Αυτόνομη πορεία χωρίς προληπτική γραμμή
H Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μέσα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ περίπου 10 δις ευρώ, με το σημαντικότερο ποσοστό να προέρχεται από επιδοτήσεις και όχι από δάνεια
Η Ελλάδα παρά την δύσκολη εποχή που διανύουμε με την πανδημία, έχει καταφέρει ήδη να κάνει σημαντικά βήματα προόδου, τόσο με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, όσο και του σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού και της εστίασης.
Μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις από την Κομισιόν, για ενίσχυση των κρατών μελών με άμεση εμπλοκή του ESM ως προληπτική γραμμή πίστωσης κυρίως για θέματα υγείας και καταπολέμησης της πανδημίας, η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, χωρίς περαιτέρω δάνεια, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε συμφωνία με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς όρους που ισοδυναμούν με Μνημόνιο.
Έτσι λοιπόν η χώρα με αφορμή και το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αναζητά άμεσα ρευστότητα 14 δις ευρώ χωρίς όμως να καταφύγει σε μηχανισμό στήριξης.
Ήδη με τον σχεδιασμό που έχει γίνει για την έξοδο σε διεθνείς αγορές, η χώρα μπορεί να αντλήσει 7.5 δις ευρώ από 10ετες ομόλογο μέσα στον Ιούνιο το οποίο δύναται να αγοραστεί και από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά.
Τα υπόλοιπα περίπου 7 δις θα χρηματοδοτηθούν από έντοκα γραμμάτια από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος, καθώς και από κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με βάση τα παραπάνω, αν η παγκόσμια κατάσταση δεν επιδεινωθεί, τότε η χώρα μπορεί να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της χωρίς καμία προληπτική γραμμή, περνώντας μάλιστα το μήνυμα στις αγορές, πως η Ελλάδα ανακάμπτει και μάλιστα πετυχαίνει σημαντική πτώση των αποδόσεων ομολόγων, με μείωση του συστημικού κινδύνου, λόγω των επιδόσεών της όλο αυτό το διάστημα στην διαχείριση της κρίσης.
Επιπρόσθετα η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μέσα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ περίπου 10 δις ευρώ, με το σημαντικότερο ποσοστό να προέρχεται από επιδοτήσεις και όχι από δάνεια
Εν κατακλείδι, παρά τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αντλήσει σημαντική ρευστότητα από τις αγορές αλλά και από την Ένωση, με στόχο μία νέα αναπτυξιακή πορεία, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις και επαχθείς δημοσιονομικούς όρους όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις