Στην Αίγυπτο ο Δένδιας για την ΑΟΖ – Οι κρίσιμες συναντήσεις
Ενδεικτικό των ελληνικών προσδοκιών είναι και το γεγονός ότι τον υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύσει και η τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ για τις τεχνικές συνομιλίες της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο
Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σήμερα στο Κάιρο με κύριο αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ΑΟΖ.
Ενδεικτικό των ελληνικών προσδοκιών είναι και το γεγονός ότι τον υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύσει και η τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ για τις τεχνικές συνομιλίες της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.
Πάντως, το θέμα της ΑΟΖ ενέχει σαφώς μεγαλύτερες δυσκολίες παρά τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για εντατικοποίηση των συνομιλιών αλλά και τις εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, με τον πρόεδρό της, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σισί, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέ Σουκρί. Οι δύο πλευρές θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθώς και όλες τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας ξεκινά συνομιλίες για μία αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, σε διαπραγματεύσεις που έχουν χαρακτηριστεί πιο δύσκολες, αλλά εξίσου σημαντικές από τους αναλυτές, ωστόσο οι δύο πλευρές θα συζητήσουν κάτω από καλό κλίμα, καθώς υπάρχει αισιοδοξία πως θα υπάρξει στο τέλος θετική κατάληξη.
Πάντως ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αίγυπτο έχοντας στις αποσκευές του και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τα οποία έχουν χαροποιήσει την ελληνική κυβέρνηση με τα μηνύματα που έστειλαν στην Άγκυρα.
Ζωτική σημασία
Για την Ελλάδα αναδεικνύεται σε ζωτικής σημασίας ζήτημα η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο καθώς σε μεγάλο βαθμό από αυτό εξαρτάται η ακύρωση στην πράξη του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας.
Το στοίχημα είναι περίπλοκο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αιγυπτιακή πλευρά συζητά ως πρώτο βήμα την πιθανότητα μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ καθώς υπάρχουν διαφωνίες με την ελληνική πλευρά στο θέμα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενέχει μεγαλύτερες δυσκολίες από το αντίστοιχο με την Ιταλία.
Οι συνθήκες για τη χώρα μας είναι αρκετά ευνοϊκές καθώς η Αίγυπτος του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι -σε αντίθεση με την προηγούμενη βραχύβια κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι- δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν.
Παρόλα αυτά το Κάιρο δεν φαίνεται και διατεθειμένο σ’ αυτή τη φάση για μια πλήρη ρήξη και σύγκρουση με την Τουρκία.
- Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την επονομαζόμενη «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας»
- Συνταξιούχοι: Συλλαλητήριο στην Αθήνα για «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- «Maestro»: Backstage από τα γυρίσματα της 3ης σεζόν
- Λαγκάρντ: Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
- Λίβερπουλ: Ο Σλοτ δεν υπολογίζει για την επόμενη σεζόν τον Αλισον
- Το SailGP και η Rolex, ως Χορηγός Τίτλου, ανακοινώνουν τη νέα συνεργασία τους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων