Πανελλαδικές 2020: Για τη φιλαναγνωσία και τον ελεύθερο χρόνο το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Οι εκτιμήσεις
Οι Πανελλαδικές 2020 ξεκίνησαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Τι «έπεσε» στην Έκθεση και ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τη δυσκολία των θεμάτων
Τη σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και τον ρόλο της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου, κλήθηκαν σήμερα να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξεταζόμενοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινωνιολογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό.
Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.970 θέσεις με την πλειονότητα να εξετάζεται με το αποκαλούμενο νέο σύστημα ενώ 7.752 υποψήφιοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα.
Νέο σύστημα: Θέματα για το βιβλίο, την ανάγνωση και τον ελεύθερο χρόνο
Το θέμα της έκθεσης, αλλά και οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι βασίστηκαν σε τρία κείμενα. Το πρώτο, ήταν ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003). Το τρίτο, ήταν ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).
Το κείμενο που θα πρέπει να αναπτύξουν μέσα σε 350 λέξεις το πολύ, θα πρέπει να αντανακλά την προσωπική τους εμπειρία και να έχει τη μορφή κειμένου, του οποίου θα γινόταν στο ιστολόγιο του σχολείου τους.
Εκτίμηση για τα θέματα με το νέο σύστημα
Σύμφωνα με την εκτίμηση του φροντιστηρίου «Ορόσημο», τόσο η σύνοψη κειμένου (περίληψη), όσο και οι ερωτήσεις θεωρίας και η κατανόηση λογοτεχνικού κειμένου ήταν βατές.
Η άσκηση κατανόησης κειμένου ήταν κατανοητή.
Μόνο το θέμα της έκθεσης χρειάζεται προσοχή.
Παλαιό σύστημα
Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα κλήθηκαν να χειριστούν ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη από το «ΒΗΜΑ» με θέμα την ανάγνωση.
Εκτίμηση για τα θέματα με το παλαιό σύστημα
Σύμφωνα με την εκτίμηση του φροντιστηρίου «Ορόσημο», στα γνωστά πλαίσια των θεμάτων Νεοελληνικής Γλώσσας των τελευταίων ετών κινήθηκαν τα φετινά θέματα του παλαιού συστήματος, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Κατανοητό κείμενο, σαφή ερωτήματα στο θέμα της έκθεσης (Γ1).
Ως προς τις ασκήσεις, όλες αναμενόμενες εκτός από το Β4α (μετατροπή ρηματικών συνόλων σε ονοματικά και προσδιορισμός στην αλλαγή ύφους) που ζητείται για πρώτη φορά.
Φυσικά, υπάρχουν ασκήσεις που χρειάζονται προσοχή και απευθύνονται σε καλά διαβασμένους.
Το πρόγραμμα
Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη με την Αρχαία ελληνική γλώσσα και τα Μαθηματικά κατευθύνσεων, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 26 του μήνα για τους τελειόφοιτους των Λυκείων και τους απόφοιτους προηγούμενων ετών. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια οι εξετάσεις ξεκινούν στις 16 και ολοκληρώνονται στις 30 του μήνα. Στην εξεταστική αυτή διαδικασία, περίπου 100.000 υποψήφιοι για τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, διαγωνίζονται για την είσοδο στα τμήματα τους. Από αυτούς, οι περίπου 80.000 είναι τελειόφοιτοι του Λυκείου.
Την Παρασκευή 19/6, θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Ειδικά μαθήματα
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως την 13η Ιουλίου 2020.
Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7).
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).
Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).
Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις