Πάνω από 1.330 κρούσματα Covid-19 στο σφαγείo Tönnies
Η υπόθεση στο σφαγείο Tönnies εξελίσσεται σε σκάνδαλο γύρω από τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο επεξεργασίας κρέατος. Ο γερμανός υπουργός Εργασίας ανακοινώνει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της υπεργολαβίας στα σφαγεία
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συνήθλε σήμερα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε σφαγείο του ομίλου Τένιες (Tönnies), που είναι από τους μεγαλύτερους του κλάδου στη Γερμανία. Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι η κήρυξη lockdown στην επαρχία Γκύτερσλο. Αιτία είναι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 σε εργαζόμενους στο σφαγείο της Tönnies στο Γκύτερσλο. Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, Κυριακή καταγράφηκαν συνολικά, μέχρι στιγμής, 1.331 κρούσματα. Ένα συγκρότημα διαμερισμάτων έχει τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων που έμεναν σε αυτά τα διαμερίσματα έχουν αναχωρήσει με άγνωστο προορισμό.
Παράλληλα συνεχίζονται με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού τα τεστ στους περίπου 6.500 εργαζόμενους των σφαγείων. Η επιχείρηση παρέδωσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία στα γραφεία της. Για την κωλυσιεργία ευθύνονται σύμφωνα με τη διεύθυνση οι υπεργολάβοι που έχουν προσλάβει τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Νομικές ρυθμίσεις για τα σφαγεία
Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις προκύπτει πως αιτία για τη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι ότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις προστασίας – ούτε στα διαμερίσματα που τους διατίθενται από τους υπεργολάβους και ούτε στους χώρους εργασίας.
Η υπόθεση Τένιες έχει προκαλέσει μια έντονη συζήτηση στη γερμανική κοινή γνώμη για τις συνθήκες εργασίας στα σφαγεία. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ σκοπεύει να καταθέσει εντός του καλοκαιριού νομοσχέδιο που θα απαγορεύει να ανατίθενται υπηρεσίες τεμαχισμού και επεξεργασίας κρέατος σε υπεργολάβους. «Δεν είναι δυνατόν», δηλώνει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel, «να γίνεται στη Γερμανία εκμετάλλευση ανθρώπων από την κεντρική- και ανατολική Ευρώπη για να αποκομίζουν αδίστακτες εταιρείες κέρδη δισεκατομμυρίων.»
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις