Γώγος: Ανησυχούμε για την Ξάνθη – Πιθανό να ξεφύγουν τα κρούσματα
Ανησυχία και στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η διασπορά κρουσμάτων κοροναϊού στην Ξάνθη σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ανησυχία και στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η διασπορά κρουσμάτων κοροναϊού στην Ξάνθη σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος ερωτήθηκε για το έκτακτο τοπικό lockdown του Εχίνου και είπε ότι «προφανώς ανησυχούμε για κάθε περίπτωση που υπάρχουν εστίες διασποράς κοροναϊού, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν. Η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονται. Ελπίζω και πιστεύω με τα πολλά τεστ και τους περιορισμούς, που κατανοούμε ότι είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες, ότι θα καταφέρουμε να τελειώσει εκεί η ιστορία.»
Για τους φόβους που εκφράζονται για τη διασπορά κοροναϊού από ασυμπτωματικούς, στην Ξάνθη -όπου καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος- και ευρύτερα ο κ. Γώγος τόνισε «αυτό είναι το γνωστό μοτίβο του ιού, αυτό βλέπουμε και στην Ξάνθη. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν, λιγότεροι νοσούντες, ακόμα λιγότεροι στην εντατική.»
Οι κίνδυνοι πίσω από την επανεκκίνηση του τουρισμού
Στη συνέχεια ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κοροναϊό αναφέρθηκε στο κομμάτι της επανεκκίνησης του τουρισμού. «Υπάρχει φόβος για εισαγωγή κρουσμάτων από τα σύνορα, σε περιοχές υψηλού συγχρωτισμού. Μέχρι τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε για τους τουρίστες είναι τα ίδια με την επικράτειά μας. Είναι μικρός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, όμως μπορεί και κάποιο να ξεφύγει» υπογράμμισε και προσέθεσε:
«Γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που θα χρειαστούν μαζικές παρεμβάσεις, όπως η καραντίνα, το lockdown. Χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης από τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τους πολίτες. Να τηρούνται τα μέτρα για τις αποστάσεις και τις μάσκες. Και φυσικά χρειάζεται στήριξη της Πολιτείας στους ξενοδόχους γιατί έχουν αυξημένα έξοδα και υποχρεώσεις και λιγότερους επισκέπτες. Θα υπάρχουν πολλά τεστ στα νησιά. Στόχος είναι να βρίσκεται άμεσα το κρούσμα, να γίνεται ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση. Το θέμα είναι όμως να μην έχει ήδη μεταδώσει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων»
Να είμαστε πανέτοιμοι όταν επανέλθει ο ιός
Μετά την πρόσφατη επανάκαμψη των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα, άνοιξε η συζήτηση ένα πιθανό δεύτερο κύμα ήδη από το καλοκαίρι. Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε σχετικά ότι «αξιολογούμε τη συμπεριφορά του ιού και τα δεδομένα που υπάρχουν. Πρώτον, έχει τη μορφολογία κορωνοϊών που έχουν εποχιακή κατανομή, δεύτερον, δεν έχουμε εμβόλιο, τρίτον δεν έχουμε σαφές θεραπευτικό σχήμα. Παρότι δεν έχουμε μεγάλη ανοσία, είμαστε σε καλύτερη φάση από την αρχή» είπε και προσέθεσε:
«Ο ιός υπάρχει και κυκλοφορεί. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε αυτή τη φάση ίσως να περιορίζεται λίγο η μετάδοσή του σε εξωτερικούς χώρους. Θα έρθει όμως ο χειμώνας και γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Ο ιός δεν χάθηκε, θα επανέλθει και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, να οργανωθούμε καλά.»
Καταλήγοντας, ο κ. Γώγος μίλησε για την ελπιδοφόροέρευνα που δημοσιεύτηκε για τη δεξαμεθαζόνη και την επίδρασή της στον κορωνοϊό:
«Είναι ένα “αρχαίο” φάρμακο, χρησιμοποιείται πολλά χρόνια σε λοιμώξεις. Είναι ένα είδος κορτιζόνης που δίνεται, σε διάφορες μορφές, σε ποικίλες βαριές λοιμώξεις, όπως και στο σύνδρομο σήψης. Και για τον κορωνοϊό έχει χρησιμοποιηθεί και το έχουμε δει και στην Ελλάδα. Το κρίσιμο θέμα ήταν να βρεθεί η σωστή δοσολογία για να αποφευχθούν οι παρενέργειες. Οι ερευνητές της Οξφόρδης έδειξαν ότι έκαναν αυτό το βήμα. Θεωρώ ότι η δεξαμεθαζόνη είναι ένα ισχυρό όπλο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις