Η Επιτροπή του «Ελλάδα 2021» στο Βελεστίνο, γενέτειρα του Ρήγα Φεραίου
«Η Επιτροπή μας δεν ξαναγράφει την Ιστορία», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
«Αυτός ο τόπος, ο τόπος του Ρήγα Βελεστινλή, με συγκινεί. Είναι ένας τόπος σημαντικός για τους κατοίκους, για την περιοχή, για τη Θεσσαλία, για την Ελλάδα και για άλλες χώρες. Γιατί ο Ρήγας Βελεστινλής, πολύ πριν την Επανάσταση, μίλησε για Διαφωτισμό. Όπως είπε ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, το πρώτο Σύνταγμα έχει τη δική του σφραγίδα».
Αυτό ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, από τη γενέτειρα του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής που αποτελείτο από τα ακόλουθα Μέλη της Ολομέλειας: τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.κ. Ιγνάτιο, την Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, την Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη, τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, τον Καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, τον Καθηγητή Νίκο Κανελλόπουλο και την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό αλλά και βουλευτές Μαγνησίας.
Στις κοινές δηλώσεις, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε στις δύο προτάσεις που έχει κάνει ο Δήμος στην Επιτροπή και αφορούν ένα πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας του Δήμου, μέσα από το οποίο θα παράγεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία ενός ιστορικού κέντρου τεκμηρίωσης «Ρήγας Βελεστινλης». «Πιστεύουμε ότι η επίτευξη και η ολοκλήρωση αυτών των δύο προτάσεών, αφενός θα δημιουργήσει μία παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας και για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, αφετέρου, θα αναδείξει την ιστορικότητα της περιοχής μας και του Ρήγα Βελεστινλή, μιας πολύπλευρης προσωπικότητας, ίσως της σημαντικότερης φυσιογνωμίας του νεότερου ελληνισμού».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» εμφανίστηκε συγκινημένη όχι μόνο από τον τόπο αλλά και από το κλίμα ενότητας που επικρατεί στο Δήμο. «Είμαι συγκινημένη, βλέπουμε σήμερα εδώ ζωντανή την ενότητα. Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, από τον ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι της ελάσσονος και της μείζονος εκπροσώπησης στο Δήμο, Εκκλησία, πολίτες, παραγωγικές τάξεις, όλοι έδωσαν το “παρών”. Έτσι πρέπει να γιορτάσουμε, σαν μια γροθιά. Και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Μέλους της Ολομέλειας της Επιτροπής κ.κ. Ιγνάτιου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Δημαρχείο. «Στη Μαγνησία όλοι μαζί δίνουμε μάχη να παραμένουμε στο πνεύμα του Ρήγα Φεραίου. Οικοδομούμε στον διάλογο για την αλήθεια. Γιατί και αυτός αναζήτησε πάντοτε την αλήθεια, πίστευε ότι δεν μπορεί να είσαι ελεύθερος αν δεν κατέχεις την αλήθεια. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας ως τόπο διαλόγου και αλήθειας, διατηρώντας και αυτήν την οικουμενικότητα που ο Ρήγας ήθελε για τον Ελληνισμό, όπως διαχρονικά τον σπούδασε, τον μελέτησε και θέλησε να τον κάνει πραγματικότητα με το όραμά του» ανέφερε.
Από τη μεριά του, το Μέλος της Επιτροπής, Καθηγητής κ. Αλιβιζάτος επέμεινε στον καθοριστικό ρόλο του Ρήγα στη συνταγματική παράδοση της χώρας. «Ο Ρήγας είναι ο πρωτεργάτης του πρώτου συντάγματος των Βαλκανίων, του Συντάγματος της Επιδαύρου του 1822. Το Σύνταγμα αυτό έχει τις ρίζες του στο Σύνταγμα του Ρήγα του 1797» ανέφερε, τονίζοντας ότι, μέσα από τις διεργασίες αυτές, δημιουργήθηκε μια παράδοση για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι: «Θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα ότι θα έχουμε Σύνταγμα και εκλογές. Από τότε δημιουργείται αυτή η παράδοση» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος. Υπογράμμισε δε ότι η παρακαταθήκη το Ρήγα Φεραίου εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. «Είναι ένας θύλακας ανοιχτοσύνης και εξωστρέφειας στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Ελλάδας».
Η Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη επεσήμανε ότι ο Ρήγας Φεραίος δεν ήταν απλά επαναστάτης, αλλά ένα σύμβολο αυτού που λέμε ανάπτυξη στο μέλλον. Ήθελε την Ελλάδα χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, έφερε καινούργιο πνεύμα, ήθελε να φέρει καινούργια πράγματα στη ζωή των Ελλήνων, υπογράμμισε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η επέτειος των 200 χρόνων είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτογνωσία, να γίνουμε δυνατότεροι και να κερδίζουμε περισσότερες μάχες. Στις τοποθετήσεις τους, οι Βουλευτές Μαγνησίας εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την Πρόεδρο της, τονίζοντας τη βεβαιότητά τους ότι οι επετειακές εκδηλώσεις θα στεφθούν με επιτυχία. «Θα πετύχετε το μεγάλο στοίχημα και ο εορτασμός θα αφήσει το αποτύπωμά του» ανέφερε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, ενώ ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης εκτίμησε ότι οι εορτασμοί θα εξελιχθούν σε παγκόσμιο γεγονός. Οι κ. κ. Μεϊκόπουλος και Μαραβέγιας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας
αντίστοιχα, επέμειναν στη σημασία οι δράσεις που θα γίνουν να αφήσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπουκώρος υποστήριξε πως η επέτειος είναι μια ευκαιρία για εθνικό αναστοχασμό. Παρεμβάσεις έκαναν και ο πρώην υπουργός και βουλευτής και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» Κ. Σούρλας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής και ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση, και η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ιωάννα Λαλιώτου.
Η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε ακόμη τον εκθεσιακό χώρο «Ρήγας Βελεστινλής», στον οποίο βρίσκεται ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα. Στη συνέχεια μετέβη στην πανάρχαια πηγή Υπέρεια Κρήνη, διαχρονικό σημείο αναφοράς της αρχαίας πόλης των Φερών αλλά και για το Βελεστίνο, ενώ μετέβη επίσης και στο οικόπεδο όπου βρισκόταν το Σπίτι του Ρήγα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις