Ίσκιλι: Η Γενοκτονία των Ποντίων και ο τόπος της λύτρωσης σε ένα σημαντικό βιβλίο
Το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέα-ηθοποιού Γιώτας Ιωαννίδου για την άγρια ιστορία των Ελλήνων του Πόντου
Ίσκιλι. Δυτικός Πόντος. Αρχές του αιώνα. Η γενοκτονία των Ποντίων κορυφώνεται. Ένα αγόρι πέντε χρονών, ο Κώστας, βλέπει μπρος στα μάτια του να σφάζουν οι Τούρκοι τους γονείς του. Μεγαλώνει παραπαίδι σε μια οικογένεια Τούρκων, όπου το μόνο φως στο σκοτάδι της ορφάνιας του, είναι τα μάτια της Αιλίν, το άνθος της ανατολής. Στα δεκατέσσερά του τον βρίσκουν μετά από αναζήτηση τα ξαδέρφια του και τον παίρνουν μαζί τους σε μια πορεία λύτρωσης.
Μαζί με πλήθος Ποντίων περνούν «τρία βουνά», για να φτάσουν στην Σαμψούντα κι από κει με πλοίο στη Θεσσαλονίκη. Πατούν το χώμα της πατρίδας. Πρώτος προορισμός. Πρώτη ανάσα. Και μετά πάλι μετακινήσεις για να βρουν τόπο, να στεριώσουν.
Γυναίκες, παιδιά, οικογένειες που κάνει και χάνει. Μία ατελείωτη περιπέτεια η ζωή του με στόχο τη σωτηρία από το θάνατο και την επιβίωση μέσα στα άγρια γεγονότα της ιστορίας. Παλεύει να βρει πατρίδα και ταυτότητα. Να ζήσει με αξιοπρέπεια. Να υπάρξει. Αυτός και τα παιδιά του. Μόνη ασπίδα, πυξίδα μόνη, η αγάπη για την ζωή. Για να βρουν το φως. Και το βρίσκουν. Το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέα-ηθοποιού Γιώτας Ιωαννίδου.
Το πρώτο της μυθιστόρημα Σοχούμ από τις «Εκδόσεις Αιώρα» έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά με τίτλο Exiles και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Les editions Monemvasia.
Κι αν το Σοχούμ ήταν εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της γιαγιάς της Παναίλας, το Ίσκιλι είναι εμπνευσμένο από την ιστορία του παππού της Κώστα. Ιστορικά μυθιστορήματα και τα δύο αναφέρονται στην άγρια ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Στο Ίσκιλι κεντρικός ήρωας είναι ένας άνδρας. Κι αυτό αποτυπώνεται στη γραφή. Λόγος μεστός και περιεκτικός.
Ύφος δυνατό και σκληρό. Ρυθμός γρήγορος με πολλές ανατροπές στη δράση λόγω της σύνθετης πλοκής. Από τα μισά του βιβλίου, μετά την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα, η γλώσσα εμπλουτίζεται σε αρκετά σημεία με την λυρικότητα του Σοχούμ. Το βιβλίο εστιάζει πολύ στην σχέση του πατέρα με τα παιδιά του.
Συγκεκριμένα με τον ένα του γιο. Με βάθος ψυχογραφεί την σχέση τους και μέσω αυτής δίνει ελπίδα και δικαίωση στους ήρωες. Αν το Σοχούμ ήταν ο «ο τόπος της αθωότητας», το Ίσκιλι είναι «ο τόπος της λύτρωσης» Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Αφοι Κυριακίδη γι’ αυτό το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις