Γερμανία : Διανύουμε «τεταμένη περίοδο» στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ν' αποσύρει μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Γερμανία προκαλεί την έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης.
Ως «κομβικά» για τη διατλαντική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια περιέγραψε τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός»
Η ασφάλεια «δεν είναι εμπόρευμα» και «το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός», δήλωσε από την πλευρά της σε υψηλότερο τόνο η υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ -Καρενμπάουερ.
«Η αμερικανική παρουσία στην Γερμανία είναι σημαντική για την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και για την ασφάλεια των ΗΠΑ και κυρίως για την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μάας κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Πολωνία, όπου θεωρείται πιθανό να μεταφερθούν οι στρατιώτες που θα αποσυρθούν από τη Γερμανία.
Για το ίδιο θέμα, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», δήλωσε εμφατικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός και η ασφάλεια δεν είναι προϊόν για εμπόριο».
Το ΝΑΤΟ, συνέχισε η υπουργός, «θεμελιώνεται στην αλληλεγγύη, στην εμπιστοσύνη. Και βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα».
Κυριαρχούν οι «οξείς τόνοι»
Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις διανύουν «τεταμένη περίοδο», κατά την οποία κυριαρχούν οι «οξείς τόνοι».
Η διατήρηση της ευελιξίας και της ανοχής στις σχέσεις αποτελεί κλειδί για τη διατήρησή τους, πρόσθεσε.
Ο κ. Μάας πάντως από την Βαρσοβία επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με το πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων.
«Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες για το θέμα», διευκρίνισε και ανέφερε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης «θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθούν».
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πολωνός ομόλογός του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει διασύνδεση μεταξύ της αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία και την απόσυρση από τη Γερμανία.
Η θέση της Πολωνίας
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτές οι συνομιλίες (με τις ΗΠΑ) δεν συνδέονται με τις πρόσφατες δηλώσεις των ΗΠΑ και με τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις σε ό,τι αφορά την παρουσία ή τη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία», τόνισε ο κ. Τσαπούτοβιτς, για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γερμανία εξυπηρετούν και την ασφάλεια της Πολωνίας.
«Θα θέλαμε αυτή η παρουσία στη Γερμανία να συνεχιστεί», είπε.
Ο κ. Μάας, όμως, έλαβε χθες στήριξη και από το ΝΑΤΟ, με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση αξιόπιστης (δύναμης) αποτροπής και άμυνας και η διατήρηση ισχυρού δεσμού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης».
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ ότι στη Γερμανία σταθμεύουν 52.000 αμερικανοί στρατιώτες και πως σκοπεύει να περιορίσει την αμερικανική παρουσία σε 25.000 στρατιώτες, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και δεν συμπεριφέρεται σωστά έναντι των ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.
Θα πλησιάσει το 2%
Το Πεντάγωνο, ωστόσο, δήλωσε ότι ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών σε γερμανικό έδαφος ανέρχεται σε 34.000-35.000 και ότι μόνο παροδικά ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 50.000.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανία είναι πιθανό να πλησιάσει φέτος αρκετά τον στόχο της δαπάνης 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς εξοπλισμούς, καθώς, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της αναμένεται να συρρικνωθεί.
Το 2019, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας έφθαναν στο 1,22% του ΑΕΠ της.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις