Η «θωράκιση» του ΕΣΥ ξέμεινε στα χειροκροτήματα
Η σημερινή 24ωρη απεργία των υγειονομικών λειτουργεί ως μια ακόμα υπενθύμιση πως το ΕΣΥ δεν βρίσκεται στα επιθυμητά και αναγκαία επίπεδα θωράκισης για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις και να προστατέψει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε καθημερινή βάση τη δημόσια υγεία
Η σημερινή 24ωρη απεργία των υγειονομικών λειτουργεί ως μια ακόμα υπενθύμιση πως το ΕΣΥ δεν βρίσκεται στα επιθυμητά και αναγκαία επίπεδα θωράκισης για να αντιμετωπίσει όχι μόνο υγειονομικές κρίσεις αλλά και να προστατέψει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε καθημερινή βάση τη δημόσια υγεία που δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη διαχείριση πανδημιών.
Κρατική επιχορήγηση
Μπορεί το ΕΣΥ να άντεξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην υγειονομική ικανότητα του συστήματος υγείας, το οποίο κατά την παραδοχή του ίδιου του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στη βουλή παραμένει ένα από τα τρία πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Μάλιστα το ένα από τα συνθήματα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης γιατρών και νοσηλευτών «δώστε κρατικές επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις» έρχεται να αναδείξει πως το κράτος και η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την θωράκιση της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τους απεργούς ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για τη βελτίωση του συστήματος της δημόσιας υγείας και επί της ουσίας τα μεγάλα λόγια περί «ηρώων» και τα χειροκροτήματα της περιόδου του «Μένουμε Σπίτι» δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια σε επίπεδο πράξεων από την κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτική από την άποψη αυτή η αντιμετώπιση που επιφύλαξε η κυβέρνηση για την κινητοποίηση των υγειονομικών του ΕΣΥ οι οποίοι κατέληξαν με πορεία στο υπουργείο Υγείας και απαίτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να ακουστεί και πάλι η φωνή τους.
Καμία δέσμευση για τα αιτήματα των υγειονομικών
Ο υφυπουργός Βασίλη Κοντοζαμάνη δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ωστόσο επικαλούμενος έλλειψη χρόνου δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), γεγονός που καταγγέλθηκε.
Σύμφωνα με τους απεργούς στη συνάντηση ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι υγειονομικοί.
Συγκεκριμένα στο θέμα των 4.000 προσλήψεων επικουρικών που έγιναν λόγω κοροναϊού στα νοσοκομεία, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως ισχύει ότι έχει πει σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση.
Δηλαδή ότι θα μονιμοποιηθούν οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν, χωρίς πάντως να διευκρινίσει με ποιες διαδικασίες θα προχωρήσουν οι εξαγγελίες αυτές. Για τους επικουρικούς γιατρούς είπε ότι θα γίνει προκήρυξη θέσεων, ενώ όσοι συμβασιούχοι εργάζονται μέσω ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι οι συμβάσεις τους απλά θα παραταθούν και μετά το Ιανουάριο-Φεβρουάριο, οπότε και λήγουν.
Παράλληλα απέφυγε να δεσμευτεί για τη μονιμοποίηση ελαστικά απασχολουμένων στα νοσοκομεία που ανέρχονται σε 20 – 25% και την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
Το μόνο που ανέφερε είναι ότι το ανθυγιεινό επίδομα που λαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό θα εισηγηθεί να συνεχίσει να το λαμβάνει.
Βεβαίως τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν σταματούν μόνο εκεί, καθώς η όποια αύξηση δαπανών έγινε υπολείπεται ακόμα κατά πολύ για να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε υποδομές κλπ στο σύστημα υγείας.
Κενά
Και σε κάθε περίπτωση τα κενά σε προσωπικό ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Υπολογίζονταν στις 30000 με 36000 γιατρούς και νοσηλευτές πριν από την πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και οι 4000 προσλήψεις να γίνουν μόνιμες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.
Παράλληλα οι 1000 ΜΕΘ που διαθέτει το ΕΣΥ -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- υπολείπονται των 3500 κλινών που σύμφωνα με τους υγειονομικούς είναι απαραίτητες για να μπορεί να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία στις ανάγκες νοσηλείας.
Τα αιτήματα
Τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι:
Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.
Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Όχι άλλο έναντι πληρωμή των εφημεριών. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων). Κατάργηση του απαράδεκτου 9%.
Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.
Κατάργηση στο σύνολό τους των υπουργικών αποφάσεων Πολάκη. Άμεση αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης των επιμελητών των ΤΕΠ από την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής. Αύξηση των εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Απονομή του τίτλου της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο σε όσους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δύο (2) έτη προϋπηρεσίας σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ το επιθυμούν.
Ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς
Ουσιαστικά με αυτά τα αιτήματα το προσωπικό του ΕΣΥ προβάλλει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το κυριότερο πρόβλημα σήμερα που είναι η μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε κορονοΕΣΥ, καθώς μετά την άρση του lockdown και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να συνδυάσει τη νοσηλεία ασθενών με άλλες σοβαρές παθήσεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας και του παροπλισμού ολόκληρων τμημάτων και κλινικών.
Σημειωτέον δε ότι σε γενικές γραμμές παραμένει σε ισχύ το φρένο -που επιβλήθηκε για τις ανάγκες της πανδημίας- στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγείας που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κοροναϊό.
Η πολύμηνη αναμονή για εξεύρεση ημερομηνίας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για μια τακτική θεραπεία για μια χρόνια ασθένεια εξωθεί πολλούς ασθενείς στην ιδιωτική υγεία με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι οι ασθενείς.
Εμπορευματοποίηση
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι υγειονομικοί αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για την χρήση των ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας.
Όπως έχει καταγγείλει η ΟΕΝΓΕ «τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”. Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων».
- Megasports: Από Ισλανδία… πάει Ιταλία
- ΗΠΑ: Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Αθλιότητες Μακρόν στη Μαγιότ: «Αν δεν ήταν η Γαλλία θα ήσασταν 10.000 φορές μες στα σκ@τά»
- Τραμπ προς Ευρώπη: Αγοράστε περισσότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο ή αντιμετωπίστε δασμούς
- Οι άνθρωποι «εξοπλίζουν» το Διάστημα εναντίον του εαυτού τους – Γιατί είμαστε πιο ευάλωτοι από ποτέ;
- LIVE: Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου