Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις – Με «κορώνες» απαντά η Άγκυρα
Η αντεπίθεση που πραγματοποιεί η Αθήνα εκδηλώνεται σε δύο σκέλη: Το πρώτο είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών µε χώρες της περιοχής, ύστερα και από την ιστορική υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία, και το δεύτερο είναι η επιδίωξη να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας
Από το Παρίσι ξεκίνησε η εβδομάδα έντονων διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, με την Αθήνα να επιδιώκει να δημιουργήσει διπλό κλοιό για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία μπορεί να επιδιώκει βήμα προς βήμα να πετύχει τον εθνικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες, ωστόσο αυτή τη φορά η εξαγγελθείσα πρόθεσή της να προχωρήσει ωμά σε ακρωτηριασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιτρέπει την αδράνεια στην όποια ελληνική κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει πιο δραστικές αποφάσεις και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Η αντεπίθεση που πραγματοποιεί η Αθήνα εκδηλώνεται σε δύο σκέλη: Το πρώτο είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών µε χώρες της περιοχής, ύστερα και από την ιστορική υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία, και το δεύτερο είναι η επιδίωξη να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.
Ως προς αυτό το σενάριο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, αρκέστηκε να εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, παραπέμποντας το θέμα σε επόμενο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
«Ανησυχούμε για το ότι η Τουρκία προχωρά σε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται αποκλιμάκωση» είπε απλώς ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Δένδιας: Η τουρκική παραβατικότητα δεν προσβάλλει μόνο την Ελλάδα
Το θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόσο κατά τη συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όσο και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης από το Παρίσι, αλλά και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η στάση της Τουρκίας δεν προσβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών Εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως υπογραμμίζεται, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συναφώς, επισημαίνεται, συγκρατείται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια όπως η ΕΕ ενόψει καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θέμα Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο, που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετήσει συμπεράσματα.
Η παρουσία Πομπέο στη Σύνοδο
Το γεγονός ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ συμμετείχε και ο Μάικ Πομπέο έδωσε μία ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ με συνεχείς τοποθετήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από τις ενέργειες Ερντογάν τόσο στο θέμα των γεωτρήσεων όσο και για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
Ως προς το τελευταίο κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ (Audrey Azoulay). Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας-UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως πριν λίγες ημέρες, η κ. Azoulay, απαντώντας σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον έλληνα υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει, ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης, όπως γνωστοποιείται.
Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση του κράτους μέρους της Σύμβασης στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.
Το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Βαρύνουσας σημασίας τόσο σε πρακτικό όσο και συμβολικό επίπεδο είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ.
Η πρόσφατη κίνηση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση με σκοπό την έρευνα για υδρογονάνθρακες σε επτά περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εφάπτονται των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον ομόλογό του, Βενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρεουβέν Ρίβλιν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Το μεγάλο στοίχημα στο Κάιρο
Ιδιαίτερα σημαντική αναδεικνύεται, επίσης, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη στο Κάιρο. Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, θα συνοδεύεται από ομάδα εμπειρογνωμώνων του ΥΠΕΞ, καθώς στόχος της Αθήνας είναι να κλείσει συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.
Η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο θα αποτελέσει την πιο σημαντική πράξη αμφισβήτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου, επιταχύνοντας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα από το 2014
Με φόντο τις παραπάνω διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, στο φως ήρθε τη Δευτέρα απόρρητο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014,
Το σχέδιο, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor, με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και, σύμφωνα με το Nordic Monitor, ίσως παραμένει ενεργό.
Το σχέδιο αποκαλύφθηκε εκ λάθους. Τα έγγραφα εμπεριέχονταν μέσα σε φάκελο που αφορούσε μία δικαστική υπόθεση την οποία χειριζόταν εισαγγελέας, έμπιστος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Ο εισαγγελέας προφανώς ξέχασε να αφαιρέσει τα απόρρητα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.
Τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνεται το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα, συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Φαίνεται πως τα αντάλλαξαν μεταξύ τους ανώτατοι διοικητές του Γενικού Επιτελείου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ασφαλές εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Τουρκικές κορώνες
Την ίδια στιγμή, για μια ακόμη ημέρα η Άγκυρα διατήρησε τους υψηλούς τόνους, μια και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε με απαξιωτικά σχόλια στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν είναι σε θέση να βρει έναν λογικό άνθρωπο για υπουργό Άμυνας. «Κάθε υπουργός Άμυνας που φέρνουν κάνει τραυματικές δηλώσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες υπουργοί Άμυνας είναι πάντα προβληματικοί».
«Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας έκρυψε τον υπουργό Άμυνας. Ο έλληνας υπουργός Άμυνας και όλοι οι άλλοι (έλληνες υπουργοί) πρέπει να μάθουν πώς να μιλούν σε ένα μεγάλο κράτος όπως η Τουρκία. Οι έλληνες υπουργοί Άμυνας θα πρέπει να μάθουν να μιλάνε τη γλώσσα της λογικής. Αν απαντήσουμε, θα τους ανέβει η πίεση στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, λέγοντας πως «η μοναδική Αρχή που θα αποφασίσει για την τύχη της είναι η Τουρκική Δημοκρατία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις