Κοροναϊος : Φόβοι για δεύτερο κύμα στα βόρεια σύνορα ενώ ανοίγει ο τουρισμός – Η ακτινογραφία των νέων κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον χάρτη που αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κοροναϊού, στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά.
Ανησυχία επικρατεί για την αύξηση των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τον συναγερμό που σήμανε στην Ήπειρο, όπου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείο τέθηκε σε προσωρινή καραντίνα.
Σήμερα, Κυριακή, καταγράφτηκαν 10 κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 4 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι εισαγόμενα, ενώ τρία κρούσματα εντοπίζονται στη Ροδόπη, 1 στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο δήμο Μύκης και δύο στη Θεσπρωτία.
Σύμφωνα με τον χάρτη που αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κοροναϊού, στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά.
Αμέσως μετά ακολουθούν οι περιοχές του Έβρου, Δράμας , Εύβοιας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας κι η Αττική.
Περιοχές με την λιγότερη και ελάχιστη επίπτωση θεωρούνται οι νομοί Μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, η Κρήτη και το Βορειανατολικό Αιγαίο, αντίστοιχα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.266, ενώ από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι.
Συναγερμός στην Ήπειρο
Σε προσωρινή καραντίνα για προληπτικούς λόγους έχει τεθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών στην Ήπειρο λόγω κρούσματος κοροναϊού στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου το κρούσμα καταγράφηκε στη Θεσπρωτία.
Σύμφωνα με το prevezanews.gr, πρόκειται για 52χρονη από την Παραμυθιά, η οποία είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας.
Από το πρωί της Κυριακής έχει αρχίσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της, ενώ τέθηκε σε προσωρινή καραντίνα για προληπτικούς λόγους το ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε άμεση επαφή μαζί της κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.
Προβληματισμός για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς
Η είδηση αυτή έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό των τελευταίων ημερών, κατά τους οποίους έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον -σε καθημερινή βάση- διψήφιος, με τις υγειονομικές αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο συναγερμός για την διασπορά του ιού δεν έχει λήξει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας το επόμενο στοίχημα είναι η διατήρηση της θετικής πορείας που πλέον, έχει να κάνει και με τον τουρισμό. Επιστήμονες θεωρούν πιθανό να έρθουν φορείς του νέου κοροναϊού, και ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς τους, είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Κρούουν δε, καμπανάκι για δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αν έρθει τελικά, θα «χτυπήσει» νωρίτερα τη χώρα, σε περίπτωση που μπει στη χώρα έστω και μικρός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών.
Επισημαίνουν εξάλλου, ότι η Ελλάδα εντάσσεται στις πιο ευάλωτες χώρες για τον κοροναϊό, καθώς έχει γερασμένο πληθυσμό αλλά και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα
«Η εμπειρία της Ελλάδας δίδαξε ότι, όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για τον κοροναϊό COVID-19, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 Έλληνες γιατροί και επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα», τονίζοντας ότι οι γιατροί μας και το κράτος έχουν πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η οικονομία μας έχει ξεκινήσει και ο Τουρισμός μας κάνει τα πρώτα οργανωμένα του βήματα», ενώ μέσω ειδικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί υπάρχει φροντίδα έτσι ώστε κάθε ενδεχόμενο κρούσμα να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο και γρήγορα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το πρώτο κύμα της πανδημίας πρόσφερε χρήσιμα διδάγματα και για την πολιτική ζωή. «Με πρώτο ανάμεσά τους, την ανάγκη οι κυβερνητικές αποφάσεις να στηρίζονται στη γνώση. Να «ακούν» την επιστήμη. Και, όταν χρειάζεται, να υπηρετούν και δύσκολες επιλογές. Έστω κι αν αυτές στην αρχή μπορεί να φαίνονται αντιδημοφιλείς ή ακόμα και ανεφάρμοστες», όπως τόνισε.
Δεύτερο κύμα στους βόρειους γείτονες
Επικίνδυνα είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί ούτε την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, όταν το πρώτο κύμα ήταν σε έξαρση και οι χώρες έμπαιναν σε lockdown για να σταματήσουν την εξάπλωση.
Προχθές, η Βουλγαρία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 132 νέα κρούσματα. Ωστόσο ο Μ. Μπορίσοφ έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε γιατί ταυτόχρονα αυξάνει και ο αριθμός όσων ανάρρωσαν».
Σε έξαρση βρίσκονται επίσης τα κρούσματα και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν στις αρχές του μήνα να επιβάλλουν πλήρες lockdown 80 ωρών στην πρωτεύουσα και τρεις μεγάλες πόλεις.
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όπως φαίνεται και στο γράφημα της καθιερωμένης διεθνώς πηγής worldometer, τα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως είναι μεταξύ 142 και 182, όταν τον Απρίλιο τα περισσότερα που είχαν καταγραφεί ήταν 101.
Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας καταγράφηκε και στην Αλβανία. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 82 νέες περιπτώσεις, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και τις ημέρες που ακολούθησαν.
Οι αρχές δηλώνουν ότι μολύνσεις καταγράφονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε κρατικές υπηρεσίες.
Στη χώρα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή σε καφετέριες και άλλες εταιρείες που δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης.
Στα Τίρανα έκλεισε παιδικός σταθμός αλλά και πολλά γραφεία. Η χώρα έχει καταγράψει έως σήμερα 1.891 περιπτώσεις και μετρά 47 νεκρούς.
Τα 260 έφτασαν τα θύματα του κοροναϊού στη Σερβία, όπου από εχθές σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 94 νέα κρούσματα ανεβάζοντας σε 12.803 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από την νόσο Covid-19.
Εν τω μεταξύ στο Κόσοβο (1,8 εκατ. κάτοικοι) από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 1.998 κρούσματα εκ των οποίων τα 82 το τελευταίο 24ωρο.
H Βοσνία, που καταγράφει συνολικά 3.120 κρούσματα και 160 θανάτους είχε καταφέρει στις αρχές του μήνα να περιορίσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από τα 40, κάποιες ημέρες σε μονοψήφιους αριθμούς. Στις 11 Ιουνίου, όμως κατέγραψε 78 νέες περιπτώσεις κινητοποιώντας εκ νέου τις αρχές. Κάποιοι αποδίδουν την εξέλιξη στο άνοιγμα των συνόρων. Στη χώρα κατοικούν 3,3 εκατ. κάτοικοι.
Στη Ρουμανία οι αρχές επί τρεις συνεχόμενες ημέρες καταγράφουν περισσότερα από 300 κρούσματα ημερησίως. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν 320 νέες μολύνσεις ανεβάζοντας το σύνολο στις 23.400, ενώ οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές φτάνουν τις 1.484, στη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις