Κοροναϊός : Ελληνικά ακίνητα ως καταφύγιο – Ανθίζει η παραθεριστική κατοικία
Εκτός από τα νησιά ζήτηση έχει και η Αττική
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι φέτος πολύ μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, αλλά η αγορά παραθεριστικών κατοικιών αναδεικνύεται ως ένας άκρως επικερδής οικονομικός τομέας με μεγάλη ζήτηση. Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handeslblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του.
«Γνώστες της αγοράς υποθέτουν ότι αυτό έχει σχέση με την πανδημία του κοροναϊού» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος, ο οποίος μεταφέρει την άποψη του Γιώργου Πέτρα, επικεφαλής στην Ελλάδα του κτηματομεσιτικού γραφείου Engel & Völkers.
«Οι πελάτες μας ψάχνουν ασφάλεια και σιγουριά, πολλοί τουρίστες που πήγαιναν σε πολυτελή ξενοδοχεία, φλερτάρουν με δικό τους παραθεριστικό σπίτι» λέει ο κ. Πέτρας, που το αποδίδει στο ότι η Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού, έχει τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους θανάτους από όλες τις χώρες της Μεσογείου. «Από τότε που η Ελλάδα άφησε πίσω της τη δημοσιονομική κρίση και τη δεκαετή ύφεση, η αγορά ακινήτων ανθίζει» συνεχίζει στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος ξένοι αγοραστές ακινήτων έφεραν πέρυσι στη χώρα 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016 το ποσό δεκαπλασιάστηκε. Φέτος η άνοδος συνεχίστηκε, αν και η πανδημία προκάλεσε προσωρινά ανασφάλεια τις πρώτες δύο εβδομάδες της πανδημίας, αλλά όπως δηλώνει ο Γιώργος Πέτρας, η ζήτηση τον Ιούνιο ήταν μέχρι τώρα 23% πάνω από το περσινό επίπεδο, ο αριθμός των Γερμανών ενδιαφερομένων αυξήθηκε κατά 50%».
Ο Γερμανός αρθρογράφος, όπως αναφέρει η DW μεταφέρει υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με πέρυσι.
«Αλλά παρά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών, γενικά το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι χαμηλό σε σχέση με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο. Αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες τις επενδύσεις σε ελληνικά παραθεριστικά ακίνητα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property πέρυσι στη Μύκονο τα ακίνητα απέφεραν σε επενδυτές μεικτές αποδόσεις ύψους 8,2%, στη Σαντορίνη ο μέσος όρος ήταν στο 6,3%. Τέτοιες αποδόσεις φέτος είναι αδιανόητες λόγω κοροναϊού, αλλά η τάση μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεαστεί. Εκτός από νησιά με καλή υποδομή, ζήτηση καταγράφεται και για τη λεγόμενη αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου κτίζονται πολυτελή διαμερίσματα κυρίως για ξένους, που βρίσκουν την περιοχή κατάλληλη λόγω της εγγύτητάς της με το κέντρο της πρωτεύουσας» καταλήγει η εφημερίδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις