνει λόγο για «βία στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας» και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές».
Την ίδια στιγμή η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) εστιάζει σε αιτιάσεις της Κομισιόν για απωθήσεις μεταναστών από τις συνοριακές αρχές της Κροατίας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Κροατία μετά από αναφορές για κλιμάκωση της βίας απέναντι στους μετανάστες και ζητεί πλήρη διαλεύκανση. ‘Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις αιτιάσεις για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες και αιτώντες άσυλο στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη’ δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή. Την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κροατική συνοριοφυλακή ότι επέδειξε πρωτοφανή βιαιότητα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι άνθρωποι που εντοπίζονται να διασχίζουν την ‘πράσινη ζώνη’ από τη γειτονική Βοσνία δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα τόσο δυνατά, ώστε πολλές φορές υφίστανται περίπλοκα κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι».
Πιέσεις Ζέεχοφερ για λύση στο «Δουβλίνο»
Αναμένοντας τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό η Handelsblatt αφήνει αιχμές απέναντι στις Βρυξέλλες, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία: «Οι κυβερνώντες στο Βερολίνο αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους, αλλά οι Βρυξέλλες αφήνουν τον χρόνο να κυλάει. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλεγε ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις για το άσυλο και τη μετανάστευση ‘μετά το Πάσχα’. Εν τω μεταξύ έχει περάσει η Πεντηκοστή, αλλά ακόμη δεν έχουμε μία δεσμευτική ημερομηνία. Και αυτό παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη σημερινή Ευρώπη. Η διαμάχη για την αλλαγή της κοινής πολιτικής περί ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου, απασχολεί την ΕΕ επί σειρά ετών».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, ενόψει γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ επιδιώκει άμεση και αισθητή πρόοδο στην πολιτική ασύλου: «Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να επιτύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του. Ένας κορυφαίος συμβιβασμός για το άσυλο θα ήταν η κορωνίδα της θητείας του και ίσως θα έσπρωχνε στη λήθη την αντιπαράθεση για το προσφυγικό που ο ίδιος είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια, αγανακτώντας για τη στασιμότητα στις Βρυξέλλες. Τον Ζέεχοφερ απασχολεί έντονα η πολιτική κληρονομιά του. Είναι πλέον 70 ετών και θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε το 2018, δεν προκρίνει μονομερείς εθνικές ενέργειες, αλλά συμμετέχει ενεργά στην κοινή, ευρωπαϊκή διαβούλευση».
Το μοιραίο ταξίδι για την Ευρώπη
Τους 61 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης, στα ανοικτά της Τυνησίας, με τις αρχές να αναζητούν ακόμη αγνοούμενους, καθώς δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως υπήκοοι χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, είχαν επιβιβαστεί στο πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία.
Η νέα αυτή τραγωδία αποτέλεσε «αναπόφευκτη συνέπεια της περιοριστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη μετανάστευση», καθώς οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται περισσότερο «στην ασφάλεια» των κρατών μελών τους, παρά στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προβλήματος «με δεδομένη την κατάσταση» στην εμπόλεμη Λιβύη, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Στο μεταξύ, την κραυγή αγωνίας και των προσφύγων που το τελευταίο διάστημα, πολύ συχνότερα θαλασσοδέρνονται στο Αιγαίο, «μπαλάκι» ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό λιμενικό, μεταφέρει η οργάνωση Watch the Med.
Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το νησί Κερκένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με σκοπό να φθάσει στις ακτές της Ιταλίας. Από την Πέμπτη, οι τυνησιακές αρχές έχουν κηδέψει δεκάδες από τα θύματα του ναυαγίου.
Μεταξύ των πτωμάτων που ανέσυρε η ακτοφυλακή, είναι και ενός βρέφους, σύμφωνα με αξιωματούχο της Πολιτικής Προστασίας. Ο προηγούμενος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, έκανε λόγο για 55 νεκρούς.
- Megan Thee Stallion: Περιοριστικά μέτρα κατά του Tory Lanez – Ο πυροβολισμός στα πόδια και ο εκφοβισμός
- Συναγερμός στην Πάτρα – Φωτιά στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας
- Καιρός – Καλλιάνος: Χριστούγεννα με κρύο, περιοχές με χιόνια, ως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Βόμβα μεγατόνων από τον Ντόναλντ Τραμπ: Θα απαιτήσει 5% ΑΕΠ από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ
- KKE: Καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αποχή από ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την Παλαιστίνη – «Απαράδεκτη στάση»
- H απάντηση της Παρί για την αναβολή του παιχνιδιού με την Φενερμπαχτσέ