Νομοσχέδιο «γύψος» για συναθροίσεις, διαδηλώσεις και πορείες – Πότε έρχεται στη βουλή
Μόλις αυξηθούν οι βουλευτές που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ολομέλειας της βουλής (σήμερα είναι 60 το ανώτατο όριο) θα έρθει το νομοσχέδιο που κάνει πιο ασφυκτικό έως απαγορευτικό το πλαίσιο για τις συναθροίσεις και τις πορείες. Η επαναφορά διαταγμάτων της περιόδου της Χούντας και οι αντιδράσεις. Ποιες συγκεντρώσεις εξαιρούνται. Το κρας τεστ της φετινής Πρωτομαγιάς
Μόλις χαλαρώσουν κι άλλο τα μέτρα για τον κοροναϊό και αυξηθούν οι βουλευτές που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ολομέλειας της βουλής (σήμερα είναι 60 το ανώτατο όριο των βουλευτών) θα έρθει το νομοσχέδιο που ανατρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για πορείες και διαδηλώσεις καθιστώντας από ασφυκτικό έως απαγορευτικό το νέο πλαίσιο της διεξαγωγής τους.
Δεν θα περιμένουμε επ’ αόριστον
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ουσιαστικά προανήγγειλε -χωρίς πάντως να προσδιορίσει με ακρίβεια το χρόνο- την εισαγωγή του εν λόγω νομοσχεδίου στη βουλή.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως δεν είναι η επιθυμία της κυβέρνησης «σε αυτήν τη φάση που η Βουλή λειτουργεί με το 1/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών να έρθει προς ψήφιση. Είναι μία θέση έντιμη».
«Σταδιακώς η Βουλή θα ανακτήσει μια κρίσιμη μάζα βουλευτών και με τη σταδιακή αύξηση -χωρίς να είναι αναγκαίο να φθάσουμε σε πλήρη σύνθεση της Βουλής- όταν θα είναι δυνατή μία ευρεία διαβούλευση, τότε θα έρθει στη Βουλή», υπογράμμισε.
Το θέμα συναρτάται από τις υγειονομικές συνθήκες, αλλά «για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ αόριστον», διεμήνυσε ταυτόχρονα ο κ. Γεραπετρίτης.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις αρχές του χρόνου, ωστόσο η συγκυρία αλλά και η πανδημία ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο
Σημειώνεται ότι την περίοδο που η κυβέρνηση ήθελε αρχικά να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων ήταν σε έξαρση η αστυνομική βία (πχ ΑΣΟΕΕ και περίπτωση Ινδαρέ), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εξ’ αριστερών της ΝΔ ήταν στα κάγκελα κατά του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση προκειμένου να μη ρίξει τότε κι άλλο λάδι στη φωτιά και «βοηθούσης» της πανδημίας, άλλαξε τις προτεραιότητές της και έβαλε για εκείνη τη στιγμή στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να το εντάξει στο νομοθετικό έργο που προγραμματίζει να υλοποιήσει ως τα τέλη Ιουλίου.
Μάλιστα είναι ήδη έτοιμο ακόμα και στις λεπτομέρειές του. «Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, έχει αναπτύξει όχι μόνο το νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή, αλλά έχει έτοιμη ακόμη και τη δευτερογενή νομοθεσία έτσι ώστε και επιχειρησιακά, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να μπορεί να εφαρμοσθεί», γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.
Μεταφράζονται στη δημοτική χουντικά διατάγματα
Πάντως το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις καθώς οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που είχε δοθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από 4 μήνες, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απλή μεταφορά, από την καθαρεύουσα στη δημοτική, διατάξεων από νομοθετικά διατάγματα της Χούντας, ειδικότερα της περιόδου 1971 και 1972.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν αρκετά. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα που δίνεται με το νέο σχέδιο νόμου στην αστυνομία να απαγορεύει ή και να διαλύει διαδηλώσεις αν κρίνει ότι διασαλεύεται η δημόσια τάξη και ασφάλεια ή ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών κατά περιουσίας ιδιωτών.
Στο ίδιο πλαίσιο, επαναφοράς χουντικών διαταγμάτων εντάσσεται και η ύπαρξη «οργανωτή» που θα αναλαμβάνει την ευθύνη της συνεργασίας με τις αστυνομικές αρχές και θα είναι υπεύθυνος ακόμα και για καταβολή αστικών αποζημιώσεων σε περίπτωση επεισοδίων από τις οποίες θα προκληθούν υλικές ζημιές.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει βρεθεί να εγκαλείται πως παρά τη ρητορική της περί «σύγχρονου πλαισίου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» στην πραγματικότητα επιχειρεί να βάλει στο γύψο αυτό καθ’ αυτό το δικαίωμα του συνέρχεσθαι καθώς οι ασφυκτικοί περιορισμοί που εισάγονται ουσιαστικά καθιστούν στην πράξη σχεδόν ανέφικτη την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση λειτουργούν αποτρεπτικά καθώς διαμορφώνουν κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας πως όποιος διαδηλώνει είναι εν δυνάμει «εσωτερικός εχθρός».
Ο οργανωτής και η έκτακτη ανάγκη
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης από τον «οργανωτή», στην Αστυνομία ή στο Λιμενικό μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ή εγγράφως για τον αριθμό των διαδηλωτών, τον τόπο της συγκέντρωσης, τη διαδρομή της διαδήλωσης, τον προορισμό και τον σκοπό της.
Ο «οργανωτής» θα ευθύνεται με ποινικές και αστικές ευθύνες για βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας ενώ θα απαλλάσσεται από την ευθύνη αν κριθεί ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης.
Στην πράξη όλα αυτά φαντάζουν ανεφάρμοστα καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να προβλέψει εάν μια συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων, θα καταλήξει σε επεισόδια ή «θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής».
Παράλληλα ο οργανωτής θα υποχρεούται να συνεργάζεται με τις Αρχές ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η αστυνομική ή λιμενική Αρχή θα μπορεί να διαλύει τη συνάθροιση.
Ταυτόχρονα εισάγονται περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης» κατά τις οποίες επίσης οι δυνάμεις καταστολής θα μπορούν να επεμβαίνουν βίαια για να διαλύσουν μια διαδήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσονται και πορείες που θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν ενώ έχει προηγηθεί απαγορευτική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα το αδίκημα θα θεωρείται «ιδιώνυμο».
Οι εξαιρέσεις
Πάντως για λόγους μη επιβάρυνσης περαιτέρω του πολιτικού κλίματος η κυβέρνηση εξαιρεί από τις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου δύο περιπτώσεις διαδηλώσεων και δημοσίων συναθροίσεων. Τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς και την επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου.
Το κρας τεστ της Πρωτομαγιάς με το ΚΚΕ
Το βέβαιο είναι πως εξ’ αριστερών της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί ήδη βαρύ κλίμα. Μάλιστα τόσο το ΚΚΕ στην πρώτη απόπειρα να έρθει αυτό το νομοσχέδιο είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» θεωρώντας το αιτία πολέμου.
Μάλιστα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε εκ μέρους του ΚΚΕ και η πραγματοποίηση της πρόσφατης πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ παρά την απαγόρευσής της από την κυβέρνηση για λόγους …δημόσιας υγείας, καθώς ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω κοροναϊού.
Στρατοκρατικό βήμα μετά την κατάργηση του ασύλου
Το ΜέΡΑ25 σε ανάλογους τόνους –μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που προαναγγέλλουν την εκ νέου έλευση του νομοσχεδίου- κάλεσε την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να το φέρει στη βουλή» και μάλιστα κάνει ευθέως λόγο για χουντικό νομοθέτημα.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει «αν η κατάργηση του ασύλου συνιστούσε το συμβολικό ξήλωμα της μεταπολιτευτικής δημοκρατικής εγρήγορσης και μόνιμο αίτημα της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, το παρόν νομοσχέδιο προχωράει ένα στρατοκρατικό βήμα παραπέρα, μεταφράζοντας απλώς στη δημοτική τα βασικά σημεία του Νομοθετικού Διατάγματος 794/1971 της μαύρης επταετίας!
Συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, λοιπόν, φαίνεται πως απλώς έχουν μεταφραστεί από την καθαρεύουσα στην δημοτική, ενώ διακρίνεται και από τη συνάφεια του στη δομή και το πνεύμα των αντίστοιχων νομοθετικών προβλέψεων. Χαρακτηριστικές είναι οι διατάξεις για την απαγόρευση της δημόσιας συνάθροισης, την διάλυση της και την συνεργασία των διοργανωτών της με τις αρχές».
Μάλιστα το ΜέΡΑ25 κάνει και ένα σαφές λογοπαίγνιο αναφέροντας «επτά-αιτίες» για την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο όπως τονίζει «οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων» ως αντισυνταγματικό, αναχρονιστικό, αντιδραστικό και «ανοίγει η κερκόπορτα για τον δυνητικό περιορισμό κάθε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας».
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σε ανάλογο κλίμα θα κινηθούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις.
- Νέες ταινίες: Από το παλιό καλό λαϊκό ελληνικό σινεμά έως την οργή για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν
- Ο «δανεικός» Λεβαδειακός και ο παίκτης που χάνει δύο ματς με… τρεις κίτρινες κάρτες!
- Ζιζέλ Πελικό: Ένοχος ο Ντομινίκ Πελικό για τον βιασμό της γυναίκας του
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων στα Χανιά»
- Θαλασσινά: Γιατί τρύπησε το δίχτυ στην κατανάλωση – Πόσα ξοδεύουμε το χρόνο
- Κώστας Τσιάρας: Τρία βήματα για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ