Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα : Μόλις τρεις χώρες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την πανδημία καλύτερα από την Κίνα

Έρευνα : Μόλις τρεις χώρες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την πανδημία καλύτερα από την Κίνα

Στην πρώτη θέση σε επίπεδα ικανοποίησης από την αντίδραση της κυβέρνησής τους απέναντι στον φονικό ιό βρίσκονται οι Έλληνες

Νικήτρια στον αγώνα για της παγκόσμιας κοινής γνώμης φαίνεται πως βγαίνει η Κίνα, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις τρεις από τις 53 χώρες που συμμετείχαν θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν καλύτερα την πανδημία από την ασιατική υπερδύναμη.

Η έρευνα φτάνει λίγες ημέρες πριν από ένα σημαντικό συνέδριο για το μέλλον της δημοκρατίας, το στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι, αλλά και ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Γουόνγκ. Το συνέδριο είναι πιθανό να συσπειρώσει τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν ακόμη εντονότερο ιδεολογικό ανταγωνισμό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 53 χώρες, με 120,000 συμμετέχοντες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Dalia Research και το Ίδρυμα Συμμαχίας των Δημοκρατιών, ένα οργανισμό του οποίου ηγείται ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αποκαλύπτει τη βαθιά δυσαρέσκεια της παγκόσμιας κοινότητας προς τους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πιο ικανοποιημένοι οι Έλληνες πολίτες

Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι εκλογείς της Ελλάδας (89%), της Ταϊβάν (87%), της Ιρλανδίας (87%), της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Δανίας (86% σε όλες), είναι οι πλέον ικανοποιημένοι με την αντιμετώπιση της πανδημίας εκ μέρους των επιμέρους κυβερνήσεών τους. Μόλις σε τρεις χώρες – Ταϊβάν, ΗΠΑ και Νότια Κορέα – επικρατεί η πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν κατάλληλα στην πανδημία, με μικρότερο μέρος των πολιτών να θεωρεί ότι η Κίνα διαχειρίστηκε σωστά την υγειονομική κρίση.

Παγκόσμιος σκεπτικισμός απέναντι στις ΗΠΑ

Αντανακλώντας την απουσία παγκόσμιας συμπάθειας προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ αποτελούν ευεργετική δύναμη για την παγκόσμια δημοκρατία, ενώ οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι διαδραματίζει αρνητικό ρόλο. Η θετική αντιμετώπιση των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πέρσι. Η πλειοψηφία των 15 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δημοκρατία, με τον μέσο όρο μάλιστα να κινείται στο -40% στη Γερμανία.

Τι προβλέπεται να συζητηθεί στη σημερινή συνδιάσκεψη υπουργών της ΕΕ

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν μέχρι πιο σημείο θα φτάσει η νέα, σκεπτικιστική τους στάση απέναντι στην Κίνα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως δεν υπάρχει η διάθεση για κήρυξη εμπορικού πολέμου, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα εισάγουν νέο νόμο με τον οποίο θα απαιτούν από τις εταιρείες με τις οποίες διατηρούν εμπορικές σχέσεις να αποδεικνύουν ότι ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα τους – και όχι μόνο το μέρος των επιχειρήσεων που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ – δεν προμηθεύεται εξοπλισμό από την Huawei, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE αλλά και άλλες κινεζικές εταιρείες.

Το ενδεχόμενο ενός τέτοιου μέτρου έχει αυξήσει τα αντι-αμερικανικά συναισθήματα εντός της Κίνας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Το ποσοστό των Κινέζων που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνητική επιρροή στην παγκόσμια δημοκρατία σχεδόν διπλασιάστηκε, από το 38% για το 2019 στο 64% για το 2020, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση των επικριτών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο Ράσμουσσεν, ο οποίος έχει υπάρξει πρωθυπουργός της Δανίας: «Ο κοροναϊός αποτελεί και ένα τεστ για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία εξακολουθεί να ζει στην καρδιά και το μυαλό των πολιτών σε όλο τον κόσμο, όμως αυτή η έρευνα υπογραμμίζει μια αποσύνδεση μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους. Θα πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά προς τους παγκόσμιους ηγέτες, δείχνοντάς τους ότι οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία μετά τον κοροναϊό».

Δημοκρατικό έλλειμμα σε μεγάλο αριθμό χωρών

Οι μισοί Αμερικανοί και λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους, Βέλγους και Ιταλούς θεωρούν τη χώρα τους δημοκρατική. Κάθε χώρα που συμμετείχε δείχνει να χαρακτηρίζεται από «δημοκρατικό έλλειμμα», δηλαδή από μια απόκλιση μεταξύ του ποσοστού που πιστεύει ότι η Δημοκρατία είναι σημαντική και εκείνου που αισθάνεται πως ζει σε μια δημοκρατική χώρα.

Τα μεγαλύτερα ελλείμματα σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα (50%), την Ουγγαρία (48%), την Ουκρανία (30%) και την Ταϊλάνδη (35%).

Το Ίδρυμα Συμμαχίας των Δημοκρατιών έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν έρευνα για το εύρος της παρέμβασης απολυταρχικών κρατών στα εκλογικά αποτελέσματα, προτείνοντας και μέετρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων για να μειώσουν τους ψεύτικους λογαριασμούς που «τρέχουν» ξένες κυβερνήσεις στο εσωτερικό της εκάστοτε χώρας.

Δεν θα διαλέξει πλευρά η Ευρώπη

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόσεπ Μπορέλ, απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο υπερατλαντικής συμμαχίας εναντίον της Κίνας, μια μέρα πριν τη συζήτηση με τον Πομπέο, και κάλεσε προς «μια μεγάλη, θετική ατζέντα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαλέξει πλευρά στη διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας: «Εν μέσω εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας, που αποτελούν τον βασικό άξονα της παγκόσμιας πολιτικής, αυξάνεται η πίεση «επιλογής πλευράς». Ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να κινηθούμε με τον δικό μας τρόπο, με όσες προκλήσεις και αν περιλαμβάνει».

Ακόμη, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εσωτερικοί διαχωρισμοί στην ΕΕ, με ορισμένα κράτη – μέλη να τάσσονται υπέρ των ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, και ορισμένα άλλα να πιέζουν την ΕΕ να ταχθεί με το μέρος των ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι η υπερατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτική για την Ευρώπη, αλλά ότι δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία «παίρνει μονόπλευρες αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε».

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024