Θυμός και παιδί : Η σωστή διαχείριση για τις «εκρήξεις» του
Οι εκρήξεις θυμού έχουν πιθανότατα να κάνουν με την προσωπικότητα του παιδιού, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη και ενίοτε μπορεί να εκφραστεί ιδιαίτερα δυναμικά.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πολλά είναι τα παιδιά, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, που θυμώνουν, νευριάζουν και χωρίς να προλάβετε να το συνειδητοποιήσετε «εκρήγνυνται» από το θυμό τους.
Αυτές οι εκρήξεις θυμού έχουν πιθανότατα να κάνουν με την προσωπικότητα του παιδιού, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη και ενίοτε μπορεί να εκφραστεί ιδιαίτερα δυναμικά.
Οι συχνές εκρήξεις θυμού δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως κάποιο πρόβλημα, αντίθετα για ορισμένους ερευνητές, μπορεί και να σημαίνουν ιδιαίτερα υψηλό IQ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήταν καλό να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να ελέγχει και να εκφράζει σωστά τα συναισθήματά του.
Όταν το παιδάκι σας θυμώνει και νευριάζει έντονα, θα ήταν καλό να μην του φωνάξετε αλλά αντίθετα να το βοηθήσετε να εστιάσει την ενέργειά του σε άλλες ασχολίες και να την διοχετεύσει εκεί.
Η βοήθεια που μπορείτε να του προσφέρετε, περιλαμβάνει:
Συμπαράσταση
Τα παιδιά βιώνουν πολλά μέσα σε μία ημέρα, ακριβώς όπως και οι ενήλικες.
Όταν βλέπετε ότι χάνει την ψυχραιμία του και ότι αρχίζει να φωνάζει είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πιθανότατα το κάνει επειδή δεν διαθέτει τις λεκτικές δεξιότητες, για να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αγνοήστε την έκρηξη θυμού, μέχρις ότου το παιδί ηρεμήσει.
Μόλις ηρεμήσει, βοηθήστε το να εκφράσει όλα όσα αισθάνεται λεκτικά.
Σταθερότητα
Είναι σημαντικό να τηρείτε τα όρια που βάζετε και να αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά στις εκρήξεις θυμού.
Σε κάθε περίπτωση, η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για σχεδόν κάθε πτυχή της ανατροφής του παιδιού. Θα ήταν καλό, να μην υποκύψετε στις φωνές ή το θυμό του. Αντίθετα, παραμείνετε ψύχραιμοι και περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει για να μπορείτε να συζητήσετε μαζί του.
Συνέπεια
Την ίδια σταθερότητα θα πρέπει να επιδεικνύουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Είναι σημαντικό να μην υποκύπτει κανείς από τους δύο στο θυμό του παιδιού, καθώς ενδέχεται να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά, προκειμένου να πάρει από αυτό που θέλει.
Ταυτόχρονα, τα «διπλά» μηνύματα μπορεί να αναστατώσουν ακόμα περισσότερο το παιδί, καθώς είναι λογικό να μπερδευτεί, καθώς δεν θα γνωρίζει πώς πρέπει να αντιδράσει.
Ψυχραιμία
Οι εκρήξεις θυμού αποτελούν πρόκληση για τους περισσότερους γονείς και όχι αδίκως, αφού μπορεί ξαφνικά να δημιουργηθεί δίχως σοβαρή αιτία ένα ιδιαίτερα αρνητικό και στρεσογόνο κλίμα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αντιδράτε με ψυχραιμία, καθώς εκείνη την στιγμή λειτουργείτε ως πρότυπο για το παιδί, μαθαίνοντας του ότι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του, όσο έντονα και αν είναι αυτά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις