Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπαδημούλης, ο Σκουρλέτης και οι φατρίες στο κόμμα
Η αποδοκιμασία και κάλυψη στον Παπαδημούλη. Η νέα πυροσβεστική παρέμβαση Τσίπρα. Το πρόβλημα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Αναζωπυρώνεται η κόντρα με Σκουρλέτη. Κατάργηση της θέσης του γραμματέα προτείνει ο Σπίρτζης και διαμηνύει ενόψει του συνεδρίου πως ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Αλέξη δεν υπάρχει
Μπορεί να αποσοβήθηκε η έκρηξη και η ρήξη στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρα με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ωστόσο οι ανοιχτές πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές και δεν λένε να κλείσουν.
Σκόρπια διαδήλωση
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ακόμα μια πυροσβεστική παρέμβαση για να εκτονώσει την κατάσταση αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση Παπαδημούλη, την οποία φέρεται να έθεσε ο ίδιος στη διάθεση του προέδρου αλλά και να έχει ζητήσει και πάλι ο Στέλιος Κούλογλου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε τον επικεφαλής της ευρωομάδας λέγοντας πως ναι μεν ήταν νόμιμος ωστόσο έκανε λάθος αλλά το ζήτημα είναι λήξαν από τη στιγμή που τα έσοδα από τα ενοίκια των ακινήτων θα δοθούν για κοινωφελείς σκοπούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μόνο η κόντρα Παπαδημούλη και Κούλογλου καθώς ο τελευταίος δημοσίως είχε επικρίνει τον κ. Παπαδημούλη.
Γεγονός είναι ότι σε κάποιες ψηφοφορίες στο ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα κρίσιμες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν «σκόρπια διαδήλωση», καθώς ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Αλέξης Γεωργούλης ακολουθούν δική τους αυτόνομη γραμμή ο καθένας.
Τα ακίνητα και η πασοκοποίηση
Πάντως το θέμα Παπαδημούλη έχει και μια εσωκομματική διάσταση που συνδέεται με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ευρωβουλευτής του κόμματος πλέον έχει διαύλους επικοινωνίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση και αντιδρά στην πασοκοποίηση της Κουμουνδούρου όπως και μια σειρά άλλα στελέχη της παλιάς φρουράς της ανανεωτικής αριστεράς. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η στήριξη του Νίκου Φίλη και άλλων όπως του Νίκου Βούτση παρά τους όποιους αστερίσκους.
Πάντως προκειμένου να μην βάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να στηρίξει έστω και με βαριά καρδιά τον Δημήτρη Παπαδημούλη, παρά το γεγονός ότι πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται με το πολιτικό σχέδιο του κ. Τσίπρα ήταν αυτοί που είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια τον κ. Παπαδημούλη όταν έσκασε η πρώτη υπόθεση με τα ακίνητα και τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες.
Αλάτι στην πληγή
Πάντως προς ώρας η ανοιχτή πληγή στην οποία διαρκώς πέφτει αλάτι είναι η κόντρα του προέδρου με το γραμματέα του κόμματος τον Πάνο Σκουρλέτη.
Μόλις πριν από λίγα 24ωρα στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης κονταροχτυπήθηκαν με αφορμή τα όσα είχε πει ο τελευταίος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποπαγές και κεντροαριστερό κόμμα».
Πάντως στην ενόχληση Τσίπρα ο κ. Σκουρλέτης δεν κάνει πίσω επιμένοντας στην κριτική του για τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς περί της ηγετικής του ευθύνης να φτιάξει έναν «άλλο ΣΥΡΙΖΑ».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε σήμερα και ένα ακόμα χτύπημα από την Κουμουνδούρου τόσο προς τον Πάνο Σκουρλέτη όσο και προς τους 53+ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπολοίπων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Σπίρτζης κατά Σκουρλέτη και 53+
Ο Χρήστος Σπίρτζης με άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» απαντώντας λέξη προς λέξη στις δηλώσεις Σκουρλέτη τονίζει πως ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη δεν υπάρχει.
Μάλιστα μιλάει για ένα «κόμμα που θα προτάσσει τις κοινωνικές συμμαχίες του από τις κομματικές ισορροπίες του».
Υπερασπίζεται τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κεντροαριστερού κόμματος λέγοντας ότι «το κόμμα μας οφείλει να εκφράζει την παράταξη. δεν υποκρύπτει ούτε ηγεμονική στάση, ούτε κίνδυνο αλλοίωσης του χαρακτήρα του».
Ο κ. Σπίρτζης προσθέτει και μια βαριά μομφή κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ηγεμονισμός έχει χαρακτηριστικό του την περιορισμένη δομή κέντρων αποφάσεων, συνήθως μικρού αριθμού και εύρους απόψεων για να διευκολύνονται οι ενέργειες της ηγεμονίας του. Κάτι σαν το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».
Και προσθέτει: «Η αλλοίωση του χαρακτήρα ενός κόμματος συντελείται ευκολότερα σε κλειστές μικρές δομές και όχι σε πολυπληθείς δημοκρατικά λειτουργούντες οργανισμούς. Η πολιτική ή ηθική αλλοίωση κάποιων στελεχών ενός κόμματος συντελείται ευκολότερα σε μικρές δομές, σε αντίθεση με μαζικούς δημοκρατικούς οργανισμούς, μεγάλου εύρους απόψεων».
Κατάργηση της θέσης του γραμματέα
Επισημαίνει δε ο κ. Σπίρτζης ότι η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ οφειλόταν στη «μετατροπή των πολιτικών διαδικασιών σε μια οργανωτίστικη αντίληψη ομάδων που ισορροπούσαν για τη διανομή της κυβερνητικής εξουσίας» και τονίζει σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι ευκολότερο να διολισθήσουμε στο ίδιο λάθος αν μείνουμε στις υπάρχουσες δομές, διαδικασίες και πρακτικές. Και είναι δυστυχώς ευκολότερο γιατί δεν υπάρχουν τα επαρκή αντίβαρα πίεσης μέσα στην οργάνωση, από τον συνδικαλισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές εκφράσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Σπίρτζης εκ των συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα προτείνει την κατάργηση της θέσης του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της μετεξέλιξής της σε μια πολυπρόσωπη γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής δίνοντας παράλληλα και διακριτό έως αυτόνομο ρόλο τον πρόεδρο του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Αλέξη δεν υπάρχει
«Αν υπάρχει η αντίληψη ότι ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν έχει την ευθύνη αλλά και τον διακριτό θεσμικό ρόλο της πορείας και της λειτουργίας ενός κόμματος, τότε έχουμε μπερδέψει την Αριστερά με τον αριστερισμό και τη δημοκρατική διαδικασία με την ισοπέδωση και την απαξία. ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, χωρίς τον Αλέξη δεν υπάρχει και είναι πολλές δεκαετίες μακριά η μετά Αλέξη εποχή» αναφέρει με νόημα ο κ. Σπίρτζης προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα.
Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εσωκομματικές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν τις παρέμβασης Σπίρτζη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει πλέον και επισήμως σε προσυνεδριακή τροχιά.
Έχει αποφασιστεί ουσιαστικά το νέο όνομα ότι θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ενώ προς τα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να προσδιοριστεί και η ακριβής ημερομηνία του τρίτου συνεδρίου που θα γίνει το φθινόπωρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις