Ουγγαρία : Τρόμο μεταξύ των τρανς ατόμων έχει προκαλέσει ο νέος νόμος Ορμπάν
Ο νόμος που ψηφίστηκε εν μέσω lockdown απαγορεύει τον επαναπροσδιορισμό ταυτότητας φύλου, εκθέτοντας τα άτομα σε διακρίσεις και αυξάνοντας τον ήδη υψηλό κίνδυνο να υποστούν βία
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η πανδημία του κοροναϊού συνιστά τεράστια απειλή για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις ευάλωτες ομάδες σε όλο τον κόσμο.
Όμως οι υπερασπιστές των τρανς δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι η Ουγγαρία επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να ψηφίσει νέο νόμο που βλάπτει τα τρανς άτομα, μία από τις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες της χώρας. Ενώ ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κυβερνά με διατάγματα, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο νόμο που απαγορεύει τον επαναπροσδιορισμό ταυτότητας φύλου – χωρίς καν να χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να περάσει το νόμο.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στις 19 Μαΐου και ψηφίστηκε μια εβδομάδα αργότερα, ενώ αναφέρει ότι το «φύλο κατά τη γέννηση» θα καταγράφεται στο ουγγρικό ληξιαρχείο και δεν θα μπορεί να αλλάξει αργότερα σε έγγραφα όπως τα διπλώματα οδήγησης και τα διαβατήρια.
Οι Ούγγροι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν από έναν κατάλογο αποκλειστικά «ανδρικών» ή «γυναικείων» ονομάτων, τα οποία θα πρέπει να αντιστοιχούν στο βιολογικό φύλο τους. Δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν από τη λίστα του άλλου φύλου, ενώ δεν υπάρχουν ονόματα που να μπορούν να αντιστοιχούν σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου, πράγμα που εξαναγκάζει τα intersex, τρανς και non-binary άτομα να παρουσιάζονται νομικά με ένα όνομα που, όπως λένε, δεν τα αντιπροσωπεύει.
Η Ισλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν σχετικούς νόμους επιλογής ονομάτων από συγκεκριμένες λίστες στο παρελθόν, όμως τους έχουν αποσύρει τα τελευταία χρόνια.
Οι ομάδες για τα τρανς δικαιώματα αναφέρουν ότι αυτή η αλλαγή συνεπάγεται ότι τα τρανς, non-binary και intersex άτομα εκτίθενται σε πιθανές διακρίσεις κάθε φορά που πηγαίνουν στην τράπεζα, προσπαθούν να μισθώσουν κατοικία ή κάνουν αίτηση για δουλειά.
Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες των τρανς ατόμων
«Όταν άκουσα πρώτη φορά για αυτό το νέο νόμο, θύμωσα πολύ. Θύμωσα γιατί αυτή η χώρα, η οποία είναι σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μου – και είμαι πολύ περήφανος που είμαι Ούγγρος – μου λέει ότι δεν θέλει να είμαι αυτός που είμαι. Δεν με αντιμετωπίζουν ως άνθρωπο», λέει ο Ντάνιελ Γκιαρμάτι, 20 ετών. Συνειδητοποίησε ότι είναι τρανς πριν τέσσερα χρόνια, περίπου την εποχή που η κυβέρνηση ανέστειλε για πρώτη φορά τον νομικό προσδιορισμό ταυτότητας φύλου, οδηγώντας τον, όπως αναφέρει στο CNN, στην απελπισία.
Ο Γκιαρμάτι ήθελε να ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές, όμως φοβήθηκε ότι οι άνθρωποι που θα συναναστρεφόταν θα έβλεπαν το παλιό του όνομα στο σύστημα. Όταν η δυνατότητα νομικού προσδιορισμού επανήλθε για λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2018, ο Γκιαρμάτι άλλαξε το όνομά του και πήγε στο πανεπιστήμιο «με γαληνεμένη ψυχή». Η αλλαγή της ταυτότητάς του ισχύει παρά τον νέο νόμο.
«Είμαι εξοργισμένη»
«Το αίτημά μου για αλλαγή ονόματος και φύλου στα επίσημα έγγραφά μου δεν έχει εγκριθεί ακόμη, οπότε είναι ένα από τα θύματα αυτού του νόμου», δηλώνει η Λόρα Αντράσσι, 28 ετών. «Είμαι εξοργισμένη…. Είμαι ταραγμένη, όμως δυστυχώς δεν έχω εκπλαγεί. Θα παλέψω για το δικαίωμά μου γιατί θέλω αργότερα να αποκτήσω οικογένεια και αυτός ο νόμος μου το απαγορεύει. Αν δεν μπορώ να το κάνω εδώ, θα το κάνω σε κάποιο άλλο μέρος αυτού του πλανήτη».
Η Αντράσσι σημειώνει ότι άρχισε να αποδέχεται τον εαυτό της αφού γνώρισε την τρανς κοινότητα ζώντας στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Στο Παρίσι η αποδοχή ήταν αυτονόητη. Ακόμη και στη Γιούτα, ένα από τα πιο συντηρητικά μέρη στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή από ό,τι στην Ουγγαρία», θυμάται.
Ο Νόε Χόρβαθ, 30 Ετών, συνειδητοποίησε ότι είναι τρανς όταν ήταν 18 ετών. «Φοβόμουν τι θα συνέβαινε αν αποκάλυπτα την ταυτότητά μου στους γονείς μου. Υπήρχε περίπτωση να με διώξουν από την οικογένεια;». όταν ήταν 26, αποφάσισε ότι «αν θέλω να είμαι ευτυχισμένος, θα πρέπει να κάνω κάτι για αυτό».
Ξεκίνησε τη μετάβασή του στις 8 Μαρτίου του 2017, στην Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Μετά από δύο μήνες ορμονών, όπως λέει, «κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι είχα γεννηθεί γυναίκα, κι όμως τα έγγραφά μου με παρουσίαζαν ως γυναίκα». Όπως αναφέρει, είχε βιώσει ορισμένες αμήχανες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα την αδυναμία ορισμένων να πιστέψουν ότι η κάρτα αναλήψεών του ήταν όντως δική του. Ο Χόρβαθ ανήκει στην ομάδα τρανς ατόμων που κατέθεσαν επιτυχή μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν την ταυτότητα φύλου τους στο διάστημα που η διαδικασία είχε ανασταλεί.
Οδηγούνται ακόμη και στην αυτοκτονία
Η ομάδα υπεράσπισης των LGBTQ+ δικαιωμάτων Hatter Society, εκφράζει την ανησυχία ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άτομα που έχουν ήδη προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, μέλος της ομάδας αναφέρει στο CNN ότι ήδη έχουν δεχθεί τηλέφωνα από τρανς άτομα που τους λένε ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα – ή να αυτοκτονήσουν.
Μιλώντας στο CNN, η Ιβέτ Όρντογκ αναφέρει ότι ως άτομο που δεν είναι εμφανώς τρανς, αντιμετωπίζει «αμήχανες και κάποιες φορές επικίνδυνες καταστάσεις» όποτε δείχνει την ταυτότητά της, αποκαλύπτοντας έτσι και ότι είναι τρανς. Η Όρντογκ πραγματοποίησε τη μετάβαση όταν γνώρισε τον σύντροφό της, Ατανάς Τάλος, 30 ετών. Ο Τάλος τότε ζούσε ακόμη ως γυναίκα όμως ήθελε να πραγματοποιήσει τη μετάβαση – η οποία πλέον έχει ολοκληρωθεί. Από την πλευρά της η Όρντογκ θεωρούσε τότε ότι ήταν λεσβία και αναφέρει ότι χρειάστηκε να επεξεργαστεί το πώς αισθάνεται σε σχέση με την κατάσταση: «Κατέληξα ότι δεν αγαπώ το φύλο του, και μπορώ να τον αγαπήσω ως άντρα».
«Αν χρειαστεί, θα πάω φυλακή»
Η Άννα Χιντβέγκι, μια τρανς γυναίκα 28 ετών, χρειάστηκε πολύ καιρό για να αποδεχθεί την ταυτότητά της, μετά το bullying που είχε δεχθεί ως παιδί. «Το δημοτικό ήταν ένας εφιάλτης για μένα», θυμάται. Άλλαξε το όνομά της όταν ήταν 24. «Όταν άκουσα για πρώτη φορά για αυτό το νόμο θύμωσα πάρα πολύ για μία μέρα, έπεσα σε κατάθλιψη την επόμενη, όμως την τρίτη σκέφτηκα, ας κάνουμε κάτι για αυτό. Ως ακτιβίστρια προσπαθώ να μιλάω όσο περισσότερο μπορώ πάνω στο θέμα. Μπορούν να προσπαθήσουν να αλλάξουν και πάλι την ταυτότητα φύλου μου, όμως δεν σκοπεύω να συνεργαστώ μαζί τους. Αν χρειαστεί θα πάω στη φυλακή».
Υπερασπίζεται το νόμο η κυβέρνηση Ορμπάν
Η ουγγρική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νέο νόμο μιλώντας στο CNN. Συγκεκριμένα, σε e-mail της ανέφερε ότι «δεν επηρεάζει το δικαίωμα ανδρών και γυναικών να βιώνουν και να εξασκούν ελεύθερα τις ταυτότητές τους με όποιον τρόπο το επιθυμούν».
«Με κανένα τρόπο δεν απαγορεύει το τμήμα του νόμου που επικρίνουν ορισμένοι οποιοδήποτε άτομο από το να εξασκεί τα θεμελιώδη δικαιώματά του που προκύπτουν από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή από τη ζωή βάσει της ταυτότητάς τους», συνεχίζει η δήλωση.
Η κυβέρνηση Ορμπάν ροκανίζει διαρκώς τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, προσπαθώντας κατά τη διάρκεια των ετών να αφαιρέσει δικαιώματα από τα ομόφυλα ζευγάρια, απαγορεύοντας τα προγράμματα έμφυλων σπουδών (το 2018) ή εξαπολύοντας επιθέσεις σε… διαφημίσεις που απεικόνιζαν φιλιά μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Βουλευτής της κυβέρνησης έχει ζητήσει απαγόρευση του Pride της Βουδαπέστης, ενώ άλλο μέλος της κυβέρνησης έχει αποκαλέσει τους ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες πολίτες δεύτερης κατηγορίας, συγκρίνοντάς την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια με την… παιδοφιλία.
Έρευνα του 2019 είχε αποκαλύψει ότι το 70% των Ούγγρων θεωρούν ότι τα τρανς άτομα θα πρέπει να έχουν δικαίωμα επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου τους.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις