ΕΛΣΤΑΤ : Μειώθηκε η ανεργία, παρά την πανδημία
Ποιες είναι οι κύριες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας
Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊου να είχε βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, πλην όμως, η ανεργία του πρώτου τριμήνου του 2020 μειώθηκε από 16,8% σε 16,2%.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 745.093 άτομα και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2%, έναντι 16,8% του προηγούμενου τριμήνου και 19,2% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 5,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 17,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.
Η πανδημία προκάλεσε μείωση της απασχόλησης, παρότι όσοι μπήκαν σε αναστολή εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, αλλά και σημαντική αύξηση των οικονομικά μη ενεργών, κατά 2,5%:
– Ο αριθμός των απασχολουμένων το α’ τρίμηνο εφέτος ανήλθε σε 3.852.615 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat, λόγω της πανδημίας τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.
– Οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.311.960 άτομα. Το ποσοστό των μη ενεργών αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς.
«Πρωταθλήτριες» οι γυναίκες και οι ηλικίες 20-24 ετών
Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 19,3% και στους άνδρες σε 13,7%.
Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 19 ετών (34,2%) και 20- 24 (34,5%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (26%), 30- 44 ετών (15,5%), 45- 64 (13%) και 65 και άνω ετών (8,2%).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Ελλάδα (20,4%), η Δυτική Μακεδονία (19,4%) και η Κεντρική Μακεδονία (19,3%) με τη Στερεά Ελλάδα (19,3%). Ακολουθούν η Ήπειρος (17,5%), η Κρήτη (17%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (16,7%), το Βόρειο Αιγαίο (16,3%), η Θεσσαλία (16,2%), η Αττική (14,3%), οι Ιόνιοι Νήσοι (13,6%), το Νότιο Αιγαίο (14%) και η Πελοπόννησος (10,8).
Οι επιπτώσεις του κοροναϊού
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι κύριες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας ήταν οι ακόλουθες:
*Αύξηση των απουσιών από την εργασία
*Μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
*Αύξηση της εργασίας από το σπίτι
*Αύξηση του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού, καθώς αρκετά άτομα που δεν εργάζονταν και αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας επηρέασαν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός «μόλυνε» την αγορά εργασίας – Πώς επηρέασε η τηλεργασία
Όσον αφορά στις απουσίες από την εργασία και στη μείωση στις ώρες εργασίας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν αυτοί των υπηρεσιών (εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές, επικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες), ενώ λιγότερο επηρεάστηκε ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.
Τέλος, η επίπτωση στις ώρες εργασίας είναι περισσότερο εμφανής στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών, επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την έρευνα
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η 4η σεζόν του Maestro, το Netflix και η μεγάλου μήκους ταινία στο ABCNews
- Σοφία Ρομπόλη: Η διερμηνέας νοηματικής που έγινε viral στην αλλαγή του χρόνου αποκάλυψε τι την δυσκόλεψε
- Καραμέρος: Η εκλογή ΠτΔ δεν είναι ταγκό συναίνεσης για να «ξεπλύνουμε» καρτέλ και πολιτικές του Μητσοτάκη
- Γάζα: Δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα προς το Ισραήλ – Οι IDF ζήτησαν την εκκένωση περιοχών
- Εικόνες Σοκ από τις κατεστραμμένες δημόσιες τουαλέτες στη Θεσσαλονίκη
- Από το 2017 γεννήθηκαν στη Σκωτία 1.500 μωρά εξαρτημένα από ναρκωτικά