Κοροναϊός: Απογοητευμένοι και δύσπιστοι οι ευρωπαίοι πολίτες από τη διαχείριση της πανδημίας
Η συντριπτική πλειοψηφία λέει ότι η πανδημία τους έχει πείσει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ενόψει μελλοντικών εξωτερικών απειλών.
Βαθιά απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι πολίτες προς τις κυβερνήσεις, σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις.
Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία λέει ότι η πανδημία τους έχει πείσει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ενόψει μελλοντικών εξωτερικών απειλών.
Στην Ιταλία, μια από τις πρώτες χώρες που επλήγη από την πανδημία, το 63% απάντησε ότι η ΕΕ απογοήτευσε τους πολίτες της, ενώ στην ερώτηση ποιος ήταν ο πιο χρήσιμος σύμμαχός τους κατά τις πιο σκοτεινές μέρες της κρίσης, μόνο το 4% των Ιταλών ανέφεραν την ΕΕ, ενώ το 25% είπε την Κίνα.
Οι αριθμοί που θεώρησαν την απόδοση της ΕΕ ως αδύναμη (πάνω από τους μισούς στη Γαλλία) ξεπερνιούνται από εκείνους που δήλωσαν ότι το μπλοκ ήταν «άσχετο», καθώς τα αυξημένα ποσοστά θανάτου άφησαν ορισμένες κοινότητες να αγωνίζονται να θάψουν τους νεκρούς τους.
Μεγάλες πλειοψηφίες σε όλα τα έθνη που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν ότι είτε η χώρα τους έμεινε να αντιμετωπίσει μόνη της την πανδημία ή απλά δεν ήξεραν ποιος ήταν ο πιο χρήσιμος σύμμαχός τους.
Σε όλες τις εννέα χώρες της έρευνας, το 33% δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των κυβερνήσεων να ενεργήσουν βάσει της αντιμετώπισης της πανδημίας και μόνο το 29% πιστεύει ότι η κρίση αποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερο ρόλο για το κράτος.
Φαβορί η Μέρκελ
Το 61% στη Γαλλία δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μακρόν υποαπέδωσε και αισθάνθηκε πιο απογοητευμένη για το ρόλο των κυβερνήσεων, από την έναρξη της πανδημίας. Στην Ισπανία, το 54% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Αντίθετα, στη Γερμανία, το 58% των ερωτηθέντων παρέμεινε θετικό για την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, η ευρεία απογοήτευση από την ανταπόκριση της ΕΕ δεν έχει μεταφραστεί μέχρι στιγμής ως boost του ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού. Μια πειστική πλειοψηφία, 63%, συμπεριλαμβανομένου του 55% στη Γερμανία, 80% στην Ισπανία και 91% στην Πορτογαλία, πιστεύει ότι η πανδημία έδειξε την ανάγκη οι κυβερνήσεις της ΕΕ να ενεργήσουν πιο συνεκτικά.
Βαθιά δυσπιστία έναντι των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν πως τα καθιερωμένα κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ.
Ενώ 60% αισθάνονται πως είναι παραμελημένοι από το πολιτικό κατεστημένο, η αποξένωση είναι ακόμη βαθύτερη ανάμεσα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Μεταξύ των ανθρώπων που πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, 73% αισθάνονται παραμελημένοι από την παραδοσιακή πολιτική, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός αυτός της ΕΕ που έχει την έδρα του στη Βιέννη.
Για να καταγράψει τις απόψεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο FRA ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 35.000 ανθρώπων από τις χώρες της ΕΕ, την υποψήφια για ένταξη Βόρεια Μακεδονία και το πρώην μέλος Βρετανία.
Για μια δίκαιη κοινωνία
Από την έρευνα, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ, διαπιστώθηκε πως σχεδόν εννέα στους 10 πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικά για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.
Ωστόσο ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετούν μόνο αυτούς που δεν τα αξίζουν, όπως εγκληματίες ή τρομοκράτες.
Λιγότεροι από τους μισούς μεταξύ των ανέργων ή αυτών που πασχίζουν για να τα φέρουν βόλτα στο νοικοκυριό τους αισθάνονται πως όλοι απολαμβάνουν εξίσου τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη αποδοχή της διαφθοράς.
Μόνο 4% ανέφεραν πως κάποιος αξιωματούχος τους ζήτησε κάποτε χρήματα, χάρες ή άλλα δώρα.
Ωστόσο περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως θεωρούν αποδεκτό να κάνουν τέτοια δώρα ή χάρες για να εξασφαλίσουν μια υπηρεσία που χρειάζονται επειγόντως.
Στη Γαλλία και την Κροαστία, περίπου οι μισοί απ’ αυτούς που απάντησαν αποδέχθηκαν τη διαφθορά ως επιλογή για να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 60% στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πώς λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία μας θα πρέπει να παρακινήσει τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Μάικλ Ο’Φλάχερτι.
Καταπολεμήστε τη διαφθορά
Ο εν λόγω οργανισμός απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να περιλάβουν στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αυτούς που αισθάνονται παραμελημένοι.
Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν προς τους νέους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνουν να συμμετάσχουν στην πολιτική, ανέφερε ο FRA.
Η έρευνα, την οποία αναπαρήγαγε το ΑΠΕ, έδειξε πως οι νεότεροι άνθρωποι δεν έχουν τόσο ισχυρά αισθήματα υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ενώ σχεδόν 70% των συνταξιούχων συμφώνησαν πως είναι σημαντικό τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να μπορούν να επικρίνουν ελεύθερα την κυβέρνηση, λιγότεροι από το 60% των έφηβων και των εικοσάρηδων συμμερίσθηκαν αυτή την άποψη.
Σχεδόν οι μισοί από τους νέους βρίσκουν τη δωροδοκία αποδεκτή, σε σύγκριση με λιγότερο από 35% στις άλλες ηλικιακές ομάδες.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή