Θερμό επεισόδιο στα Ιμαλάια : Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα ότι προετοίμασε την επίθεση
Το Νέο Δελχί αναφέρει ότι οι Κινέζοι δημιούργησαν φράγμα σε ποτάμι και παρατάχθηκαν περιμένοντας τη συμπλοκή στην οποία 20 Ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους
Η Ινδία καταγγέλλει ότι τα κινεζικά στρατεύματα προετοίμασαν σχολαστικά την επίθεση στους στρατιώτες της στα επικίνδυνα εδάφη των συνόρων στα Ιμαλάια. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ανήγειραν σκηνή στην ινδική πλευρά, δημιούργησαν φράγμα σε ποταμό, έφεραν οπλισμό και έπειτα περίμεναν ξαπλωμένοι με πέτρες και ρόπαλα τυλιγμένα σε συρματόπλεγμα.
Το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο στέρησε τη ζωή σε 20 Ινδούς στρατιώτες, ενώ και 76 ακόμη τραυματίστηκαν, ήταν το χειρότερο βίαιο επεισόδιο μεταξύ Ινδίας και Κίνας εδώ και 45 χρόνια. Η Κίνα δεν έχει δηλώσει αν υπήρξαν θύματα και στη δική της πλευρά.
Δέκα Ινδοί στρατιώτες, οι οποίοι φέρονται να πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τα κινεζικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, επέστρεψαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ινδία. Η Κίνα δήλωσε ότι δεν είχε συλλάβει κανέναν Ινδό στρατιώτη.
Ανταλλάσσουν κατηγορίες οι δύο πλευρές
Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ξεκίνησε το θερμό επεισόδιο. Η Κίνα διεκδικεί τώρα την κυριαρχία της Κοιλάδας Γκαλγουάν στην περιοχή Λαντάκ, όπου συνέβη η συμπλοκή, και καταγγέλλει ότι οι Ινδοί στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορά της τρεις φορές. «Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην ινδική πλευρά», δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Ινδία καταγγέλλει ότι η Κίνα εκτέλεσε μια «προμελετημένη και σχεδιασμένη επίθεση» από τη δική της πλευρά των συνόρων. Δορυφορικές εικόνες της Κοιλάδας Γκαλγουάν που τραβήχτηκαν από την Planet Labs, μια εταιρεία απεικονίσεων, τις μέρες πριν την επίθεση παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα στην κινεζική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας φράγματος σε ένα ποτάμι και της μετακίνησης στρατευμάτων και οπλισμού κοντά στα αμφισβητούμενα και αδρά χαραγμένα σύνορα.
Το αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής αναφέρει ότι η ανάλυσή του για τις δορυφορικές εικόνες εκεί αποτελεί «στοιχείο που δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού παραβιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ινδικά σύνορα στο πλαίσιο περιπολιών ρουτίνας».
Τι είχε προηγηθεί
Οι Ινδοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι διοικητές από την ινδική και την κινεζική πλευρά είχαν συναντηθεί στις 13 Ιουνίου και συμφώνησαν να υποχωρήσουν αμφότερες δύο χιλιόμετρα μακριά προς τις περιοχές της κοιλάδας Γκαλγουάν και της λίμνης Πανγκόνγκ.
Αντί όμως να υποχωρήσουν, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, τα κινεζικά στρατεύματα στρατοπέδευσαν στην αμφισβητούμενη περιοχή, κοντά σε αυτό που είναι γνωστό ως Σημείο Περιπολίας 14. Αναφέρουν ότι το ινδικό 16ο σύνταγμα Μπιχάρ, με επικεφαλής τον Κολ Σαντός Μπάμπου, κατέστρεψε την σκηνή που ύψωσαν οι Κινέζοι σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους στρατιώτες.
Για ενέδρα κάνουν λόγο οι Ινδοί
Σύμφωνα με αναφορές στην εφημερίδα Hindu, όταν ο Μπάμπου και οι στρατιώτες του προσέγγισαν αργότερα την κινεζική πλευρά για να ζητήσουν εξηγήσεις για την άρνησή τους να απομακρυνθούν, έπεσαν σε ενέδρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο απόκρημνο έδαφος της περιοχής. Οι Κινέζοι φέρονται να κατέστρεψαν το φράγμα που είχαν δημιουργήσει στο ποτάμι, απελευθερώνοντας πίδακα νερού για να αποσταθεροποιήσουν τους Ινδούς στρατιώτες, στους οποίους στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες και αυτοσχέδια όπλα.
Οι Ινδοί αντιστάθηκαν, όπως αναφέρεται, ενώ και οι δύο πλευρές κάλεσαν ενισχύσεις, μέχρι που περισσότεροι από 600 στρατιώτες βρέθηκαν να είναι πιασμένοι στα χέρια στις σκοτεινές και παγωμένες συνθήκες. Δεν εξαπολύθηκε κανένας πυροβολισμός.
Υπάρχουν αναφορές ότι οι Ινδοί στρατιώτες ήταν άοπλοι, όμως ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ τονίζει: «Ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν πραγματικά. Όλοι οι στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων είναι πάντα ένοπλοι, ιδιαιτέρως όταν εγκαταλείπουν το στρατόπεδο. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που βρέθηκαν στην Γκαλγουάν στις 15 Ιουνίου».
Εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών, πολλές από τις σωρούς των Ινδών στρατιωτών δεν μπορούσαν να ανασυρθούν πριν το επόμενο πρωί, από ελικόπτερα που χειρίζονταν ο στρατός και η συνοριοφυλακή. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης Λεχ στη Λαντάκ.
Συνεχίζονται οι εντάσεις
Η Ινδία και η Κίνα έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τις διαδικασίες απεμπλοκής που συμφωνήθηκαν για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου, και οι συζητήσεις συνεχίζονται μέσα από πολιτικά και διπλωματικά κανάλια. Οι διοικητές του στρατού και από τις δύο πλευρές είχαν και τρεις ημέρες συνομιλιών για το Σημείο Περιπολίας 14. Ωστόσο, ο ινδικός στρατός και η αεροπορία στην περιοχή Λαντάκ παραμένουν σε υψηλή εγρήγορση.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, προχώρησε σε συνάντηση με όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας την Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση.
Η Κίνα επιμένει στη διεκδίκηση της κοιλάδας Γκαλγουάν. «Με βάση την αρχή των ιστορικών δικαιωμάτων, η Κίνα έχει δικαιοδοσία στην περιοχή της κοιλάδας», τόνισε ο Ζανγκ Γιονγκπαγνκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Μελέτης των Κινεζικών Συνόρων, στην κρατική εφημερίδα Global Times την Πέμπτη.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις