Σε σύνδεση με τον πολιτισμό μας: Οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης απέκτησαν δωρεάν Wi-Fi
Τέσσερις εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Κρήτης απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στο internet, στο πλαίσιο του προγράμματος της COSMOTE για παροχή δωρεάν Wi-Fi σε μεγάλους χώρους πολιτισμού της χώρας μας
Τι συμβαίνει όταν χιλιάδες χρόνια ιστορίας συναντούν τον σύγχρονο κόσμο του ασύρματου internet; Μεταξύ άλλων, η ξενάγηση στα σημαντικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να αποκτήσει ανανεωμένο, διαδραστικό χαρακτήρα, μετατρέποντας την παρατήρηση των εκθεμάτων σε πραγματική εμπειρία. Και σε πρωτόγνωρες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, αυτή η συνάντηση είναι ικανή να διευκολύνει την επιστροφή μας σε μια κανονικότητα με λιγότερους κινδύνους.
Πλέον, οι επισκέπτες τεσσάρων εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Κρήτης, θα είναι σε θέση να περπατήσουν ανάμεσα στην πολιτισμική κληρονομιά τους, αναζητώντας την ίδια στιγμή επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, χάρη στην COSMOTE. Η δωρεά της εταιρείας αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, έδρα του Μινωικού πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που φιλοξενεί ευρήματα από όλη την Κρήτη καλύπτοντας πάνω από 5.500 χρόνια ιστορίας του νησιού, το νησί της Σπιναλόγκας στον κόλπο της Ελούντας που έχει υπάρξει – μεταξύ άλλων – ενετικό οχυρό, καστροπολιτεία και τόπος εξορίας λεπρών, καθώς και το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, το οποίο στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών στην ομώνυμη αρχαία πόλη του Ρεθύμνου, κυρίως από την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο.
Νέες δυνατότητες προσβασιμότητας
Όπως σχολίασε ο γ.γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου: «Ο πολιτισμός, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ελλάδας μας. Ο εκσυγχρονισμός της προβολής τους και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες και διευκολύνουν την πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά από κάθε σημείο του κόσμου. Ιδιαίτερα σήμερα, η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προσαρμογή μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Στόχοι, που διευκολύνονται από τη σημαντική αυτή χορηγία της COSMOTE. Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας».
Επαναφέροντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, σημείωσε: «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός πολιτισμός και ο άνθρωπος, από τη φύση του, θέλει να μαθαίνει αλλά και να μοιράζεται. Ο άνθρωπος θέλει να μεταδώσει την εμπειρία του, την πληροφορία, τη γνώση, την αισθητική και στους άλλους, Έλληνες και ξένους. Και βρίσκει τρόπους -με τη νέα τεχνολογία- διαδικτυακούς τόσο για την ξενάγηση, όσο και για την παρουσίαση των αρχαίων αντικειμένων και τόπων».
Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος της COSMOTE σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για εξοπλισμό με δωρεάν Wi-Fi μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας στην χρήση της δύναμης της τεχνολογίας για την περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
Ο αρχαίος πολιτισμός αποκτά σύγχρονα θεμέλια
Πρόσβαση σε ασύρματο internet έχουν ήδη αποκτήσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Ακρωτήρι Σαντορίνης, οι Δελφοί, η Δήλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την πρόσβαση σε δωρεάν Wi-Fi και της Ακρόπολης Αθηνών, όπως επίσης και των Μυκηνών και της Αρχαίας Κορίνθου στην Πελοπόννησο.
Πρόκειται για μια επένδυση που συνολικά ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, με την COSMOTE να έχει αναλάβει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών του ασύρματου δικτύου σε επιλεγμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημεία, όπως επίσης και τη την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, τη λειτουργία και τη συντήρηση των δικτύων και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών internet.
Όπως δήλωσε ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου ΟΤΕ: «Χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα, οι επισκέπτες της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας, μπορούν να στέλνουν εικόνα και ήχο του πολιτισμού μας παντού στον κόσμο. Μετά από μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, η τεχνολογία παραμένει αρωγός μας ώστε να ενισχύσουμε την επαφή με τη γνώση και την ιστορία μας, αλλά και να αναδείξουμε το σύγχρονο προφίλ της Ελλάδας διεθνώς. Υπό αυτό το πρίσμα, η διάθεση από την COSMOTΕ δωρεάν εξοπλισμού και υπηρεσιών ίντερνετ σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό, αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πάμε μπροστά και φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».
Η προστασία και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσεται στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ.
Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις της COSMOTE για τον ελληνικό πολιτισμό εδώ.
- Δίκτυο μονοπατιών: Ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη θα βρίσκεται στην χώρα μας
- Ο Λανουά παραδέχθηκε τα μεγάλα τους λάθη, ο Λανουά τους επιβράβευσε…
- Ανακοίνωσε sold out η Ζαλγκίρις για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό
- «Ένα μικρό Kymothee έρχεται;»: Οργιάζουν οι φήμες ότι Κάιλι Τζένερ και Τιμοτέ Σαλαμέ περιμένουν το πρώτο τους παιδί
- «Μα το 2015 δεν ήταν μόλις πέρσι;» – Γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
- Μποπάλ: Σαράντα χρόνια μετά το μεγαλύτερο βιομηχανικό δυστύχημα, τα δηλητήρια μόλις τώρα απομακρύνθηκαν