Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ελβετία : Οι γυναίκες δίνουν μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας και των ανισοτήτων

Ελβετία : Οι γυναίκες δίνουν μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας και των ανισοτήτων

Παρά το υψηλό της επίπεδο διαβίωσης, η Ελβετία παραμένει πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες

Γυναίκες σε όλη την Ελβετία ένωσαν τις κραυγές τους στο πλαίσιο διαμαρτυρίας μέσα από την οποία απαιτούν ισότιμη μεταχείριση αλλά και το τέλος της ανδρικής βίας εις βάρος των γυναικών.

Πέρσι, μισό εκατομμύριο πολίτιδες διαδήλωσαν για να τραβήξουν τα βλέμματα στο κακό ιστορικό της χώρας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Η φετινή εκδοχή της διαδήλωσης, την οποία οι διοργανωτές αποκαλούν «Απεργία των Γυναικών» πραγματοποιήθηκε σε πιο ήπιους τόνους την Κυριακή, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Για μένα είναι πρώτα από όλα συναισθηματικό ζήτημα. Γιατί φωνάζω για μένα, αλλά φωνάζω και για τις αδερφές και τους αδερφούς μου, φωνάζω για όλα τα παιδιά που έχασαν μια μητέρα ή έναν πατέρα και φωνάζω για τη δική μου μητέρα, που θα φώναζε μαζί μας αν ήταν ακόμη ζωντανή», δήλωσε στον Guardian η Ροξάν Ερίκο, μια 19χρονη φοιτήτρια, η μητέρα της οποίας βρήκε το θάνατο στα χέρια του βίαιου συντρόφου της.

Άλλη μια κάτοικος της Γενεύης, η Ρόουζ – Άντζελα Γκραμόνι, αναφέρει ότι συμμετέχει σε όλες τις διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γυναικών από το 1991 μέχρι σήμερα.

«Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχη, η επόμενη γενιά είναι εδώ για να αναλάβει την υπόθεση. Όμως για ένα διάστημα ήμουν πολύ απογοητευμένη. Πίστευα ότι παλεύουμε για πολλά πράγματα, όμως η δουλειά μας δεν έμοιαζε να ολοκληρώνεται ποτέ, και κανείς δεν ήταν εδώ για να συνεχίσει μετά από εμάς», θυμάται η Γκραμόνι, η οποία διανύει τη δεκαετία των 70.

Μισθολογική ψαλίδα και έμφυλη βία

Η Ελβετία χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο διαβίωσης, όμως βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, σε ό,τι αφορά τις γυναικείες αμοιβές και την έμφυλη ισότητα στους χώρους εργασίας. Οι γυναίκες κερδίζουν περίπου ένα πέμπτο λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες, μια ψαλίδα που φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με 30 χρόνια πριν, όταν οι αμοιβές τους ήταν μικρότερες κατά ένα τρίτο, όμως είναι χειρότερη σε σύγκριση με τα κυβερνητικά στοιχεία για το 2000.

Χιλιάδες διαδηλώτριες στη Γενεύη και σε άλλες ελβετικές πόλεις ούρλιαξαν για ένα λεπτό στις 15:24. Η συγκεκριμένη ώρα επιλέχθηκε επειδή με βάση τα στοιχεία είναι η στιγμή από την οποία και έπειτα η εργασία των γυναικών πρακτικά παρέχεται δωρεάν.

Επιπλέον, ορισμένες εξ αυτών συγκεντρώθηκαν και κράτησαν ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συντρόφων ή των συζύγων τους.

Οι διαδηλώτριες καταδίκασαν τη βία κατά των γυναικών και της κοινότητας LGBT και κάλεσαν σε αναγνώριση της συχνά απλήρωτης εργασίας της φροντίδας μελών της οικογένειας.

«Θα μας άρεσε πολύ να περπατάμε τις νύχτες, φορώντας φούστα, σορτς ή κολάν και χωρίς να δεχόμαστε προσβολές, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας βιάσουν», δήλωσε στον Guardian η 20χρονη κάτοικος Γενεύης, Βάνι Νιούτι.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Guardian:

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024