Σταϊκούρας: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τις μειώσεις φόρων
Ανάλογα με την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων θα ληφθούν αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου
Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύτερη εικόνα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Για το συνολικό, όμως, επανασχεδιασμό της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών ο υπουργός Οικονομικών δίνει ραντεβού από Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται ώστε τις επόμενες ημέρες να νομοθετήσει όλες τις τελευταίες εξαγγελίες, για αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ καθώς και για τη σταδιακή, σε πολλές δόσεις, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Οι τελευταίες αυτές υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 με χαμηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα είναι κοντά στο 2,5%.
«Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική μειώσεων φόρων και εισφορών, με έμφαση στις εισφορές», είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, τονίζοντας την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη μείωση των εισφορών με μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2021.
Οι προκαταβολές φόρου επιφέρουν ετήσια έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι «να δώσουμε το μεγαλύτερο ύψος μείωσης που μπορούμε». Ανέφερε ότι «θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου» περιγράφοντας τη διαδικασία άντλησης στοιχείων από την πτώση του τζίρου σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες με τους ΚΑΔ και σε όσες δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης.
Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών-μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες καθώς υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις προτάσεις της Κομισιόν και τις απαιτήσεις ορισμένων κρατών-μελών. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθούν δάνεια με αυστηρές προϋποθέσεις, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης αυξημένων επιχορηγήσεων. Εκτίμησε ότι το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση, δεν πρόκειται να αρχίσει να εισρέει στη χώρα πριν από το 2021.
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας