Ο υποτιμημένος οικιστικός πλούτος των Ελλήνων
Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αυτές τις τόσο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σχέδια αναζωπύρωσης και αναγέννησης πλήθους αγορών. Με χαρακτηριστικότερη αυτή της αγοράς των ακινήτων
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Η πανδημία φόρτωσε με επιπρόσθετα προβλήματα την ήδη πιεζόμενη από την προηγούμενη μακρά δημοσιονομική κρίση ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, τα ιδιοχαρακτηριστικά της υγειονομικής κρίσης και ιδιαιτέρως η αίσθηση ότι είναι παροδική με ημερομηνία λήξης επιτρέπουν σε αρκετούς να επιμένουν και να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα.
Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε αυτές τις τόσο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εξελίσσονται σχέδια αναζωπύρωσης και αναγέννησης πλήθους αγορών.
Με χαρακτηριστικότερη αυτή της αγοράς των ακινήτων, η οποία έπειτα από περίοδο επαυξημένης ζήτησης και ανοδικής τροχιάς επί σειρά ετών εξαιτίας και του ισχυρού τουριστικού ρεύματος που υποχωρεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σήμερα φαντάζει ακινητοποιημένη και αδρανής.
Παρά ταύτα ο υποτιμημένος σήμερα οικιστικός πλούτος της Ελλάδας είναι εδώ εγκατεστημένος και δεν πρόκειται να χαθεί. Μπορεί να αλλάξει χέρια, αλλά θα παραμείνει ενεργός και μεσοπρόθεσμα ξανά εμπορεύσιμος.
Κάτι που γνωρίζουν οι διαχειριστές δανείων και όσοι ξένοι τοποθετούνται ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες στην προβληματική ελληνική τραπεζική αγορά.
Αυτή την ώρα «τρέχουν» μέσω της τιτλοποίησης χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων παράτολμα επιχειρηματικά σχέδια, στηριζόμενα ακριβώς στις προσδοκίες κερδοφορίας που δεν μπορούν να προσεγγίσουν απλοί αποταμιευτές και μεμονωμένοι επενδυτές, ούτε δύνανται να αξιοποιήσουν μόνες τους οι χειμαζόμενες και κεφαλαιακά φτωχές ελληνικές τράπεζες. Τα διεθνή επενδυτικά σχήματα «χτίζουν» επί της ουσίας θέσεις στην ελληνική αγορά και προφανώς προσβλέπουν στην αξιοποίηση των ευκαιριών που διατηρεί αναλλοίωτες στον χρόνο η ξεχωριστή ελληνική αγορά ακινήτων.
Οι γνωρίζοντες δεν κρύβουν ότι με τις διεθνείς συνεργασίες και την εμφάνιση έμπειρων και εξειδικευμένων διαχειριστών κόκκινων δανείων επιχειρείται πέραν των άλλων και η διαμόρφωση συνθηκών ανάδειξης μιας νέας, ολοκληρωμένης και εξωστρεφούς αγοράς ακινήτων στη χώρα μας. Οι διεθνείς διαχειριστές είναι ικανοί να ξεκαθαρίσουν σχετικά γρήγορα το συνήθως περιπεπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς τέτοιων ακινήτων, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν αξιόπιστα δίκτυα κτηματομεσιτών και έτσι να οργανώσουν τάχιστα, στον επόμενο ενάμιση χρόνο, μια διεθνώς αποδεκτή, απολύτως κινητική, σφύζουσα αγορά ακινήτων.
Εκτιμάται ότι μέσα από την προηγούμενη οικονομική και την τρέχουσα υγειονομική κρίση μπορεί να αναδυθεί μια αγορά περίπου 100.000 εμπορεύσιμων ακινήτων ύψους μερικών δεκάδων δισ. ευρώ, η οποία ενεργοποιούμενη μπορεί να δώσει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και βεβαίως να προκαλέσει έκρηξη τιμών.
Πράγμα που αν όντως επισυμβεί και δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις από το μέτωπο της πανδημίας, θα μεταβάλει επί τα βελτίω τις οικονομικές συνθήκες και βεβαίως θα αναγεννήσει τις προσδοκίες.
Με άλλα λόγια, ένας νέος ανοδικός κύκλος μπορεί να διαδεχθεί τον σημερινό της υποτίμησης των πάντων. Και αυτή η προοπτική προφανώς κινητοποιεί τους τολμηρούς ξένους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις