Κοροναϊός: Ανησυχία ΠΟΥ για νέα αρνητικά ρεκόρ – Οι φόβοι στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την Κυριακή καταγράφτηκε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες καταγράφτηκαν τουλάχιστον 183.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 500.000.
Τα 9 εκατομμύρια έφτασε παγκοσμίως ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει το καμπανάκι πως η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στον κόσμο καθώς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες καταγράφτηκαν 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την Κυριακή καταγράφτηκε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 ώρες καταγράφτηκαν τουλάχιστον 183.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 500.000.
Σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 50% των κρουσμάτων
Το 50% των κρουσμάτων εντοπίζεται πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP.
Το πρώτο κρούσμα της νόσου Covid-19 καταγράφηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και έως τα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα έφθασαν τα 4,5 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν μόλις 5 εβδομάδες για να διπλασιαστούν στα 9 εκατομμύρια, βάσει της καταμέτρησης.
Η κατανομή
Τουλάχιστον 9.000.091 κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί (468.823 θάνατοι) με την Ευρώπη να μετρά 2.537.451 κρούσματα και 192.973 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ 2.281.903 κρούσματα και 119.997 νεκρούς.
Οι ΗΠΑ ηγούνται καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, άνω των 2,2 εκατομμυρίων ή το 25% του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως.
Η καταμέτρηση καταδεικνύει πως η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική, η οποία μετρά αυτή τη στιγμή το 23% όλων των κρουσμάτων.
Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, και η Ινδία βρίσκεται καθ’ οδόν να ξεπεράσει τη Ρωσία, την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα.
Ο αριθμός των μολύνσεων παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 1%-2% την ημέρα από τις αρχές Ιουνίου.
Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν χθες Κυριακή σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, γνωστοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι τις τελευταίες 7 εβδομάδες
Οι θάνατοι από την Covid-19 παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 εβδομάδες.
Η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας.
Στις ΗΠΑ, με περίπου 120.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.
Η Κίνα, επίσης, επιχειρεί να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, όπου διαβεβαιώνει πως έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σε εξετάσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, μονάχα στην κινεζική πρωτεύουσα.
Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό.
Η Αυστραλία βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη Βικτόρια.
Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων την Κυριακή
Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν χθες, Κυριακή, σε 24 ώρες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και της διανομής της δεξαμεθαζόνης, του πρώτου φαρμάκου που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρά ασθενείς με Covid-19.
Σύμφωνα με καταμετρήσεις του πρακτορείου Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου τα κρούσματα του κοροναϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 9.000.000.
Επιταχύνεται ο ιός
“Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες”, πρόσθεσε ο Τέντρος στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το Ντουμπάι.
Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει “επικίνδυνη” αυτή τη νέα φάση, εκτιμώντας ότι, παρά την ανάγκη άρσης του lockdown, ο ιός εξακολουθεί “να εξαπλώνεται γρήγορα” και παραμένει “θανατηφόρος”.
Μέσα σε οκτώ ημέρες 1 εκατ. κρούσματα
“Χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατομμύριο των κρουσμάτων. Το τελευταίο εκατομμύριο καταγράφηκε μόλις σε οκτώ ημέρες”, υπογράμμισε σήμερα.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για μελλοντικές πανδημίες, οι οποίες ενδέχεται να ξεσπάσουν “σε οποιαδήποτε χώρα, ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους επειδή δεν είμαστε προετοιμασμένοι”.
“Δεν γνωρίζουμε πού ούτε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, όμως γνωρίζουμε ότι θα έχει φρικτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τρόπο ζωής και την οικονομία”, προειδοποίησε ο Τέντρος.
Από την πανδημία covid-19 έχουν πεθάνει τουλάχιστον 465.300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου όταν εμφανίστηκε επισήμως στην Κίνα, σύμφωνα με απολογισμό του AFP από επίσημες πηγές ως τις 22:00 χθες Κυριακή.
Πάνω από 3.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Ακόμη 21 κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ξάνθη, πέντε στη Θεσπρωτία, ένα στην Έδεσσα και ένα στην Αθήνα. Επίσης ακόμη πέντε κρούσματα ήταν εισαγόμενα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.287, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 190 θάνατοι συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού.
Ήδη στη Θεσπρωτία τα νέα επτά κρούσματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό αφού η περιοχή δεν ήταν στον χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές.
Η κατάσταση ανησυχεί και προβληματίζει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, που εντείνουν συνεχώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς.
Η Θεσπρωτία προστέθηκε στον χάρτη των κρουσμάτων, καθώς επτά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Παραμυθιά και τα Φιλιατά.
Από τον έλεγχο δειγμάτων που έγινε από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε δύο αδελφές 52 και 59 χρόνων από την Παραμυθιά και άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.
Δύο εκατομμύρια δόσεις ρεμδεσιβίρης μέχρι το τέλος του έτους
Ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για τον κοροναϊό κάνει η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences, καθώς αναμένεται να έχει διαθέσιμες περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις ρεμδεσιβίρης μέχρι το τέλος του 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να ξεκινήσει από τον Αύγουστο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μιας νεότερης έκδοσης της ρεμδεσιβίρης, σε εισπνεόμενη μορφή.
Η ρεμδεσιβίρη, το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο που έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19, χορηγείται επί του παρόντος ενδοφλέβια, το οποίο περιορίζει τη χρήση της στο νοσοκομείο.
Η εισπνεόμενη εκδοχή της, που θα απαιτεί τη χρήση νεφελοποιητή (ειδική μικροσυσκευή), ενδεχομένως να καταστήσει ευκολότερη τη χρήση της σε εξωνοσοκομειακές συνθήκες, όπως αναφέρει η Gilead.
Τονίζεται δε ότι τα αντιιικά είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ιών όταν χορηγούνται νωρίτερα.
«Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, Ντάνιελ Ο’ Ντέι.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η φαρμακευτική εταιρεία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επιχειρηματικών συμφωνιών με εννέα παραγωγούς γενοσήμων σκευασμάτων ώστε να αυξηθεί η παραγωγή της ρεμδεσιβίρης και να καλυφθούν οι ανάγκες διεθνώς
Το αντιιικό φάρμακο βοήθησε τους νοσοκομειακούς ασθενείς με κοροναϊό να ανακάμψουν πιο γρήγορα, σύμφωνα με μια μελέτη του National Institutes of Health. Ήταν το πρώτο φάρμακο που έδειξε αποτελεσματικό στη θεραπεία του COVID-19, της νόσου που προκλήθηκε από τον νέο κοροναό.
- Exit polls: 7 στους 10 ανησυχούν για την βία μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ρεκόρ, τα προβληματικά μηχανήματα και η χειροκίνητη καταμέτρηση σε 4 πολιτείες-κλειδιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο στην Επιτροπή Νομιμοποίησης – Στα «μαχαίρια» οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
- Ο Τραμπ ξεσπά σε δημοσιογράφο όταν τον ρωτά για τις αμβλώσεις
- Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο exit poll δείχνει νικήτρια τη Χάρις – Παραμένει θρίλερ
- Γιατί ο Τραμπ μπορεί να ψηφίσει παρόλο που είναι «καταδικασμένος εγκληματίας» ;