40.000 θέσεις εργασίας και ζεστό χρήμα 2,5 δισ. ευρώ
Ερχονται δώδεκα προσκλήσεις σε δήμους για ψηφιακή, ενεργειακή αναβάθμιση και δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας
Ζεστό χρήμα ρίχνει άμεσα η κυβέρνηση στους δήμους, δημιουργώντας τουλάχιστον 40.000 θέσεις εργασίας με την υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα επτά αξόνων. Μέσω των επίσημων «εγκαινίων» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό θα αρχίσουν να διοχετεύονται 2,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κύρια στόχευση τις πράσινες δράσεις, το περιβάλλον, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τις υποδομές και τις έξυπνες πόλεις. Η διοχέτευση των χρημάτων ξεκινά από το καλοκαίρι, με μια σειρά δώδεκα προσκλήσεων, ενώ στα έργα θα εντάσσονται σχέδια βελτίωσης των κοινωνικών δομών και δράσεις που σχετίζονται με ένα ενδεχόμενο νέο επιδημικό κύμα.
Από το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση έχει σταλεί σαφές μήνυμα πως στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής είναι η άμεση εφαρμογή του συντονισμένου σχεδίου για την αναπτυξιακή στροφή της χώρας και ως εκ τούτου αποτελεί ισχυρή προτεραιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, την αυλαία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ανοίγει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, ο οποίος θα παρουσιάσει τους άξονες του σχεδίου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι υπογραφές του υπουργείου Εσωτερικών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μπήκαν τον Μάρτιο και ήδη, από τον Ιούνιο, εξελίσσονται περί τα 461 «ορφανά», οικονομικά, έργα, που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση.
Ψηφιοποίηση, υποδομές
Το πρόγραμμα, που θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2023, θα δέχεται έργα ευρέος ενδιαφέροντος, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις για τον περιβάλλον, την ψηφιοποίηση των δήμων και τη δημιουργία έξυπνων πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων και κτιρίων στην πρωτοβάθμια υγεία, ενώ πέραν των ώριμων έργων θα χρηματοδοτεί και μελέτες. Στα έργα εντάσσονται, επίσης, τα σχέδια βελτίωσης των κοινωνικών δομών και πηγές αναφέρουν πως θα περιλαμβάνει και δράσεις που σχετίζονται με τις συνέπειες του κορωνοϊού, όπως στην περίπτωση ενός νέου κύματος από το φθινόπωρο.
Μεγάλο μέρος θα αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες των δήμων, με τις οποίες προσδοκάται να μειωθούν η γραφειοκρατία και οι επισκέψεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στους δήμους. Εχει υπολογιστεί ότι σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 6.600.000 συναλλαγές για κατάρτιση πιστοποιητικών και έκδοση αντιγράφων και σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών μόνο για την έκδοση πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης δαπανάται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Στην πρώτη θέση των κυβερνητικών προσδοκιών είναι η συμμετοχή όλων των δήμων και περιφερειών στα έργα, μέσω 12 προσκλήσεων που θα ανακοινωθούν. Από τα αρμόδια υπουργεία εμφανίζονται βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει ούτε ένας δήμος που να μην ωφεληθεί, διευκρινίζοντας πως θα συνεισφέρει τεχνικά με μηχανικούς στις μελέτες η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Εργα χωρίς κόμματα
Από την κυβέρνηση διαφημίζουν το ακομμάτιστο της διαδικασίας, γεγονός που αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση να τηρηθεί, αλλά και ισχυρό πολιτικό ατού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης, ώστε η απόφαση για το ποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα να έχει συλλογικότητα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Επιτροπή – πέραν των εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών του παραγόντων – μετέχουν για πρώτη φορά στη διαδικασία η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, η ΕΕΤΑΑ, καθώς και δύο εμπειρογνώμονες από την αγορά. Σκοπός είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται γρήγορα και αντικειμενικά, σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.
Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τα ποσά χρηματοδότησης των εν λόγω έργων δεν έχουν σχέση με το αναπτυξιακό πακέτο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η προετοιμασία έγινε εν μέσω πανδημίας, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα σχεδιάστηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος» καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των έργων που είχαν εγκριθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως έχει αναφέρει και το οικονομικό επιτελείο, θα αντλεί κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας, με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους δήμους και τις περιφέρειες. Η κεντρική φιλοσοφία είναι τα έργα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, με τα ήδη ενταγμένα να αφορούν υποδομές όπως λιμάνια, δρόμους και αντιπλημμυρικά – αποχετευτικά δίκτυα αλλά και βελτίωση της ύδρευσης.
- Aντιολισθητικές αλυσίδες: Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν τις έχετε στο αυτοκίνητο σας
- Κρατούμενος δραπετεύει σκαρφαλώνοντας σε τοίχους α λα Spiderman
- Μεγάλη ανατροπή με Αβράμοβιτς – Επιστρέφει στην Euroleague;
- Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 46 νεκροί σε πακιστανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς
- Πάτρα: Στα χέρια ήρθαν νεαροί – Στο νοσοκομείο ένας εμπλεκόμενος
- Πάρις Χίλτον: Οι χριστουγεννιάτικες προκλητικές φωτογραφίες της δίπλα από το δέντρο