Κίνα : Δίωξη σε δύο Καναδούς για κατασκοπεία – «Αυθαίρετη» χαρακτηρίζει την προφυλάκισή τους ο Καναδάς
Οι δύο Καναδοί πολίτες είναι προφυλακισμένοι εδώ και δύο χρόνια, ως αντίποινα στη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους κινεζικής εταιρείας στον Καναδά
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπάβορ, δύο Καναδούς που κρατούνται στην Κίνα από τον Δεκέμβριο του 2018, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η Λαϊκή Εισαγγελία της Κοινότητας Πεκίνου άσκησε δίωξη εναντίον του Κόβριγκ την Παρασκευή για «κατασκοπεία κρατικών μυστικών και πληροφοριών». Η Λαϊκή Εισαγγελία της Νταντόνγκ άσκησε επίσης δίωξη, εναντίον του Σπάβορ για «κατασκοπεία και παράνομη διαρροή κρατικών μυστικών».
Αντίποινα προς τον Καναδά;
Και οι δύο άνδρες προφυλακίστηκαν τις εβδομάδες μετά τη σύλληψη στο Βανκούβερ της Μενγκ Γουανζού, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της κινεζικής εταιρείας τεχνολογιών Huawei στο τέλος του 2018, βάσει καταγγελιών που προέρχονταν από τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς θέλουν να δικάσουν την Μενγκ για πολλαπλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η τραπεζική απάτη, αλλά και η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας Καναδός δικαστής έκρινε ότι η έκδοσή της στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει, με τους εκπροσώπους της Κίνας στη χώρα να κάνουν λόγο για ένα «βαρύ πολιτικό περιστατικό».
Εκτός της κινεζικής ενδοχώρας, οι νέες κατηγορίες αναμένεται να πυροδοτήσουν τους φόβους του Χονγκ Κονγκ σε σχέση με τον νόμο εθνικής ασφάλειας που αναμένεται να επιβληθεί στην πόλη από το Πεκίνο, παρακάμπτοντας την τοπική νομοθεσία.
Αυτή την εβδομάδα, οι χώρες του G7 ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να «περικόψει και να απειλήσει τις στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα όλου του πληθυσμού (του Χονγκ Κονγκ) που προστατεύονται από τον νόμο και την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος».
«Αυθαίρετη κράτηση»
Ο Κόρβιγκ είναι πρώην διπλωμάτης στο Πεκίνο, ενώ εργαζόταν για την Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG). Ο Σπάβορ είναι ο ιδρυτής του Paektu Cultural Exchange, μιας εταιρείας που διευκολύνει τα ταξίδια στη Βόρεια Κορέα. Έχει βοηθήσει τον πρώην παίκτη του NBA, Ντένις Ρόντμαν να ταξιδέψει στην Πιονγιάνγκ και να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η καναδική κυβέρνηση έχει περιγράψει επανειλημμένως την κράτηση των δύο ανδρών ως «αυθαίρετη». Μέλη των οικογενειών τους έχουν δηλώσει ότι κρατούνται σε κακές συνθήκες, χωρίς να τους επιτρέπονται επαφές με τον έξω κόσμο.
Άθλιες συνθήκες κράτησης
Ο Γκι Σεντ-Ζακ, ο οποίος υπήρξε πρέσβης του Καναδά στην Κίνα από το 2012 έως το 2016, δήλωσε πέρσι στο CNN ότι ο Σπάβορ κρατείται σε μια φυλακή της βορειοανατολικής επαρχίας Ναντόνγκ, όπου μοιράζεται το κελί του ακόμη και με 18 άλλους κρατούμενους. Τα φώτα του κελιού είναι αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ δικαιούται μόλις 15 λεπτά προαυλισμού. Ο Κόρβιγκ κρατείται στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον Σεντ-Ζακ και κανείς από τους δύο άνδρες δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με δικηγόρο ή με συγγενή από την πρώτη μέρα της σύλληψής τους.
«Και οι δύο δέχονται προξενικές επισκέψεις μια φορά το μήνα, ακριβώς για 30 λεπτά, ενώ πάντα υπάρχει στον χώρο και κάποιος που παρακολουθεί τη συζήτηση», είχε δηλώσει. «Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, κυρίως ενημερώνονται για τα νέα της οικογένειάς τους, ενώ τους δίνονται βιβλία και άλλο υλικό για ανάγνωση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εκείνους, βρίσκονται σε αναμονή χωρίς να ξέρουν πότε και πώς θα αφεθούν ελεύθεροι».
Εγκλωβισμένος μεταξύ δύο γιγάντων ο Καναδάς
Ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά την κατάσταση δήλωσε στο CNN ότι οι διπλωματικές προσπάθειες του Καναδά εστιάζουν ως τώρα στις προσπάθειες επίλυσης της πολιτικής εμπλοκής που παραμένει περίπλοκη.
Αυτή τη στιγμή, η Κίνα και οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι, στη μέση του οποίου κατά κάποιο τρόπο έχει εγκλωβιστεί ο Καναδάς, προσθέτει η πηγή του CNN, και οι δύο Καναδοί πληρώνουν το τίμημα.
Ο Σεντ-Ζακ συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση, λέγοντας ότι η Κίνα έχει πρόβλημα με τις ΗΠΑ, «όμως φυσικά δεν τολμούν να συλλάβουν πρώην Αμερικανούς διπλωμάτες ή διπλωμάτες που βρίσκονται σε άδεια».
Ανέφερε ότι η Κίνα ξαφνιάστηκε από την εκτεταμένη διεθνή καταδίκη για τις συλλήψεις των Καναδών, όμως εκτός από την συγκέντρωση υποστήριξης από τους συμμάχους της, η Οτάβα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. «Είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε κάποια λύση, γιατί δεν έχουμε πολλά πράγματα να ανταλλάξουμε με τους Κινέζους», σημειώνει.
Σε δήλωση για την επέτειο της προφυλάκισης των δύο ανδρών πέρσι, η οικογένεια του Σπάβορ δήλωσε ότι έχει «πιαστεί ως ανυποψίαστο και απρόθυμο ανθρώπινο πιόνι, σε μια σύγκρουση μεταξύ δύο υπερδυνάμεων, παρασυρμένος από γεωπολιτικά ρεύματα και δυνάμεις που ξεπερνούν κατά πολύ τον έλεγχό του».
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις