Κοροναϊός: Το Πεκίνο ζει ξανά τον εφιάλτη – Lockdown εν μία νυκτί – «Αθώος» ο σολομός
Το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο πλέον με ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, μόνο που αυτή τη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Κι ενώ πολλοί θεωρούν πως πλέον ο κοροναϊός αποτελεί παρελθόν στη χώρα μας αλλά και όπου αλλού έχει περάσει το πρώτο μεγάλο κύμα, εν τέλει η κατάσταση στο Πεκίνο έρχεται να τους υπενθυμίσει πως δεν υπάρχει τετελεσμένο γεγονός όταν μιλάμε για τον φονικό ιό.
Το Πεκίνο λοιπόν είναι αντιμέτωπο πλέον με ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, μόνο που αυτή τη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Το μυστικό αντιμετώπισης είναι ένα. Lockdown σε καθετί ύποπτο.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός πως περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από και προς το Πεκίνο, ενώ 27 «γειτονιές» έχουν μπει ξανά σε καραντίνα.
Έκλεισαν όλα… εν μία νυκτί στο Πεκίνο
Επίσης πολλά σχολεία έχουν κλείσει την ώρα που η Κίνα μάχεται με ένα ανησυχητικό νέο ξέσπασμα κοροναϊού.
Ειδικότερα όσοι μένουν στις 27 πόλεις δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια του, ενώ οι τουρίστες δεν μπορούν να φύγουν αν πρώτα δεν υποβληθούν σε θερμομέτρηση.
Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια σε ολόκληρο το Πεκίνο είναι κλειστά, ενώ ορισμένα εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα έβαλαν επίσης λουκέτο.
Αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν σήμερα ακόμη 31 νέα κρούσματα στην πόλη, ανεβάζοντας το σύνολο στα 137 σε διάστημα πέντε ημερών.
Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος στο Πεκίνο από αρχές Φεβρουαρίου.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι τεράστιος
Ο Pang Xinghuo, επικεφαλής για τον κοροναϊό, προειδοποίησε σήμερα ότι «ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας είναι τεράστιος και ο έλεγχος είναι δύσκολος.
Το ξέσπασμα ξεκίνησε πάλι από μία αγορά τροφίμων και κυρίως κρεατικών.
Ειδικότερα η κρατική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ιός ξεκίνησε από επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στην αγορά τροφίμων Σινφάντι.
Ως μέτρο αντιμετώπισης, η Κίνα σταμάτησε τις εισαγωγές σολομού από τους ευρωπαίους προμηθευτές.
Ωστόσο την ίδια ώρα οι ειδικοί λένε ότι τα ίδια τα ψάρια είναι απίθανο να μεταφέρουν την ασθένεια.
Τις πταίει;
Το ίδιο σενάριο με τους ειδικούς φαίνεται να συμμερίζονται και οι κινεζικές και νορβηγικές αρχές, οι οποίες κατέληξαν ότι ο νορβηγικός σολομός πιθανότατα δεν ήταν η πηγή του κοροναϊού που βρέθηκε σε επιφάνειες κοπής σε ανοιχτή αγορά του Πεκίνου.
Μετά από μια συνάντηση μεταξύ Κινέζων και Νορβηγών αξιωματούχων, και οι δύο χώρες κατέληξαν ότι η πηγή του ξεσπάσματος του ιού δεν προήλθε από ψάρι από τη σκανδιναβική χώρα, ανέφερε ο Odd Emil Ingebrigtsen.
«Μπορούμε να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα και τη διακοπή εξαγωγής σολομού προς την Κίνα», ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν και δημοσιογράφοι.
Πάντως όσο κι αν πλέον οι Κινέζοι «φωνάζουν» πως δεν φταίει εν τέλει ο σολομός, αυτό δεν εμπόδισε τους παραγωγοπύς να δουν τις παραγγελίες τους από την Κίνα να ακυρώνονται το Σαββατοκύριακο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις