«Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ στο Σταύρος Νιάρχος
Την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21.00, οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώνονται, αυτή τη φορά με ένα θεατρικό έργο, τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του August Strindberg
Την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21.00, οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώνονται, αυτή τη φορά με ένα θεατρικό έργο, τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του August Strindberg.
Επίκεντρο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναγνώσεων ήταν η γυναίκα. Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, η Sylvia Plath, η Virginia Woolf, η Elfriede Jelinek) και εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας (η Μόλλυ από τον Οδυσσέα του James Joyce), βρήκαν φωνή, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των «Παραβάσεων».
Στις τελευταίες, για φέτος, Παραβάσεις, στις 17 Ιουνίου, σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, χωρίς την παρουσία κοινού, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης ερμηνεύουν αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του August Strindberg Δεσποινίς Τζούλια, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις Παραβάσεις ζωντανά στο www.snfcc.org/missjulia, καθώς και στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο Facebook.
Η «Δεσποινίς Τζούλια» είναι το γνωστότερο θεατρικό έργο του Σουηδού δραματουργού August Strindberg (1849-1912) ο οποίος, μαζί με τον Henrik Ibsen, θεωρείται πρωτοπόρος του ψυχολογικού ρεαλισμού. Γράφτηκε το 1888 και, όπως πολλά από τα έργα του Strindberg, αποτελεί αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης.
Η «Δεσποινίς Τζούλια» πραγματεύεται τον έρωτα, την εξουσία, την πάλη των φύλων και τη σύγκρουση των κοινωνικών τάξεων. Η δράση τοποθετείται την παραμονή του θερινού ηλιοστασίου στο αρχοντικό ενός κόμη στη Σουηδία. Η «Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου» είναι μια νύχτα γιορτής, χορού, μεθυσιού, ερωτισμού και απογύμνωσης.
Στην ξέφρενη γιορτή των υπηρετών του σπιτιού στην κουζίνα του αρχοντικού ξεκινά ένα άγριο παιχνίδι ανάμεσα στη Δεσποινίδα Τζούλια, κόρη του κόμη, και στον Ζαν, υπηρέτη του κόμη, o οποίος στοχεύει στην άνοδο και την κοινωνική καταξίωση.
Στον πρόλογο του έργου ο συγγραφέας περιγράφει τους δύο βασικούς χαρακτήρες του ως δύο ανθρώπους που ανταγωνίζονται σε μία μάχη «ζωής και θανάτου» για την επικράτηση του δυνατότερου.
Η Τζούλια εκπροσωπεί την παλιά αριστοκρατία που πρόκειται σύντομα να εκλείψει και υπηρετεί στο να χαρακτηρίσει τη μοντέρνα γυναίκα. Από την άλλη, ο Ζαν εκπροσωπεί έναν άνδρα που ανέρχεται κοινωνικά με γρήγορους ρυθμούς και είναι πιθανότερο να επιβιώσει γιατί μπορεί και προσαρμόζεται εύκολα στους διαφορετικούς ρόλους που καλείται να παίξει.
Με αυτή την προαιώνια μάχη άντρα και γυναίκας αναμετρώνται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης, ενώ ο Γιώργος Πούλιος συνθέτει επί σκηνής τη μελωδία του δράματος.
Η σειρά #snfccAtHome: Παραβάσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ζαχάρως
- Κλιματική αλλαγή: Καμπανάκι κινδύνου για τη Μεσόγειο – Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
- Ανδρουλάκης: Η πολιτική της ΝΔ πρέπει να αποτελέσει παρελθόν το γρηγορότερο
- Μέριλαντ: 30χρονη εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο – Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- «Mykonos»: Ο παραγωγός Γιάννης Αντετοκούνμπο, η Κλέλια Ανδριολάτου και μια κωμωδία στο «νησί των ανέμων»
- ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων στην ΑΕΚ για τα καπνογόνα στην Πάτρα