Με ανάληψη στρατιωτικής δράσης απειλεί τη Νότια Κορέα η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κατηγορώντας τη για τις κακές διμερείς σχέσεις και την «αποτυχία της να εμποδίσει ακτιβιστές να πετούν φυλλάδια εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε εχθρό τη Σεούλ και δήλωσε ότι έχει δώσει το πράσινο φως στους στρατιωτικούς αξιωματούχους ηγέτες της Βόρειας Κορέας να ετοιμάσουν αντίποινα.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είχε απειλήσει προ ημερών ξανά τη Νότια Κορέα ότι θα πληρώσει «ακριβό τίμημα» αν δεν έβαζε τέλος στην «προπαγάνδα με φυλλάδια» η οποία φέρεται να γίνεται μια από ομάδα Βορειοκορεατών που έχουν αυτομολήσει στην άλλη πλευρα. Η Κιμ Γιο- Γιονγκ αναφέρθηκε στους συμπατριώτες της αποκαλώντας τους «μπάσταρδα σκυλιά» και «αποβράσματα».

Ως εκ τούτου, η Βόρεια Κορέα διέκοψε όλες τις γραμμές άμεσης επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα, εν όψει της διακοπής όλων των επαφών με τη Σεούλ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι δύο πλευρές εγκαινίασαν το πρώτο κοινό γραφείο διασύνδεσης, στη βόρεια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης τον Σεπτέμβριο του 2018 στην πόλη Κεσόνγκ, το οποίο αποτελούσε επί της ουσίας το πρώτο κανάλι άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί βαρύ πλήγμα στην διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης και αναθέρμανσης των σχέσεων που εκτυλισσόταν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή κι όχι με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Παράλληλα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια βελτίωση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Περαν απο την διατήρηση της προσωπικής σχέσης μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική

των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον παραμένει μία μακρόχρονη απειλή κατά του λαού της Βόρειας Κορέας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σον Γκουόν στο KCNA.

Η σύνοδος του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη το 2018 ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία γέννησε ελπίδες προόδου στη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από δεκαετίες ανταγωνισμού, οι δύο χώρες συμφώνησαν χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής στο Ανόι όμως, έναν χρόνο μετά, έληξε άδοξα, εν μέρει διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συμφωνούσε στους όρους της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και την επακόλουθη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ