Οι τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ: «Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων»
Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
- Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian, είχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ακολούθησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο της ατζέντας, με τον Νίκο Δένδια να επαναλαμβάνει την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή.
Το μενού των συζητήσεων
Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί εξέτασαν επί μακρόν το επίπεδο και την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Γαλλίας. Ανταλλάξαν, επίσης, απόψεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών, και για την σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε και δια ζώσης την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της γαλλο-γερμανικής πρότασης για τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης.
Περαιτέρω, συζήτησαν για το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τη Λιβύη. Συμφωνήσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Και βέβαια για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.
Τέλος, συζήτησαν για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη αποτροπής κάθε επανάληψης των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς και για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Παρουσία Πομπέο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Πομπέο. Η συζήτηση εστιάστηκε στις διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας και την πτυχή της παραπληροφόρησης, την κατάσταση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και σε θέματα των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατείται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συζητήθηκε και μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Παρέμβαση Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τόνισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών Εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συναφώς, συγκρατείται ότι ο ο Γ. Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια όπως η ΕΕ ενόψει καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θέμα Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο ΣΕΥ τον Ιούλιο που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετήσει συμπεράσματα.
Επικοινωνία Δένδια – Γενικής Διευθύντριας της UNESCO
Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay. Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας – UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημειούται δε ότι πριν λίγες ημέρες, η κ. Azoulay, απαντώντας σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον έλληνα υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει, ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση του κράτους μέρους της Σύμβασης στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.
Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις