Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καραΐσκος: «Στη Λαμία μας ενδιαφέρουν τα απολύτως μεγάλα και παραγωγικά έργα»

Καραΐσκος: «Στη Λαμία μας ενδιαφέρουν τα απολύτως μεγάλα και παραγωγικά έργα»

Ο δήμαρχος Λαμιέων μίλησε στο in.gr

Ο Ευθύμιος Καραΐσκος διοικεί την Λαμία με τον δικό του τρόπο. Ο τρόπος αυτός μας αρέσει επειδή είναι αυθεντικός. Τα στεγανά που έχει θέσει ως προς τα συμφέροντα του δήμου δεν φαίνεται να μπάζουν από πουθενά. Ο τρόπος που εκφράζει τις απόψεις του ξεπερνάει τον πολιτικά ορθό λόγο. Δεν τον αφορά να γίνει αρεστός ούτε να ηχούν μελωδικά στα αυτιά των άλλων όσα λέει. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος επιλέγει τον δύσκολο δρόμο.

Τον κακοτράχαλο με κατηφόρες, ανηφόρες και σκοτεινά σημεία που κάποιος αφού ανακαλύψει θα ασφαλτοστρώσει και θα φωτίσει. Θα κριθεί και εκείνος από τις πράξεις του όπως κάθε δήμαρχος. Όσα μας είπε, πλέον είναι η δική του ηθική δέσμευση προς τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν. Θα αναρωτηθείτε και ίσως μονολογήσετε πως «μας τα είπαν και άλλοι». Μπορεί να έχετε δίκιο στον συλλογισμό σας. Όμως, στο δικό μου το μυαλό το τρίπτυχο σκέψεις-λόγια-πράξεις όταν βρίσκονται σε αρμονία η ζωή ρέει. Ο δήμαρχος Καραΐσκος έχει την ευκαιρία τώρα που ολοκλήρωσε τα 2 πρώτα, τις σκέψεις και τα λόγια, να ακυρώσει την πρόταση «μας τα είπαν και άλλοι» και να καθιερώσει μια νέα. «Έκανε όσα μας έλεγε».

 

 

Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε με την πανδημία, πόσο θα επηρεάσει την λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου πως έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις; Ο Δήμος Λαμιέων είναι έτοιμος να εφαρμόσει όσα απαιτούν οι συνθήκες ή υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες πρέπει να καλυφθούν είτε με πρόσθετους πόρους είτε με άλλους τρόπους;

Η πανδημία έχει επηρεάσει την πραγματική οικονομία της περιοχής. Η οικονομία σε ύφεση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός που έχει αντανάκλαση και στη λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως λαϊκοσυμμετοχικός θεσμός και ως ο θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τα μηνύματα νωρίς, είναι αυτός ο οποίος εισπράττει άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά συγχρόνως είναι αυτός που καλείται να δώσει απαντήσεις και λύσεις και να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης απέναντι στους πολίτες.

Είναι ο θεσμός που δημιουργεί τα πρώτα αναχώματα.  Ο Δήμος, από την πρώτη στιγμή, από το υστέρημά του, στάθηκε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάστηκαν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα στοιχίζοντάς, όχι μόνο τις υπάρχουσες προνοιακές του δομές, που είναι αρκετές και ποικίλες, αλλά συγχρόνως εγκαινιάζοντας συνεργασίες οι οποίες μπορούσαν να ανταποκριθούν σε απολύτως κρίσιμες συνθήκες.

Όσον αφορά τους πόρους, εκείνο το οποίο ενδιαφέρει πλέον το Δήμο είναι να υπάρξει μια ισορροπία στην κοινωνία, να αρχίσει και πάλι η παραγωγή, και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Ο Δήμος έχει την υπομονή, τα μέσα και τις δυνατότητες να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους για να έρθει να θεραπεύσει σημεία στα οποία κανείς άλλος πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το μείζον λοιπόν είναι η πραγματική οικονομία, η τοπική ανάπτυξη, η τοπική παραγωγή, εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας, εκεί κινούμαστε.

Ανησυχείτε για ένα νέο κύμα πανδημίας δεδομένου πως ο κόσμος φαίνεται πως ξέχασε πολύ γρήγορα τους λόγους που υπήρξε καραντίνα αρχικά;

Όποιος θα έλεγε ότι δεν φοβάται μία επάνοδο αυτής της κατάστασης λέει ψέματα. Είναι ο διαρκής φόβος. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες εισαγόμενα περιστατικά σκόρπισαν τον τρόμο σε ολόκληρη την περιοχή και οι άνθρωποι -ευτυχώς για λίγες μέρες- κλείστηκαν και πάλι στα σπίτια τους, νέκρωσε το κέντρο νέκρωσε η αγορά. Θεωρούμε καταστροφικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα είναι ένα πολλαπλό χτύπημα στην πραγματική οικονομία την ώρα που προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Βάλαμε ένα στοίχημα να κρατήσουμε την περιοχή μας freecovid 19  και το πετύχαμε αν εξαιρέσουμε τα εισαγόμενα κρούσματα.

Πόσο έχει επηρεαστεί η τοπική επιχειρηματικότητα λόγω της πανδημίας; Ποια μέτρα λάβατε ελάφρυνσης για τους επιχειρηματίες και τι προβλέπετε για την αγορά εργασίας στο δήμο σας κ. Καραϊσκο;

Από την πρώτη στιγμή πριν ακόμη ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα εμείς πήραμε αποφάσεις στήριξης σε 4 κατευθύνσεις. Η μία ήταν οι πολίτες που δοκιμάζονταν. Η δεύτερη κατεύθυνση ήταν η αδιατάραχτη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής του Δήμου. Η 3η η άμεση στήριξη των δημοτών στην διεκπεραίωση αιτημάτων τους και όλα αυτά με προσθετά μέτρα να πείσουμε να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι αλλά και να πάρουμε σε μεγάλη έκταση μέτρα απολυμάνσεων.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες πήραμε και παίρνουμε συνεχώς μέτρα αρχίζοντας από τη στήριξη τους με διανομές τροφίμων, φαρμάκων αλλά και ειδών διαβίωσης και εξυπηρέτηση στο σπίτι με πολυάριθμες ομάδες υπαλλήλων και εθελοντών τους οποίους ενεργοποιήσαμε.

Από πολύ νωρίς στις επιχειρήσεις συμβάλλουμε με μειώσεις τελών, με διευθετήσεις σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και πρόσθετα κίνητρα σε όσους είχαν οφειλές στο Δήμο και συγχρόνως πλήττονταν από αυτό το κύμα της πανδημίας.

Στόχευσή μας και σκοπός μας ήταν και είναι να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να στέκονται στα πόδια τους.

Ακόμα και τώρα εξειδικεύουμε πρόσθετα μέτρα και πολιτικές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις όσο μπορούμε γιατί και οι δυνατότητες του Δήμου δεν είναι ανεξάντλητες. Θέλουμε ουσιαστικά να ελαφρύνουμε το βάρος που έχουν επωμιστεί οι επαγγελματίες για να συνεχίσουν να παράγουν.

Υπό κανονικές συνθήκες ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιήσετε;

Για να καταλάβει κάποιος τι ανάγκες έχει η περιοχή σε έργα θα πρέπει να μελετήσει την ιστορία των 20 τελευταίων χρόνων.

Ζούμε σε μια περιοχή όπου ο εφιάλτης μας ήταν ο λεγόμενος «στόχος 2».

Η Στερεά Ελλάδα λοιπόν θεωρούνταν πλούσια περιοχή γιατί υπήρχε προσμέτρηση του Α.Ε.Π. της βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι. Δυστυχώς για μας γευτήκαμε τις συνέπειες της στατιστικής στρέβλωσης και της ευημερίας των αριθμών χωρίς αυτό να έχεις σχέση με την περιοχή.

Αυτό μείωσε τους κοινοτικούς πόρους από το 2006 και μετά στο ελάχιστο. Τα τελευταία 15 χρόνια είμαστε θεατές σε διερχόμενα κοινοτικά προγράμματά και προσπαθούμε να πείσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου. Να πείσουμε ότι δεν είμαστε πλούσιοι όπως λένε οι αριθμοί. Τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται και στους αριθμούς πως η περιοχή έχει χάσει πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο Α.Ε.Π. σε σύγκριση με το 2003. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν περιορισμένοι πόροι από τα κοινοτικά προγράμματα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της περιοχής. Υπήρχαν αντικίνητρα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις δηλαδή μειωμένες συγκριτικά επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαμε παραγωγικές επενδύσεις καθώς ο κάθε επιχειρηματίας είχε κίνητρα να πάει αλλού την επένδυση του. Όταν όλοι οι υπόλοιποι στη χώρα και στην Ευρώπη πήγαιναν έστω με μικρά βήματα μπροστά, εμείς από το 2005 είχαμε βάλει την όπισθεν.

Να σας πω και κάτι σημαντικό. Στη ΣΜΠΕ, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ΕΣΠΑ 2007-2014 διατυπώνονταν μία κομβική φράση. Έλεγε ότι η Στερεά Ελλάδα, η Λαμία και η Φθιώτιδα, «θα αποτελέσει σήραγγα της ανάπτυξης». Και πραγματικά αυτή η πρόβλεψη που κατατέθηκε το 2004 και 2005 ήρθε και επιβεβαιώθηκε πριν από την γενίκευσή της κρίσης. Επομένως η Λαμία, η Φθιώτιδα η Στερεά Ελλάδα έχουν ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσουν.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μικρά έργα. Μας ενδιαφέρουν τα απολύτως μεγάλα και παραγωγικά έργα.

Όπως για παράδειγμα;

Δίπλα μας έχουμε τις Θερμοπύλες ένα μνημείο και παράλληλα ένα χρέος απέναντι σε αυτούς που θυσιάστηκαν πριν 2500 χρόνια. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα δεν έχουν αναδείξει τίποτα. Εμείς λοιπόν τολμούμε. Τολμούμε και λέμε ότι χρειαζόμαστε κάτι πολύ μεγάλο, ένα θεματικό πάρκο που θα απαντά και στην ιστορία αλλά και στις σύγχρονες συνθήκες. Ένα θεματικό πάρκο που θα αναδεικνύει τη μάχη των Θερμοπυλών και συνάμα θα αποτελεί και το χρέος μας απέναντι σ’ αυτούς που πολέμησαν . Ήδη προωθούμε επιμέρους θέματα αλλά θέλουμε μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση την οποία επεξεργαζόμαστε για να καταθέσουμε και ελπίζουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην κοινότητα ότι δεν θα υπάρξει άνθρωπος που θα αρνηθεί μία τέτοια μεγάλη χωρική επένδυση στις Θερμοπύλες.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ιαματικές πηγές.

Χρόνια μιλάμε για θερμαλισμό, χρόνια μιλάμε για ιαματικό τουρισμό, μιλάμε για διάφορα πράγματα αλλά πρακτικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν. Έχουμε την ατυχία αυτές οι πηγές να υπάγονται στο κράτος γιατί αν υπάγονταν στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είχαμε κάνει τα πάντα για να τις αναδείξουμε.

Τώρα θέλουμε να σταματήσουμε την κατάρρευση.

Από τις συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν δεν υπάρχει φως. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε στο τέλος η αυτοδιοίκηση να γίνει ο κυρίαρχος πυλώνας σ’ αυτή την προσπάθεια και να πάρει πρωτοβουλίες γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος.

Επόμενος άξονας στον οποίο κινούμαστε έχει σχέση με την Έκθεση Λαμίας. Εμείς θεωρούμε αναπτυξιακό πόλο την έκθεση Λαμίας. Ένα ζωντανό πυρήνα μέσα στην πόλη μας. Οι μέχρι τώρα θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν αγνοώντας την ΤΑ έφεραν βαριά λουκέτα. Έχουμε χρέος λοιπόν να δημιουργήσουμε τις νέες συνθήκες σε ένα κομβικό σημείο, σε ένα κεντροβαρές σημείο της περιοχής και της χώρας που θα απαντά στις σύγχρονες συνθήκες.

Ακόμα δεν ξεχνάμε αυτά που χάσαμε. Και ο λόγος για το Πανεπιστήμιο. Ενισχύουμε την συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διεκδικούμε υποδομές, σχολές και ερευνητικά κέντρα και θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να στεριώσει και πάλι το Πανεπιστήμιο Ρούμελης.

Για την πρωτογενή παραγωγή δήμαρχε τι σκέψεις έχετε;

 

Σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές επενδύσεις χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ καθώς ιδιαίτερα στα αρδευτικά, και ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν επενδύσεις οι οποίες σχεδιάζονται ήδη από τη δημοτική αρχή με έναν κεντρικό στόχο. Να βοηθήσουμε την πρωτογενή παραγωγή μειώνοντας το κόστος παραγωγής και δίδοντας τη δυνατότητα μέσα από την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού να είμαστε ωφέλιμοι στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος. Οι κοινωνικές υποδομές, οι διευθέτηση του θέματος των Ρομά, οι αστικές αναπλάσεις μέσα στην πόλη, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεις σε ολόκληρο το Δήμο είναι τα επόμενα βήματα στα οποία ήδη έχουμε προχωρήσει και θεωρώ ότι είμαστε από τους πρώτους ή μεταξύ των πρώτων που έχουμε ήδη συστήσει μαζί με άλλους δήμους ένα Αναπτυξιακό Οργανισμό με ιδιαίτερα ισχυρή μετοχική βάση και χρηματοοικονομικές δυνατότητες για να μπορέσουμε από τον επόμενο μήνα και μετά να ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε αγκυλώσεις στην ωρίμανση των έργων έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουμε και θέσεις απασχόλησης αλλά και συγχρόνως να δημιουργήσουμε έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος.

Θα μπορούσα βέβαια να μιλάω για ώρες για τα έργα. Θα πρέπει να σας πω πως τα έργα πάντα είναι είδος σε ανεπάρκεια. Πάντα δεν φτάνουν. Πάντα χρειάζονται. Τις επόμενες μέρες ετοιμάζουμε το στρατηγικό μας σχέδιο όπου μέσα εκεί περιγράφουμε προτεραιότητες σε όλα τα επίπεδα . Δεν αφήνουμε κάτι να λιμνάζει μα πρωτίστως προκρίνουμε τις συνεργασίες. Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας δημιουργήσαμε μία διαδημοτική συνεργασία για το θέμα των αδέσποτων και  υποβάλαμε σχετική πρόταση για την οποία περιμένουμε χρηματοδότηση. Δεν είναι απλά ένα κυνοκομείο αλλά είναι κάτι διαφορετικό κάτι πολύ μεγαλύτερο, ένα πάρκο ζωοφιλίας που το κυνοκομείο είναι ένα τμήμα του. Εκτός όλων των άλλων είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με προβληματικές καταστάσεις του παρελθόντος . Από το 2013 λιμνάζει ένα έργο που έχει σχέση με το ΧΥΤΑ της Λαμίας. Με την αύξηση δηλαδή της χωρητικότητας. Έχουν χαθεί τα χρήματα. Δεν υπάρχουν στο Δήμο χρήματα αλλά από την άλλη πλευρά σέρνονταν διάφορες τοξικές διαδικασίες στα γραφεία. Εμείς τα τελειώνουμε όλα. Το έργο το έχουμε ανάγκη και θα το κατασκευάσουμε αλλά τελειώνει κάθε σύνδεση με το παρελθόν.

Τέλος αξίζει να πούμε ότι ιδιαίτερα ζητήματα φυσικών πόρων στην περιοχή ήδη μελετώνται και είμαστε πολύ μπροστά σ’ αυτή τη φάση να προκηρύξουμε αρχιτεκτονικές μελέτες οι οποίες θα αποτελέσουν τον μπούσουλα των παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας σε κάθε πηγή χρηματοδότησης. Κινούμαστε κάθε μέρα και είμαστε έτοιμοι να απαντάμε προς κάθε κατεύθυνση. Συνεχίζουμε μια καθημερινή μάχη που έχει στόχο να φέρει τη Λαμία στην θέση που τις αρμόζει. Αυτό είναι ένα στοίχημα.

 

Διαχείριση υδάτων, βιολογικός καθαρισμός, διαχείριση απορριμμάτων. Ποιο είναι το πρόγραμμα σας και σε ποιο στάδιο σχεδιασμού είτε υλοποίησης βρίσκεστε για αυτά;

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την διαχείριση των υδάτων και το βιολογικό καθαρισμό η Λαμία είναι πολύ μπροστά . Αποτελεί τον leader της περιοχής και ουσιαστικά η δημοτική μας επιχείρηση αποτελεί το στυλοβάτη της όλης προσπάθειας σε επίπεδο Φθιώτιδας . Έχει την τεχνογνωσία και έχει αναλάβει να βοηθά σύνολο των δήμων.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινούμαστε σε τρία επίπεδα . Το πρώτο έχει σχέση με το κύτταρο. Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2014 και θα πρέπει να το φτιάξουμε ….χθες . Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να αρχίσει να κατασκευάζεται. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Συγχρόνως ολοκληρώνεται η μελέτη για την ΜΕΑ της Λαμίας η οποία όπως είναι φυσικό θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023 έως 2024. Επεξεργαζόμαστε μία ενδιάμεση λύση για το μεσοδιάστημα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μείωση των απορριμμάτων που θάβονται και πιστεύουμε ότι σε δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε από το υπουργείο χρηματοδότηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει εφαρμογή προγράμματος για τα οργανικά ενώ σ’ αυτή τη φάση είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε πράσινα σημεία και πράσινες γωνίες και να επεκτείνουμε την ανακύκλωση σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Είμαστε σε ένα καλό σημείο. Όμως πάντα το «καλύτερο» είναι ο εχθρός του «καλού».

Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους; Τοποθετήσατε και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πιστεύετε πως η βιωσιμότητα του πλανήτη μπορεί να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις ή απλά είναι ευχολόγιο;

Στο δήμο της Λαμίας προτιμάμε να είμαστε πρακτικοί άνθρωποι και να μην εξαντλούμαστε σε ευχολόγια. Είμαστε από τους πρώτους που μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήσαμε Ενεργειακή Κοινότητα και δεν το κάναμε τυχαία. Προωθούμε μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου μέσα στην πόλη, τοποθετήσαμε ήδη τους πρώτους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προσπαθούμε ο Δήμος να προωθήσει προμήθειες ηλεκτρικών οχημάτων δίδοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες, και συγχρόνως προσπαθούμε να βρούμε τρόπους είτε αξιοποιήσεις γεωθερμικού πεδίου των Θερμοπυλών εκεί όπου είναι αναγνωρισμένο και να επεκτείνουμε τις έρευνες στον υπόλοιπο χώρο γιατί το ήδη εντοπισμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής Ενθαλπίας δεν επαρκεί για παραγωγικές επενδύσεις πχ για θερμοκήπια. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η ενέργεια.

Ο Δήμος Λαμίας διαχρονικά τα θέματα περιβάλλοντος τα έχει στην κορυφή των πολιτικών του. Εκεί κινούμαστε, εκεί διευρύνουμε είτε αφορά το αστικό δομημένο περιβάλλον είτε αφορά αστικά άλση είτε αφορά ευρύτερες εκτάσεις όπως για παράδειγμα τον Εθνικό δρυμό της Οίτης. Σε κάθε περίπτωση ως δημοτική αρχή έχουμε και κάποιες ιδιοτροπίες. Δεν θέλουμε να λέμε λόγια άλλα θέλουμε να μιλούν τα έργα. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του πλανήτη να σας πω κάτι πάρα πολύ απλό. Έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και έχουμε θυσιάσει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες. Τα συμπεράσματα των επιστημόνων είναι αμφιλεγόμενα . Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε οτιδήποτε και αν κάνουμε από δω και πέρα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά .

Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα;  Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια; 

Το εύκολο θα ήταν να σας έλεγα ότι έχουμε τη δυνατότητα και τους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε τα έσοδα. Θα ήταν λάθος. Για να φτάσουμε μέχρις εκεί χρειάζεται δουλειά. Είναι όμως ένα βήμα που πρέπει να το τολμήσουμε. Σε ό,τι αφορά την φορολογική αποκέντρωση νομίζω ότι η πολιτεία σ’ αυτό το θέμα είναι φοβική. Πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς είναι ο φορέας που μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις σε σύνθετα θέματα.

Οι πολιτικές που ασκούνταν μέχρι τώρα για αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους έχουν φέρει την τοπική αυτοδιοίκηση σε δύσκολες καταστάσεις. Είμαι τυχερός που ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Δήμο της Λαμίας παρά τα διαχρονικά προβλήματα που υπήρξαν έχουμε έναν εύρωστο και ικανό δήμο να υποστηρίζει τους πολίτες και να προγραμματίζει για το μέλλον. Η οικονομική αυτοτέλεια και η φορολογική αποσυγκέντρωση είναι αναγκαία βήματα μαζί με ουσιαστικές αρμοδιότητες που οπωσδήποτε θα πρέπει να συνοδεύονται και από πόρους .

Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ; Είναι για εσάς στρατηγικός στόχος η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Στο ΕΣΠΑ έχουμε δημιουργήσει ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που πλέον έχει γίνει η Λερναία Ύδρα. Συνεχώς λέμε ότι πρέπει να απλοποιήσουμε πράγματα όχι σε βάρος της ποιότητας αλλά συνεχώς τρέχουμε την τελευταία στιγμή να απορροφήσουν πόρους. Σ’ αυτή τη φάση τόσο το Ταμείο Ανασυγκρότησης όσο και το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και τα υπόλοιπα του υφιστάμενο ΕΣΠΑ υπάρχει ένα μείζον θέμα. Πρέπει να προλάβουμε και οι επενδύσεις να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Να φτάσουν στην παραγωγή . Ως στρατηγικός στόχος η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να είναι μια ωραία περιγραφή αν αυτό δε συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα και πολιτικές . Πολιτικές που θα σπάνε το φράγμα της γραφειοκρατίας θα διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα για το κυριότερο θα δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργούνται επενδυτικά σχήματα με τη χρήση αυτοτελών χρηματοδοτικών εργαλείων. Έχουμε καθυστερήσει έχουμε χάσει ευκαιρίες έχουμε μπροστά μας προκλήσεις δεν μπορεί η περιοχή μας να πληρώνει άλλο το μάρμαρο.

Υποστηρίζετε την πιθανότητα να μεταφερθούν περαιτέρω αρμοδιότητες στις τοπικές κυβερνήσεις; Για παράδειγμα τα σχολεία και οι δομές υγείας; Με τέτοια μεταρρύθμιση θα ωφελήσει;

Να ξεκαθαρίσουμε. Αρμοδιότητες χωρίς πόρους δεν θέλουμε. Αποτελούν πιθανά παρελθόν οι ηρωισμοί από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης να διευρύνει συνεχώς τις αρμοδιότητές. Αυτή τη στιγμή να υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις διαδικασίες.

Δεν μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα λόγια που χαϊδεύουν αυτιά. Δεν θέλουμε να ακούμε για αρμοδιότητες, για τοπικές κυβερνήσεις όταν δεν συνοδεύονται από ένα σχέδιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία πάνω στα οποία θα μπορούσες να οικοδομήσεις τη νέα σχέση με την τοπική σου κοινωνία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δώσει εξετάσεις έχει βαθύνει τις μεταρρυθμίσεις έχει πλησιάσει τους πολίτες έχει κατοχυρώσει το ρόλο της όμως πρέπει πλέον να σκέπτονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων. Δεν θέλουμε άλλες καταστάσεις με ομηρίες όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι ή να είμαστε θεατές στο μεταναστευτικό γιατί έτσι μας χρησιμοποιούν. Μεταρρύθμιση δεν είναι μια μαγική κουβέντα την οποία μπορούμε να επικαλούμαστε για κάθε θέμα.  Θα είναι ωφέλιμη η μεταρρύθμιση όταν συνοδεύεται από ένα στρατηγικό σχέδιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιηθούν συγκεκριμένοι στόχοι χωρίς εκπτώσεις .

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024