Κοροναϊός : «Βυθίζεται» ο τζίρος των επιχειρήσεων σε Πλάκα και Μοναστηράκι – Κραυγή αγωνίας από εμπόρους
Τι καταγράφει έρευνα - Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Κατακόρυφη πτώση τζίρου καταγράφουν τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος (Πλάκα, Μοναστηράκι) λόγω έλλειψης πελατείας ενώ αρκετά καταστήματα παρέμεναν κλειστά.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην παραδοσιακή και κατά τεκμήριο τουριστική εμπορικά αγορά της Πλάκας, μετά την άρση του lockdown στις 11 Μαΐου, παρέμεινε κλειστό ποσοστό 13,7% ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων καταγράφει κατακόρυφη πτώση τζίρου.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω έρευνα στη συγκεκριμένη τοπική αγορά απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες που επικρατούν και σε άλλες τουριστικές αγορές της χώρας, που παρά την εποχικότητα επιβιώνουν από τις αγορές των τουριστών.
«Η αγορά μετά τον κοροναϊό δεινοπαθεί» τόνισε ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στον ΘΕΜΑ 104,6 προσθέτοντας πως οι επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας «είναι στα κάγκελα».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι επιχειρήσεις «βλέπουν τους τζίρους να βυθίζονται», όπως απέδειξε και σχετική μελέτη του Συλλόγου. Ειδικότερα, «στην τουριστική περιοχή (Πλάκα και Μοναστηράκι» το 80% των επιχειρήσεων δεν άνοιξαν ή είχαν μηδενικό τζίρο το πρώτο δεκαήμερο μετά την πανδημία», ενώ και «η υπόλοιπη Αθήνα κινείται με πτωτικούς ρυθμούς».
Για την επανεκκίνηση της αγοράς του κέντρου της Αθήνας, ο κ. Καφούνης τόνισε πως «είμαστε σε συνεργασία με τον δήμο και σχεδιάζουμε κινήσεις με το δήμαρχο», ανακοινώνοντας το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες προσφορές μέσω της πλατφόρμας Athens is back.
«Μέσα από τον Μεγάλο Περίπατο βγήκε ένα λανθασμένο μήνυμα ότι η Αθήνα έκλεισε. Η Αθήνα δεν έκλεισε» εξήγησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηναίων και προανήγγειλε «εντυπωσιακές προσφορές» στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και άλλες παρεμβάσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης. «Εμείς θέλουμε αυτό να πετύχει και για αυτό παρεμβαίνουμε έντονα» σχολίασε ο κ. Καφούνης.
Παράλληλα, «η αγορά σε πανελλήνιο επίπεδο κινείται σε πολύ δύσκολους ρυθμούς. Το εξάμηνο που περνάει κάθε μέρα κινείται ακόμη πιο δύσκολα» παρατήρησε ο Πρόεδρος και κατέληξε ότι πρέπει «να ρυθμίσουμε το θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων», μετά και τις θετικές εξελίξεις για τις μικροπιστώσεις.
Τι έδειχνε η έρευνα
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας σε 153 επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, πέραν των απωλειών της δίμηνης «αργίας», από την επαναλειτουργία τους έως σήμερα, καμιά δεν είχε καλύτερο ή έστω ίδιο επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το 2019. Η συντριπτική πλειονότητα (79,1%), είτε δεν άνοιξε καθόλου το κατάστημα είτε πραγματοποίησε σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της επιχείρησής της.
Αναλυτικότερα:
– Από τους συμμετέχοντες, το 62,1% του δείγματος κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησής του την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου έως το τέλος του έτους.
– Λιγότερο από το 1/3 (28,1%) των ερωτηθέντων ανέδειξαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
– Το 9,2% δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανείων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση άμεσης αύξησης της ρευστότητας, αποτελεί τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωσή τους.
– Το 71,9%, δηλαδή 110 από τις 153 επιχειρήσεις του δείγματος δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ενταχθούν, για διάφορους λόγους, σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Το μόνο που λειτούργησε, αλλά και αυτό με χαμηλά ποσοστά ένταξης, είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στην οποία δήλωσε συμμετοχή το 19% του δείγματος, δηλαδή 29 από τις 153 επιχειρήσεις.
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία