Γερμανία: Οργή εναντίον κροίσου στο εργοστάσιο του οποίου βρέθηκαν… 1952 κρούσματα κοροναϊού.
Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών έχει μπει ο 64χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Κλέμενς Τένις
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών έχει μπει ο 64χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Κλέμενς Τένις, καθώς στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος που διαθέτει εντοπίστηκαν 1952 κρούσματα κοροναϊού σε σύνολο 7.000 εργαζομένων.
Πολλοί είναι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι δεν έχει τηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο στην επιχείρησή του, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Το γεγονός πάντως είναι ότι τα χιλιάδες κρούσματα εργαζομένων σήμαναν συναγερμό και οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επέβαλαν τοπικό lockdown.
Εκτός από το εργοστάσιο στη Γερμανία ο Τένις έχει άλλο ένα στη Δανία και απασχολεί συνολικά 16.500 εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του στη Γερμανίας είναι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, οι οποίοι πηγαίνουν στη χώρα για να εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους παρέχουν περιορισμένα δικαιώματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης εργάζονται συνήθως βράδια και Σαββατοκύριακα.
Η αιτία της υπερμετάδοσης
Όπως αναφέρει στη Deutsche Welle, η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Έκερλε το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες εργασίας δεν συνάδουν με τα μέτρα προστασίας που επιτάσσει η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πολλά άτομα μένουν κλεισμένα για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ένα άλλος λόγος είναι η ένταση της σωματικής εργασίας και η αύξηση της υγρασίας. Η μετάδοση του ιού μέσα από τα υγρά χέρια, τα γάντια και τις ποδιές είναι ευκολότερη. Εκτός αυτού οι ξένοι εργάτες διαμένουν συχνά πολλοί μαζί σε ερειπωμένα σπίτια, ο ένας πάνω στον άλλο, κοντά στο εργοστάσιο.
Συνθήκες εκμετάλλευσης
Η είδηση για τα 1.952 κρούσματα κοροναϊού προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις περί εκμετάλλευσης των εργατών από τον Τένις, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επισήμως οι υπάλληλοί του υποτίθεται ότι παίρνουν τον κατώτατο μισθό, που από το 2014 έχει καθιερωθεί στα 9,35 ευρώ την ώρα.
Ωστόσο, συνδικάτα και διάφορες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τους γίνονται παρακρατήσεις για διάφορα κόστη όπως μεταφορικά, διαμονή και σπάνια καταφέρνουν να πάρουν το καθαρό ποσό που υπολόγιζαν.
«Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως η Γερμανία, η οποία υποτίθεται ότι είναι κοινωνικό κράτος δικαίου, τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στους εργοδότες» δηλώνει στη DW ο Άρμιν Βίζε, επικεφαλής του συνδικάτου τροφίμων Nahrung-Genuss-Gaststätten.
Οι εργαζόμενοι ανήκουν συχνά σε εταιρείες υπενοικίασης και οι επιχειρήσεις κρέατος δηλώνουν αναρμόδιες για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να απαγορεύσει τη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών στη βιομηχανία κρέατος και να καθιστά υπεύθυνες για τους εργαζομένους τις γερμανικές εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, τότε από τον Ιανουάριο του 2021 θα απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίων μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Εκτός αυτού θα επιβάλλονται πρόστιμα 30.000 ευρώ εάν οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται πάνω από δέκα ώρες την ημέρα.
Το ρατσιστικό σχόλιο του 2019
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τένις απασχολεί με αρνητικό τρόπο την επικαιρότητα. Πέρυσι, το διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Σάλκε τον έπαυσε από τη θέση του προέδρου εξαιτίας μιας δήλωσης ρατσιστικού χαρακτήρα που είχε κάνει.
«Αντί να ανεβάζουμε διαρκώς τους φόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καλύτερα να χρηματοδοτήσουμε 20 εργοστάσια ηλεκτρισμού στην Αφρική, ώστε οι Αφρικανοί να μην κόβουν πλέον δέντρα και να μην κάνουν μόνο παιδιά μέσα στα σκοτάδια» είπε στις αρχές Αυγούστου του 2019.
Στη συνέχεια προσπάθησε να επανορθώσει λέγοντας ότι «θέλω μια ανοιχτή κοινωνία, ζητώ συγγνώμη για το σχόλιο που έκανα για το μεγάλο αριθμό παιδιών στην Αφρική. Ως πρόεδρος της Σάλκε υποστηρίζω 100% τις αξίες του συλλόγου μας κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Αυτό που είπα ήταν λάθος, βιαστικό και απερίσκεπτο».
Ωστόσο ήταν αργά. «Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι κατηγορίες για ρατσισμό σε βάρος του Κλέμενς Τένις έχουν βάση» ανέφερε η ανακοίνωση της γερμανικής ομάδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις