Τρεις «θηλυκοί κομάντος» σώζουν το μέλλον της Ευρώπης
Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υψώνουν ασπίδα προστασίας της οικονομίας
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Φανταστείτε μια χολιγουντιανή ταινία όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τρεις γυναίκες. Ντυμένες με ρούχα παραλλαγής και κρατώντας… μπαζούκας ρίχνονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πολεμήσουν το «τέρας» που ετοιμάζεται να καταβροχθίσει την Ευρώπη.
Ναι, θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ καλό σενάριο ταινίας όπου οι άνδρες είναι εξαφανισμένοι και, για να το πούμε πιο λαϊκά, «παντελόνια φοράνε» τρεις γυναίκες που σώζουν την Ευρώπη.
Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνουν «άρωμα γυναίκας» στη μεγαλύτερη, ίσως, διάσωση της ευρωπαϊκής (ενδεχομένως και της παγκόσμιας) οικονομίας.
Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες και το χρήμα από το… αεροπλάνο που έχει ήδη αρχίσει να πέφτει στις πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρες έχουν αλλάξει τον ρου της Ιστορίας.
Και οι τρεις δυναμικές αυτές γυναίκες, η καθεμιά από τη δική της θέση, είπαν σε χρόνο-ρεκόρ τη φράση που ο «mister euro» Μάριο Ντράγκι χρειάστηκε μια πενταετία να πει.
«Whatever it takes» ή οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει για να σωθεί το ευρώ.
Ακόμη και να πάρουν το «μπαζούκας» και να σημαδέψουν την επερχόμενη βαθιά ύφεση που άφησε κληρονομιά η πανδημία.
Η Ανγκελα Μέρκελ, η σκληρή γερμανίδα καγκελάριος, που έγινε το πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα στα χρόνια των Μνημονίων, είδε τα σημεία των καιρών και άλλαξε ριζικά τη γερμανική πολιτική που κατά κύριο λόγο εκφραζόταν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια συγκλονιστική, βαθύτατα ευρωπαϊκή, ομιλία πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ», πέραν πάσης προσδοκίας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, τέλος, παίρνοντας τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι έχοντας να συνεχίσει τη βαριά κληρονομιά της σωτηρίας του ευρώ, «με ό,τι χρειαστεί να γίνει», από τον «Σούπερ Μάριο», όπλισε ρίχνοντας στην αγορά δισεκατομμύρια. Οι τρεις «θηλυκοί κομάντος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υψώσει ασπίδα προστασίας του κοινού νομίσματος και πλέον όλες οι ελπίδες πέφτουν στην ταχύτητα με την οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Το χαρτί της υστεροφημίας
Η Ανγκελα που όλοι αγαπάμε να μισούμε είναι τώρα στην πρώτη γραμμή της σωτηρίας της Ευρώπης. Πάντα ήταν, μιας και ουδέποτε θέλησε να υπάρξει αποχώρηση χώρας, όπως π.χ. η Ελλάδα, αφού πίστευε βαθιά στην ενωμένη Ευρώπη.
Τώρα, έχοντας δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην καγκελαρία, θέλει να αφήσει το στίγμα της στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφήνοντας κατά μέρος τις σκληρές οικονομικές θέσεις του καλβινιστή Σόιμπλε, η Μέρκελ είναι αυτή που άνοιξε – μαζί με τον Μακρόν – τον δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ρίχνοντας στο τραπέζι 500 δισ. ευρώ, που στην πορεία έγιναν 750 δισ.
Και πλέον η συγκυρία είναι τέτοια που της δίνει τη δυνατότητα να καταγράψει μια σπουδαία, ευρωπαϊκή νίκη. Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, τώρα που φουντώνουν οι συζητήσεις για το Ταμείο. Τώρα που θα πρέπει να πειστούν οι «σκληροί» της Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία. Είναι σίγουρο ότι η Μέρκελ παίζει πλέον το χαρτί της υστεροφημίας. Η σωτηρία τής Ευρώπης, κόντρα σε κανόνες και συνθήκες, λόγω έκτακτων αναγκών, θα είναι η τελευταία της αποστολή. Και θέλει να είναι επιτυχημένη.
Η «σιδηρά κυρία» γίνεται… «Σούπερ Μάριο»
Ποιος θα περίμενε ότι η δικηγόρος και πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έκανε το μεγάλο άλμα. Η προηγούμενη θητεία της στο ΔΝΤ την ανέδειξε σε «σιδηρά κυρία» της παγκόσμιας οικονομίας και πολλοί φοβήθηκαν ότι θα έφερνε τον αέρα από το «τέρας του καπιταλισμού», όπως συνηθίζουν να λένε το Ταμείο, και στις κεντρικές τράπεζες.
Ομως, η Κριστίν Λαγκάρντ τούς διέψευσε όλους. Βλέποντας πολύ νωρίς ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι σαρωτικές, προχώρησε σε κινήσεις που θα ζήλευε και ο «Σούπερ Μάριο».
Στις 27 Μαΐου η επικεφαλής της ΕΚΤ παρουσιάζει στη Φρανκφούρτη τις προβλέψεις-σοκ για την οικονομία και ζητά άμεσες κινήσεις. Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο πριν από 10 ημέρες έφτασε τα 1,35 τρισ. ευρώ, προκαλεί αίσθηση.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια εντάσσεται και η Ελλάδα στο έκτακτο QE και πλέον η ΕΕ έχει ένα ισχυρό όπλο κατά της κρίσης που σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις θα έφερνε ύφεση έως και 12%.
Η Λαγκάρντ κάνει στροφή και ανακοινώνει ότι θα κάνει για το ευρώ «ό,τι χρειαστεί». Κόντρα και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης που αμφισβητεί τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η δικηγόρος, που κλήθηκε κάποτε να αντικαταστήσει τον «σκανταλιάρη» Ντομινίκ Στρος-Καν, βγάζει το δικό της «μπαζούκας» και στέλνει το μήνυμα στην Κομισιόν ότι πρέπει να δράσει άμεσα.
Μια γιατρός για τις πληγές του κορωνοϊού
Μαζί με τη Λαγκάρντ είναι οι «πρόεδροι των 750 δισ.». Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η άλλοτε σκληρή υπουργός της Μέρκελ, γίνεται σύμβολο της ενωμένης Ευρώπης.
Στις 27 Μαΐου παίρνει τη σκυτάλη αξίας 500 δισ. από Μέρκελ και Μακρόν, τα ανεβάζει στα 750 δισ. και καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν πλάτη.
Η Γερμανίδα που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες κατηγορήθηκε ότι είναι προϊόν συμβιβασμών και επιβαλλόμενη από Μακρόν και Γιούνκερ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή. Κι όμως, κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς πίεσης. Με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και μια διαφαινόμενη οικονομική κατάρρευση, η πρόεδρος της Κομισιόν κατάφερε να πείσει για τις ικανότητές της. Κυρίως για την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου «ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ» που μπορεί να γιατρέψει τις πληγές που άνοιξε ο κορωνοϊός.
Η ίδια άλλωστε είναι γιατρός και ξέρει από μακροχρόνιες θεραπείες ή από φάρμακα-σοκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις