«Φρένο» στα σενάρια για ανασχηματισμό βάζει η κυβέρνηση – «Δεν αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες»
Αν και οι φήμες έχουν οργιάσει για επικείμενο ανασχηματισμό, μετά και τη συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφους στο Ισραήλ, η κυβέρνηση επί του παρόντος να βάλει φρένο στις εν λόγω συζητήσεις
Αν και οι φήμες έχουν οργιάσει για επικείμενο ανασχηματισμό, μετά και τη συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφους στο Ισραήλ, η κυβέρνηση επιχειρεί επί του παρόντος να βάλει φρένο στις εν λόγω συζητήσεις.
Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν το μεσημέρι της Τετάρτης ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.
«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…» απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργός συνομιλώντας, χθες, με δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να βάλει τέλος στον συναγερμό που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού για «διορθωτικές κινήσεις» στο υπουργικό συμβούλιο.
«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…» απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργός συνομιλώντας, χθες, με δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμειναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
Είχε προηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης ο οποίος είχε αναφερθεί στο θέμα, παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Γεραπετρίτης, σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, τον προσδιόρισε χρονικά από την 1η Ιουλίου και μετά και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θα είναι σαρωτικός, όπως διευκρίνισε.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα, τα ονόματα για το ποιος φεύγει, ποιος έρχεται και που πάει, δίνουν και παίρνουν. Φαίνεται πάντως πως οι διορθωτικές κινήσεις θα είναι μικρής κλίμακας. Αν και κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στο πώς σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης ο χρόνος των αλλαγών θα καθοριστεί, όπως, φαίνεται από την πορεία των ανοιχτών μετώπων της χώρας, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης μετά την κρίση της πανδημίας.
Ανασχηματισμός: Πότε θα γίνει, ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση
Εδώ και ένα μήνα η λέξη ανασχηματισμός βρίσκεται στα χείλη της κυβερνητικής παράταξης μαζί με μία άλλη. Τη λέξη εκλογές. Το δεύτερο σενάριο ο πρωθυπουργός το απέκλεισε κατηγορηματικά δίνοντας ραντεβού στον Αλέξη Τσίπρα για το 2023.
Μήπως όμως και τον ανασχηματισμό δεν τον απέκλειε με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Δύο φορές, όμως, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ήρθε να το επιβεβαιώσει και από το Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σφραγίσει τις… διορθωτικές κινήσεις όπως ανέφερε.
Η πραγματικότητα είναι ότι από την ημέρα που η χώρα βγήκε από την καραντίνα ο ανασχηματισμός σχεδιαζόταν. Το Μαξίμου πριν από 20 ημέρες επιχείρησε να «μαζέψει» τις φήμες διότι τότε η κυβέρνηση είχε παραλύσει. Οι υπουργοί είχαν κατεβάσει τα μολύβια και δεν έκαναν τίποτε ενώ όσοι βουλευτές έχουν ελπίδες ότι θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα, διέδιδαν φήμες, έκαιγαν πρόσωπα ή προωθούσαν άλλα.
Τότε, λοιπόν, είχε επιλεγεί να διαψεύδεται ο ανασχηματισμός και να προχωρήσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου ως έχει.
Τώρα, και ίσως για πρώτη φορά, ένας πρωθυπουργός προαναγγέλλει ανασχηματισμό. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτός μπορεί να γίνει νωρίτερα απ’ ότι κάποιοι περιμένουν.
«Ισως και μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ», λένε κάποιοι στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κι ετοιμάζονται για «θερμή« εβδομάδα.
Το πιο πιθανό είναι, πάντως, να επιλεγεί ο συμβολισμός της 7ης Ιουλίου, ένα χρόνο δηλαδή μετά τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.
Πάντως, ακόμη κι αν ο ανασχηματισμός δεν είναι δομικός, επομένως όχι σαρωτικός, αυτές οι διορθωτικές κινήσεις προκαλούν ενδιαφέρον και τα πολιτικά πηγαδάκι έχουν πάρει φωτιά.
Συνομιλώντας με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ξέρουν στο Μαξίμου πως υπάρχουν προβλήματα στην κυβέρνηση.
Ότι ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Το ηλεκτρονικό μπλοκάκι του Ακη Σκέρτσου είναι γεμάτο με τα… excel προόδου που στέλνει κάθε υπουργείο.
Οποιοι, λοιπόν, δεν έχουν κάνει αυτά που υποσχέθηκαν ή έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με λάθη και δυσλειτουργίες, βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή».
Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν, όμως, αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό, τότε οι διορθωτικές κινήσεις θα είναι μικρής κλίμακας.
Αν και κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στο πώς σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης, σταχυολογούμε τα ονόματα που «παίζουν» με βάση αυτά που λένε οι βουλευτές στη Βουλή και στα καφέ πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, εκεί που γίνονται έντονες πολιτικές ζυμώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό πολλοί υπουργοί που θέλουν να δείξουν έργο, έχουν βγάλει τα σχέδια και τους φακέλους από το συρτάρι και τα παρουσιάζουν.
Γι’ αυτό και οι πολλές συνεντεύξεις τύπου και οι ανακοινώσεις που κάνουν διάφορα υπουργεία για διάφορες δράσεις.
Αναφορικά με τα ονόματα λοιπόν:
- Αυτό που «παίζει» ως επικρατέστερο για να φύγει είναι του Γιάννη Βρούτση από το Εργασίας. Ισως λόγω της υπόθεσης με τα ΚΕΚ που έδωσαν για πρώτη φορά αντιπολιτευτικά «όπλα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος φεύγει όπως όλα δείχνουν από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας θα μπορούσε να οδεύσει και προς το Γενικό Λογιστήριο καθώς το στοίχημα των εσόδων είναι μεγάλο.
- Φεύγει, όπως όλα δείχνουν, και ο Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού. Με τον πρωθυπουργό να θέλει να δώσει μεγαλύτερη ένταση και βάρος σ’ αυτό το υπουργείο, εκτιμάται ότι θα θελήσει να τοποθετήσει κι ένα πιο «βαρύ» όνομα. Για παράδειγμα το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, που γνωρίζει το συγκεκριμένο υπουργείο και που θα έδινε νέο τόνο στην προσπάθεια ανόρθωσης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ακούγεται και το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς δημοφιλίας υπουργών. Προς αποχώρηση λέγεται ότι είναι και η Λίνα Μενδώνη από τον Πολιτισμού.
- Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που… καίει γιατί εκτίθεται καθημερινά, διεκδικούν αρκετοί. Εχει ακουστεί το όνομα του Ακη Σκέρτσου, αλλά μπορεί να γίνει και έκπληξη από την Κ.Ο. της ΝΔ. Π.χ. αυτό του Σπήλιου Λιβανού, αλλά και του πολύπειρου Θοδωρή Ρουσόπουλου (που έχει θητεία σ’ αυτή τη θέση).
- Στις φήμες που ακούγονται για αποχωρήσεις υπουργών (φήμες που τις διαδίδουν οι βουλευτές της ΝΔ και δεν είναι αποκύημα φαντασίας κανενός) υπάρχουν και τo όνομα της Νίκης Κεραμέως από το υπ. Παιδείας. Αν και η πρόσφατη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε προκάλεσε αντιδράσεις, εκτιμούν στη ΝΔ ότι δύσκολα θα την «αδειάσει» τώρα το Μαξίμου.
- Ένα σενάριο που κυκλοφορεί είναι το «σπάσιμο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο. Το πρώτο να είναι αναβαθμισμένο λόγω κλιματικής αλλαγής και το δεύτερο για να «τρέξει» τη μετάβαση από τον λιγνίτη. Μάλλον μένει ο Κωστής Χατζηδάκης στο πρώτο, ενώ πάντα «παίζει» η μεταγραφή του Γ. Μανιάτη από την κεντροαριστερά.
- Αμετακίνητοι είναι όπως όλα δείχνουν οι υπουργοί στο Οικονομικών και στο Ανάπτυξης, δηλαδή οι κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης. Αλλαγές ενδεχομένως να γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και ακούγονται διάφορα ονόματα για είσοδο στην κυβέρνηση, όπως αυτό της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού, Βίκυς Λοϊζου.
- Καμιά αλλαγή δεν αναμένεται και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας καθώς το μέτωπο με την Τουρκία και οι ανοικτές διπλωματικές προσπάθειες δεν επιτρέπουν αυτή την ώρα αλλαγές.
- Ούτε και ο Β. Κικίλιας λέγεται ότι θα φύγει από το Υγείας που αναμένεται να αναβαθμιστεί με πόρους και πρόσωπα για να στηρίξει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
- Ενδιαφέρον υπάρχει για το τι θα γίνει στο Προστασίας του Πολίτη, αν και μάλλον ο Μ. Χρυσοχοϊδης συνεχίζει. Ακούγεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τον Νίκο Χαρδαλιά επικεφαλής. Αλλωστε, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει ενώ ποτέ δεν αποκλείστηκε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, επομένως θα απαιτηθούν πολλές αποφάσεις από τον συγκεκριμένο τομέα.
- Δεν αναμένεται καμιά αλλαγή στην Ψηφιακή Πολιτική, καθώς ο Κ. Πιερρακάκης θεωρείται πετυχημένος, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες. Αμετακίνητος και ο Μάκης Βορίδης, αν και θα ήθελε να φύγει. Αγνωστο είναι τι θα γίνει, όμως, με τους υφυπουργούς, τον κ. Σκρέκα και την κ. Φ. Αραμπατζή, που ενδεχομένως να μετακινηθούν. Καμιά αλλαγή και στο Μεταφορών, όπως όλα δείχνουν.
- Ούτε και στον υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αλλάξει κάτι με τον Τ. Θεοδωρικάκο. Εκτός αν… Κι αυτό το αν είναι μήπως δεν έχει φύγει από τις σκέψεις του Μαξίμου το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Εκπλήξεις μπορεί να γίνουν πάντως ως προς το ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση. Εκτός των κ. Ρουσόπουλου, Λιβανού, Λοϊζου, Σκέρτσου παίζουν τα ονόματα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλη, του καθηγητή κ. Ταραντίλη, του Κ. Κυρανάκη. Μεγάλες εκπλήξεις θα ήταν η είσοδος στην κυβέρνηση του Δ. Αβραμόπουλου, ίσως στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου.
Εκλογές
Ο Κ. Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά. Όμως, στην Κ.Ο. της ΝΔ πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι αναπόφευκτες. Βάζουν μπροστά το γεγονός ότι θα γίνουν με λίστα.
Επίσης, ότι είναι ιδανικός χρόνος να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα δύο φορές, και να «κάψουν» την απλή αναλογική.
Στα συν, λένε οι βουλευτές, είναι ότι δεν θα έχει προκύψει ακόμη κάποιο κύμα διαμαρτυριών των πολιτών λόγω οικονομικής κατάστασης. Ο χειμώνας ενδεχομένως να είναι δύσκολος εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού.
Τέλος, οι εκλογές το φθινόπωρο θα… προλάβαιναν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.
«Θα ήταν μέγα λάθος να μην πάει τώρα σε εκλογές ο Μητσοτάκης», λέει βουλευτής της ΝΔ που γνωρίζει και τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα οι οποίες δεν είναι… καθόλου καλές, όπως τονίζει.
Βεβαίως, εκλογές σημαίνει αφενός πισωγύρισμα και πρόβλημα στην οικονομία, αλλά σημαίνει και ρίσκο.
Για παράδειγμα, γιατί να κάνει εκλογές και από 158 βουλευτές να ρισκάρει να πάει σε 151 ή 152; Είναι ένα ερώτημα, όπως και ότι «οι κάλπες είναι γκαστρωμένες» και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλουν το βράδυ της Κυριακής.
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον