Νέα μορφή κατασκοπείας μέσω λαμπτήρα LED
Οι θόρυβοι παράγουν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν δονήσεις σε λαμπτήρες LED. Βάσει αυτής της θεωρίας ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν να «υποκλέψουν» συνομιλία. Καινοτομία στον χώρο της κατασκοπείας;
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Οι θόρυβοι παράγουν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν δονήσεις σε λαμπτήρες LED. Βάσει αυτής της θεωρίας ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν να «υποκλέψουν» συνομιλία. Καινοτομία στον χώρο της κατασκοπείας;
Από τις ταινίες Τζέιμς Μποντ…
Οποιος έχει δει ταινίες τύπου Τζέιμς Μποντ μπορεί να φανταστεί πώς παρακολουθούνται οι συνομιλίες ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.
Το συνηθέστερο είναι να τοποθετούνται κοριοί σε τέτοια σημεία ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τα θύματα της παρακολούθησης.
Οι κατάσκοποι κρύβουν τα μίνι μικρόφωνα σε κάδρα, διακόπτες αλλά και σε λάμπες. Σε σταθμευμένα μίνι-βαν έξω από τους χώρους παρακολούθησης οι «ειδικοί» καταγράφουν τις συνομιλίες με τα μηχανήματά τους. Ετσι τουλάχιστον γίνεται στις παλιές ταινίες του Χόλιγουντ.
Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι στηρίζονται στο χακάρισμα των κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών των υπό παρακολούθηση ατόμων και η εξ΄ αποστάσεως ενεργοποίηση των μικροφώνων ή της κάμερας των συσκευών τους.
Κατασκοπεία βασισμένη στις δονήσεις
Το ισραηλινό πανεπιστήμιο Ben-Gurion
Ολα τα παραπάνω προϋποθέτουν την ύπαρξη μικροφώνου. Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν όμως τώρα να κατασκοπεύσουν ένα δωμάτιο με τη βοήθεια των δονήσεων που προκαλεί η ανθρώπινη ομιλία σε λαμπτήρες LED.
Οι θόρυβοι σε κλειστούς χώρους – ομιλία ή και μουσική – δημιουργούν ηχητικά κύματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν πολύ ελαφρές δονήσεις σε λαμπτήρες LED. Με τον τρόπο αυτό μεταβάλλεται η φωτεινότητα του λαμπτήρα.
Μολονότι σε πολύ μικρό βαθμό, αρκεί για τον καθορισμό της διάρκειας και της συχνότητας του τόνου (της φωνής).
Μπορεί να ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά λειτουργεί όντως. Ερευνητές του Ben-Gurion University of the Negev και του Weizmann Institute of Science παρουσίασαν λεπτομερώς στις ιστοσελίδες τους το φαινομενικά απλό πείραμα με σύντομο βίντεο και φωτογραφικό υλικό.
Το πείραμα
Και η μουσική των θρυλικών Beatles αποτέλεσε μέρος του πειράματος
Από εξωτερική γέφυρα οι επιστήμονες εστίασαν το τηλεσκόπιό τους (απλή κατασκευή) σε λαμπτήρα LED, ο οποίος βρισκόταν εντός παρακείμενου κτιρίου σε απόσταση 25 μέτρων.
Στο «υπό κατασκοπεία» δωμάτιο οι ερευνητές αναπαρήγαγαν τρεις διαφορετικούς ήχους: τραγούδια των Coldplay και των Beatles καθώς και μια από τις περιβόητες ομιλίες του Τραμπ «We make Amerika great again».
Τα ληφθέντα στο τηλεσκόπιο σήματα περνούν από ειδικό πολυεπίπεδο φίλτρο (με equalizer κ.ά.) με αποτέλεσμα να ακούγονται εν συνεχεία οι θόρυβοι από το δωμάτιο σε πραγματικό χρόνο. Αν και ο ήχος είναι αρκετά υπόκωφος, οι επιστήμονες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις μεμονωμένες λέξεις, τον ρυθμό και τη μελωδία. Οι Ισραηλινοί ονόμασαν τη νέα αυτή μέθοδο «Lamphone».
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Ηδη το 2014, ερευνητές στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) είχαν καταφέρει σε συνεργασία με τις Microsoft και Adobe να αναπτύξουν αλγόριθμο, με τη βοήθεια του οποίου μπορούσε να γίνει αναπαράσταση ηχητικού σήματος μέσω της ανάλυσης μικρών δονήσεων.
Στα πειράματά τους οι επιστήμονες εστίαζαν σε σακουλάκι τσιπς αλλά και σε γλάστρα. Η αναπαράσταση του ήχου απαιτούσε όμως πολύ χρόνο. Οι ισραηλινοί επιστήμονες το πέτυχαν τώρα σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα «υποκλαπέντα» μέσω του λαμπτήρα δεδομένα δεν γίνονται αντιληπτά μόνο από το ανθρώπινο αυτί.
Στο βίντεο των επιστημόνων φαίνεται ότι οι ήχοι αναγνωρίστηκαν και από γνωστές εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής, όπως το «Shazam».
Τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένεται να μπουν τώρα στο μικροσκόπιο του επιστημονικού κόσμου, και τον Αύγουστο θα παρουσιαστούν σε διάσκεψη ειδικών.
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις