Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πως απαντάει η Ελλάδα στην Τουρκία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου

Πως απαντάει η Ελλάδα στην Τουρκία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου

Παρά το γεγονός ότι η διακηρυγμένη πρόθεση της Ελλάδας είναι η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων με την Τουρκία εντούτοις η Αθήνα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» Ιουλίου με την Άγκυρα. Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα 17 τουρκικά αεροσκάφη νότια της Κρήτης. Στη Γαλλία αύριο ο Δένδιας για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ με την συμμετοχή Πομπέο. Το μήνυμα Διακόπουλου

Παρά το γεγονός ότι η διακηρυγμένη πρόθεση της Ελλάδας είναι η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων με την Τουρκία εντούτοις η Αθήνα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» Ιουλίου με την Άγκυρα μετά και την στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης στη Μεσόγειο που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι

Ο Νίκος Δένδιας αξιολογώντας τις απειλές της Τουρκίας απαντά στο ερώτημα για το αν αυτές αποτελούν τον προάγγελο μιας κρίσης που θα εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο ακόμη και μέσα στον Ιούλιο τονίζοντας με νόημα ότι τα όρια των αντιδράσεων της Ελλάδας ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και από το σύνταγμα της χώρας.

Ο κ. Δένδιας συμπληρώνει επίσης πως «πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της μία στρατιωτική κλιμάκωση με τη χώρα μας.

Εμείς οφείλουμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελπίζω και εργάζομαι ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα και δεν κατατάσσει τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των τρόπων επίλυσης των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες».

Παλέτα κλιμακωτών αντιδράσεων

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» υπογραμμίζει για το ίδιο θέμα:

«Εμείς έχουμε σκεφτεί και σχεδιάσει για κάθε πιθανό ενδεχόμενο μέσα σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργεί τη νέα κατάσταση. Και έχουμε μια παλέτα κλιμακωτών αντιδράσεων προκειμένου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Συμπληρώνει ωστόσο πως «δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο. Πιστεύω ότι όλα αυτά δεν αποσκοπούν στο “μεγάλο δράμα”, αλλά στη σχετική θέση που επιδιώκουν τα δύο μέρη, όταν εκ των πραγμάτων ή από την πίεση των καταστάσεων ή τρίτων, θα βρεθούν να συζητήσουν».

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη»

Σε σχέση με το αν όταν η Άγκυρα στείλει ερευνητικά πλοία νότια ή ανατολικά της Κρήτης η Ελλάδα θα είναι μόνη ή αν αναμένεται παρέμβαση τρίτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή τους στο «Πρώτο Θέμα» σημείωσε:

«Εάν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα πρόκειται για προφανή ποιοτική κλιμάκωση και αυτό η Άγκυρα το γνωρίζει. Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας.

Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με σειρά κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Και είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι συνομιλητές μας γνωρίζουν ποια είναι η πλευρά που δείχνει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα και ποια προκαλεί συστηματικά, υπονομεύει τη σταθερότητα και κινείται εκτός πλαισίου νομιμότητας.

Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι χώρες που έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις θέσεις τους, ανακαλώντας ουσιαστικά την Τουρκία στην τάξη.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήμασταν αφελείς και επικίνδυνοι για τη χώρα αν στηριζόμασταν σε πλάτες τρίτων για την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί ακόμη και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως έχει καθήκον. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν θα είναι μόνη».

Τα τρία σενάρια

Οι αναφορές αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι και σε κάθε περίπτωση όπως έχουν αποκαλύψει τα ΝΕΑ στην Αθήνα εδώ και μέρες επικρατεί συναγερμός για έναν καυτό Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταστρωθεί σχέδιο επί χάρτου για την απόκρουση μιας ακραίας τουρκικής πρόκλησης μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το ελληνικό σχέδιο αντίδρασης από τη στρατιωτική ηγεσία κινείται στη βάση τριών σεναρίων.

-Το σενάριο ότι η Τουρκία θα στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είθισται εξάλλου να προηγούνται σεισμικές έρευνες προτού γίνει μία γεώτρηση για υδρογονάνθρακες.

-Το σενάριο πρόκλησης με ερευνητικό σκάφος αντί γεωτρύπανου που θα αποσταλεί στη λιβυκή πλευρά του τουρκολιβυκού συμφώνου, για λογαριασμό της Λιβύης και της κυβέρνησης Σάρατζ

-Οι πιθανότητες να προκαλέσει η Τουρκία με έρευνα πολύ κοντά στην Κρήτη, κάτω από τον Νομό Λασιθίου.

Άσκηση σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο

Προς την κατεύθυνση αυτή της επίδειξης αποφασιστικότητας από τη μεριά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας το ΓΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας που πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη έως την Παρασκευή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ενιαία Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων

Η Αθήνα είναι σε ετοιμότητα να απαντήσει στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα απλώνοντας ένα φραγμό με μονάδες του πολεμικού ναυτικού από την Σαμοθράκη μέχρι το Λιβυκό, ενώ έχει σε προχωρημένο στάδιο την δημιουργία Ενιαίας Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων στην οποία θα υπαχθούν όλες οι αντίστοιχες μονάδες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας με εξαίρεση την Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Η συγκεκριμένη Διοίκηση θα χρησιμοποιεί ικανό αριθμό μεταγωγικών και επιθετικών ελικοπτέρων, ενώ για να γίνει επιχειρησιακή απομένει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας και η τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ.

17 τουρκικά αεροσκάφη νότια της Κρήτης μέχρι τη Λιβύη

Από την πλευρά τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν την Πέμπτη σε μια προκλητική άσκηση μήνυμα ισχύος στέλνοντας 17 αεροσκάφη νότια της Κρήτης μέχρι τη Λιβύη, μεταξύ των οποίων μεταγωγικά, μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ και ραντάρ καθώς και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει με έπαρση πως τα αεροσκάφη του έφτασαν μέχρι και 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της χώρας φτάνοντας μέχρι τη Λιβύη, πετώντας μέσα από τα FIR Λευκωσίας, Καΐρου και Τρίπολης.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής νότια της Κρήτης ασκήθηκαν με εφτά φρεγάτες και μια κορβέτα που πλέουν σε όλη αυτή την περιοχή.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά της και ιπτάμενο ραντάρ σε περίπτωση που η τουρκική ιπτάμενη αρμάδα μπει στο FIR Αθηνών.

Αιματηρές δαπάνες

Η Αθήνα προκειμένου να ανακόψει την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα που πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο, έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε αιματηρές δαπάνες.

Όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το πρώτο 5μηνο του 2020 ο «ασύμμετρος πόλεμος» με την Τουρκία έχει κοστίζει 70 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή η αγορά ενός υπερσύγχρονου F-35. Το ημερήσιο κόστος ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ρωσικό χαστούκι

Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο την ώρα που η ΕΕ αναδεικνύεται σε επιχειρησιακό επίπεδο ανήμπορη να αντιδράσει έναντι των τουρκικών προκλήσεων όπως έδειξε η πρόβα θερμού επεισοδίου που έκανε η Τουρκία ανοιχτά της Λιβύης τις προηγούμενες μέρες, ο Έρντογάν δέχεται «ρωσικό χαστούκι»

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή.

«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ με Πομπέο

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα θέσει αύριο στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο ΥΠΕΞ θα λάβει μέρος στο συμβούλιο από το Παρίσι όπου μεταβαίνει για συνάντηση με το Γάλλο ομόλογο του Σαν Ιβ Λεντριαν σε μια επίσκεψη συμβολικού χαρακτήρα.
Αθήνα και Παρίσι θα καταγγείλουν από κοινού στην ΕΕ την τουρκική παραβατικότητα σε μια τηλεδιάσκεψη που θα συμμετέχει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024