Ινδία – Κίνα : Πώς οδηγήθηκαν στο θερμό επεισόδιο στα Ιμαλάια – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μέλλον
Τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στα αμφισβητούμενα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια, στο πρώτο θανατηφόρο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών μετά το 1975
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών στα αμφισβητούμενα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια, στην περιοχή Λαντάκ του Κασμίρ. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο θερμό επεισόδιο που έχει σημειωθεί στην περιοχή από το 1975 και για το πιο σοβαρό από το 1967.
Τι συνέβη;
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όταν μια ινδική περίπολος συνάντησε κινεζικές δυνάμεις σε στενή κορυφή. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, ένας Ινδός διοικητής έπεσε στο φαράγγι του ποταμού μετά από σπρώξιμο, σύμφωνα με πηγές του Guardian. Εκατοντάδες στρατιώτες κλήθηκαν και από τις δύο πλευρές και πάλεψαν με πέτρες και ρόπαλα. Αρκετοί έπεσαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.
Ο Ινδικός Στρατός δήλωσε ότι έχουν υπάρξει θύματα και από τις δύο πλευρές και επιβεβαίωσε ότι τρεις από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ενώ 17 ακόμη υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα.
Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν νεκροί και από τη δική του πλευρά, όμως κατηγόρησε την Ινδία ότι παραβίασε δύο φορές τα σύνορα και «προκάλεσε και επιτέθηκε σε Κινέζους στρατιώτες». Ο αρχισυντάκτης της κρατικής εφημερίδας Global Times δήλωσε ότι έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη Κινέζων νεκρών, όμως ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ήθελε να αποφύγει τη «δημιουργία εντάσεων στην κοινή γνώμη» που θα μπορούσε να προκύψει από μια σύγκριση των αριθμών.
Γιατί συνέβη τώρα;
Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται από τα τέλη Απριλίου, όταν η Κίνα απέστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην αμφισβητούμενη περιοχή κατά μήκος της «Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου» (LAC) μαζί με οπλισμό και στρατιωτικά οχήματα.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει υπάρξει πιο αποφασιστική σε ό,τι αφορά την κατασκευή υποδομών στην περιοχή, επιθυμεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της ινδικής πλευράς να αναβαθμίσει τις δικές της στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η άρνησή τους να εγκαταλείψουν τις αμφισβητούμενες περιοχές, στις οποίες ανήκει και η Κοιλάδα Γκαλγουάν που βρίσκεται εντός ινδικού εδάφους, έχει προκαλέσει εντάσεις οι οποίες ως τώρα περιορίζονταν σε φωνές, πετροπόλεμο και γρονθοκοπήματα σε περιοχές – κλειδιά των συνόρων. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ των εκατέρωθεν περιπόλων, ο οποίος όμως δεν προκάλεσε θύματα.
Στις αρχές του μήνα, υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη των δύο πλευρών συναντήθηκαν και δεσμεύτηκαν να αποχωρήσουν.
Το ιστορικό της διαμάχης
Η Ινδία και η Κίνα πολέμησαν το 1962 για τα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια. Ο πόλεμος κατέληξε σε εκεχειρία και τη δημιουργία ενός de facto ορίου, το οποίο ονομάστηκε Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου.
Έκτοτε έχει επικρατήσει αβέβαιη και εύθραυστη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει σημαδευτεί από συμπλοκές στα σύνορα, ακόμη και το 2013 και το 2017.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ διαπραγμάτευση για επίσημα σύνορα, ενώ η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις αποτελεί εχθρικό έδαφος, είναι σε υψηλό υψόμετρο και αραιοκατοικημένη, ενώ διατρέχει την περιοχή Λαντάκ γύρω από το Θιβέτ, πατρίδα ενός κατά πλειοψηφία βουδιστικού πληθυσμού. Επιπλέον, αποτελεί και δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Τι είναι η Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου;
Η LAC είναι μια αδρά οριοθετημένη γραμμή που χωρίζει το έδαφος που βρίσκεται υπό ινδικό έλεγχο από εκείνο που ελέγχεται από την Κίνα. Η ακριβής τοποθεσία τμημάτων της γραμμής, ιδιαιτέρως στην περιοχή του δυτικού Λαντάκ, εξακολουθεί να αμφισβητείται. Οι διμερείς προσπάθειες να οριστεί με ακρίβεια η LAC έχουν διακοπεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ.
Τι θέλουν οι δύο πλευρές;
Και οι δύο χώρες έχουν επιδιώξει να διεκδικήσουν την περιοχή, αυξάνοντας την στρατιωτική τους παρουσία. Και οι δύο έχουν κατασκευάσει δρόμους, αεροδιάδρομους, φυλάκια και άλλες υποδομές, όπως τηλεφωνικές γραμμές. Οι στρατιώτες πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες στα αμφισβητούμενα σύνορα. Η Κίνα διεκδικεί περισσότερα από 90.000 τ.χλμ. στα ανατολικά Ιμαλάια και άλλα 38.000 τ.χλμ. στα δυτικά, ενώ η Ινδία αμφισβητεί και τις δύο διεκδικήσεις.
Τι θα ακολουθήσει;
Η σύγκρουση έχει τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη και είναι αμφότερες εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα.
Και οι δύο πλευρές συνεργάζονται για την αποκλιμάκωση της κρίσης τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η απώλεια ανθρώπινων ζωών περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση αυξάνοντας περαιτέρω την επικινδυνότητά της.
Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποιεί συνδυαστικές στρατιωτικές ασκήσεις «με σκοπό την καταστροφή κομβικών εχθρικών κέντρων σε ορεινή περιοχή με υψηλό υψόμετρο». Η θιβετιανή στρατιωτική διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και βαρύ οπλισμό την Τρίτη, με αναφορές να συνδέουν αυτή την προετοιμασία για μάχη σε υψηλό υψόμετρο με τις συγκρούσεις με την Ινδία.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις