Κοροναϊός : Στη φυλακή όσοι παραβιάζουν τα μέτρα στη Χιλή
Ο απολογισμός της πανδημίας στη Χιλή φθάνει πλέον τους 3.841 νεκρούς επί συνόλου 225.103 μολύνσεων από τον κοροναϊό.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Οι αρχές της Χιλής αύξησαν σε τρία χρόνια φυλάκιση – που φθάνει τα 5 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις – την ποινή για την παραβίαση των μέτρων περιορισμού, κάνοντας ακόμη πιο αυστηρή τη νομοθεσία ώστε να πειστούν οι πολίτες να μένουν σπίτι, καθώς η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Να περιοριστούν οι επαφές
Το Σαντιάγο ανακοίνωσε χθες ότι τις 24 προηγούμενες ώρες κατέγραψε 226 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.475 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 3.841 νεκρούς επί συνόλου 225.103 μολύνσεων.
Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,71%. Ενεργές χαρακτηρίζονται 34.821 περιπτώσεις, άνθρωποι που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε απομόνωση.
Ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι κοινωνικές επαφές για την αποτροπή της διασποράς του ιού.
Στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου ζουν 7 από τα 18 εκατομμύρια των πολιτών της Χιλής, οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, ενώ επιδημιολόγοι εκτιμούν πως χρειάζεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% προκειμένου να μειωθούν και οι μολύνσεις.
Νόμος που ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ το Κογκρέσο της Χιλής προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης 3 ετών για την παραβίαση των μέτρων περιορισμού και 5 ετών αν το πρόσωπο που παραβιάζει τα μέτρα γνωρίζει πως έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
Οι φτωχές συνοικίες
Ο περιορισμός επιτρέπει στους πολίτες να μετακινούνται όταν είναι απαραίτητο, για αγορές σε σουπερμάρκετ ή σε καταστήματα τροφίμων, για λόγους υγείας, για να πάνε σε τράπεζες, ταχυδρομεία και σημεία παραλαβής δεμάτων, ή για να πάνε στη δουλειά τους, πάντα αφού εξασφαλίσουν άδεια από τις αρχές ή τον εργοδότη.
Η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού ανατέθηκε από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα στον στρατό.
Κατά επίσημα δεδομένα, οι παραβιάσεις δεν ξεπερνούν το 0,5% των περιπτώσεων μετακίνησης.
Ωστόσο, στο Σαντιάγο οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας σε φτωχότερες συνοικίες, με μεγάλο πληθυσμό εσωτερικών και αλλοδαπών μεταναστών και υπερπληθυσμό.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις